Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7d3beea9b6ea014c6a0409945dd17ca, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ruotsissa ylistettiin Niinistön uuden­vuoden­puhetta: ”Sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan” – Uutisalue

Ruotsissa ylistettiin Niinistön uuden­vuoden­puhetta: ”Sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan”

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe keräsi paljon huomiota ulkomailla. Syynä on Niinistön Venäjä-kommentointi ja puheet Suomen mahdollisuuksista hakea halutessaan Nato-jäsenyyttä.

Ruotsissa puhe otettiin vastaan vaikuttuneina, kertoo ruotsalainen turvallisuusasiantuntija Patrik Oksanen.

– Olen nähnyt mediassa vain positiivista reagointia, lähinnä ylistystä. Se oli tärkeä kannanotto, Oksanen kommentoi.

Patrik Oksanen toimii tutkijana ulkopolitiikka-ajatushautomossa nimeltä Frivärld.

Ruotsi on Suomen kanssa niin sanotusti samassa veneessä. Joulukuussa presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän vaativan Naton itälaajentumisen kieltoa ja maa on viestinyt Naton yrittävän houkutella Suomea ja Ruotsia jäsenikseen.

Niinistön puhe herätti muiden maiden lisäksi myös Ruotsissa paljon spekulointia siitä, aikooko Suomi harkita Nato-jäsenyyden hakemista, jos Venäjä jatkaa sotatoimilla uhkailemista.

– Tietenkään presidentti ei viitannut siihen suoraan, mutta kyllä sanoja pidettiin signaalina Venäjän suuntaan.

Lue lisää: Niinistön uuden­vuoden­puhetta hehkutetaan ulko­mailla – Nato-kohta käynnisti spekulaatiot

Oksasen mukaan Niinistön sanojen saamaa suurta näkyvyyttä Ruotsissa selittää osittain se, että Ruotsi itse on pitänyt huomattavasti matalampaa profiilia Venäjän toimien suhteen. Tämä johtuu siitä, että nykyinen hallitus on sulkenut Nato-jäsenyyden mahdollisuuden pois.

– Suomi ja Ruotsi eivät ole asian suhteen samalla viivalla, eikä niitä pitäisi sille myöskään asettaa.

Suomen ulkopolitiikkaa ahkerasti seuraavan Oksasen itsensä mielestä Niinistön puhe oli loistava.

– Omien kokemusteni mukaan hän pitää aina todella hyviä turvallisuuspoliittisia puheita, mutta tämä oli yksi parhaimmista. Se oli selkeä ja tasapainoinen ja sisälsi ymmärrettävän viestin, kuitenkaan ilman mitään ”suuria puheita”.

Ruotsissa asuvalla Oksasella on muitakin kytköksiä Suomeen. Hän vierailee täällä vuosittain sukulaistensa luona, sillä hänen isänsä on suomalainen. Kieltä hän ei kuitenkaan juuri osaa.

Source Link is.fi