Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8bfcfea2b8c4893eb327ec703540aa4b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähkön säästökohteiden etsintä alkaa: lämpötila, valaistus ja säädöt kuntoon – lue, mitä kunnat aikovat tehdä – Uutisalue

Sähkön säästökohteiden etsintä alkaa: lämpötila, valaistus ja säädöt kuntoon – lue, mitä kunnat aikovat tehdä

Energian tai sähkön säästäminen ei ole kunnille sinänsä mikään uusi juttu. Kunnissa on tehty jo pitkään monenlaisia toimenpiteitä energiatehokkuuden eteen. Viime vuosina ne on pääsääntöisesti nimetty ilmastoteoiksi.

Nyt on kuitenkin edessä ulkoinen pakko pohtia, mistä säästetään tulevalla lämmityskaudella. Toimepidelistoja ryhdytään jo laatimaan.

Näin kannattaakin tehdä, neuvoo Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien energianeuvoja.

– Kannattaa ensinnäkin kiinnittää huomiota siihen, toimivatko kaikki järjestelmät, kuten niiden pitäisi. Toimiiko ilmanvaihto, toimivatko termostaatit, toimiiko lämmityksensäätö. Kaikki vaikuttaa sekä mukavuuteen että energiankulutukseen. Tällaista läpikäyntiä olisi hyvä nyt tehdä, sanoo Thermopoliksen energianeuvoja Lea Hämäläinen.

Hämäläinen muistuttaa, että energiansäästö on pitkäjänteistä toimintaa ja vaatii joskus isojakin investointeja. Jotain tuloksia voi kuitenkin saavuttaa pienilläkin ratkaisuilla.

– Nyt olisi tärkeää ottaa energia-asiat haltuun ja käyttää siihen vähän aikaa.

Kuuntele tästä energianeuvoja Lea Hämäläisen säästövinkit kotitalouksille.

Energiatehokkuus on jo tuttua

Seinäjoella on viime vuosina käyty läpi julkiset kiinteistöt, säädetty talotekniikkaa ja alennettu lämpötilaa käyttöaikojen ulkopuolella.

Kaupungin kehitysinsinööri Tero Rintakallio kertoo, että Seinäjoella on parannettu systemaattisesti kiinteistöjen energiatehokkuutta.

– Erilaisilla taloteknisillä toimilla, erilaisia älykkäitä säätötapoja, käyttöajan ulkopuolella lämpötilojen pudottamista, täydennyskoulutusta kiinteistöhuoltoon, öljystä luopumista ja maalämpöpumppuihin siirtymistä, listaa Rintakallio.

– Viime vuosina uusiin rakennuksiin on asennettu aurinkosähköjärjestelmät, joita on jo kymmenkunta ja hyvin on onnistuneet mitoitukset.

Hän toteaa, että yksi aste sisälämpötilan pienennystä vastaa noin viiden prosentin energiankulutusta. Siitä voi tulla jo hyvinkin merkittäviä säästöjä.

Seinäjoki, kuten myös esimerkiksi Kuortane, Lapua, Alavus, Kauhava ja Kurikka ovat saaneet noin kymmenen prosentin säästöt energiatehokkuutta kiristämällä.

Uusien säästökohteiden löytäminen ei kuitenkaan ole kunnissa ihan helppoa, eikä mitään ”hokkuspokkus”-konsteja ole.

– Seuraavat siirrot voivat olla vaikeita, mutta ne ovat jo arvovalintoja ja vaativat valtuuston päätöksiä, toteaa Rintakallio.

Rintakallio muistuttaa, että kaukolämmön hinnassa ei nyt ole odotettavissa paineita, vaan paineet kohdistuvat nimenomaan sähköön.

Kotitalouden sulakekaappi.
Kunnilla ei ole loputtomasti keinoja löytää säästökohteita. Henrietta Hassinen / Yle

Säästölistoja tekeille Kokkolassa

Kokkolassa asiaa on tarkoituksena laatia konkreettinen toimenpidelista säästöistä syksyn aikana.

Viime perjantaina varautumisen johtoryhmä kokoontui ensimmäisen kerran kesälomien jälkeen ja ehti jo puhua energiasta.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila kertoo, että juuri energia on todennäköisesti syksyn teema.

Tiukassa tarkastelussa ovat juuri kiinteistöjen lämmitys ja valaistus. Myös koulukeittiöissä pohditaan, miten ruokaa voidaan valmistaa vähemmän energiaa kuluttavalla tavalla.

– Mietitään lämmitystä ja valoja. Sivistystoimi miettii myös, että opetussuunnitelmaan lisätään energiakasvatusta kestävän kehityksen pohjalta. Keskeistä on myös viestintä, mitä me tehdään ja miten kuluttajat itse pystyvät varautumaan ja miettimään omaa sähkön käyttöä, toteaa Mattila.

Mattila muistuttaa, että monesti ajatellaan, että helpoin keino on valaistuksen sammuttaminen. Hän ei kuitenkaan pidä sitä parhaana keinona.

– Se on levottomuutta ja turvattomuuden tunnetta, lisääntyykö tapaturmien ja onnettomuuksien määrä eli joudutaan miettimään myös tämän tyyppisiä asioita. Ei olla ensimmäisenä sammuttamassa katuvaloja tai laittamassa uimahallia kiinni. Korona-aikana opittiin, että uimahalli on tärkeä kaupunkilaisille, miettii Mattila.

Seurantalaitteet Pietarsaaressa

Kunnat ovat edenneet energiatehokkuudessa hieman eri tahtiin. Osa on jo tehnyt paljon, osassa tehtävää vielä riittää.

Pietarsaaressa haaveillaan, että vuodessa voitaisiin vähentää energiankulutusta 10-15 prosentilla tarkalla seurannalla.

Siksi valtaosa Pietarsaaren kaupungin kiinteistöistä saa reaaliaikaiset energiankulutuksen seurantalaitteet. Alkuvaiheessa laitteita asennetaan eniten kuluttaviin kohteisiin, yhteensä noin 30.

Tuloksista halutaan kaikki irti, joten niiden analysointi ostetaan ulkopuoliselta yritykseltä. Työ alkaa syksyllä.

– Pietarsaaren suurin yksittäinen energiankuluttaja on uimahalli. Sen kulujen karsimista myös harkitaan, kertoo kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo.

Pakkaspäivinä saunojen päällä oloa saatetaan rajoittaa.

Arviointi lomien jälkeen Mustasaaressa

Mustasaaressa ei ole vielä ehditty keskustella tulevan talven sähkön säästökohteista, mikäli sähköä täytyy ryhtyä säännöstelemään Suomessa. Keskustelu on edessä tulevien viikkojen aikana.

Kiinteistöpäällikkö Ronny Haglund kertoo, että kunnan virastotalon katolle on kesän aikana asennettu aurinkopaneeleja. Kunta aikoo myös siirtyä lämmittämään ilmalämpöpumpulla niitä kiinteistöjä, joissa rakennus lämpiää pelkällä sähköllä.

– Meillä on muutamia paikkoja, joissa on sähkölämmitys. Ne ovat lähinnä paloasemia.

Kunnalla ei ole valtavasti keinoja säännöstellä sähkön käyttöä. Haglund kertoo, että kunnan suunnitelmissa on vaihtaa saneerausten yhteydessä vanhojen lamppujen tilalle led-valoja. Ne säästävät sähköä, mutta investointina niiden vaihtaminen maksaa pitkän pennin.

– Se ei ole mikään halpa ratkaisu, mutta ajan kuluessa siinä säästetään.

Haglund miettii myös lämmityksen vähentämistä rakennuksissa.

– Siitä tulee yleensä moitteita, että “täällä on kylmää”, mutta se on helpoin ratkaisu. Jos lämpötilaa pudottaa asteella, siitä tulee kuitenkin aika isot säästöt.

Vaasassa rakennusten sähkönkulutus on jo vähäistä

Myös Vaasan kaupunkiympäristön toimialajohtaja Markku Järvelä toteaa, että kaupungin väki käy sähkön säästämisestä varmasti keskusteluja syksyn aikana, todennäköisesti jo elokuussa.

Kaupungin lähes kaikki rakennukset ovat kaukolämmössä, ja vain 4-5 rakennusta lämmitetään enää öljyllä. Se tarkoittaa Järvelän mukaan, että kaupungin rakennuksissa sähkönkulutus on hyvin vähäistä eikä lämpötilan laskeminen säästä sähköä.

– Kaukolämpö tulee jätteenpoltosta ja muualta kuin sähköstä. Se ei ole lainkaan sähkönkäyttöön liittyvä asia.

Rakennusten ilmanvaihto toimii kuitenkin sähköllä.

– Se on yksi asia, jossa sähkönkäyttö on merkittävässä roolissa. Jos taas siitä lähdetään säästämään sähköä ja laitetaan puhaltimia pois päältä, se ei ole sisäilman näkökulmasta hyvä asia, Järvelä arvioi.

Kaupungin uimahalli lämpenee myös kaukolämmöllä. Järvelän mukaan siellä voisi säästää sähköä korkeintaan valaistuksesta ja lämmittää ehkä kahdesta sähkösaunasta vain toisen.

Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa valot

Järvelä näkee, että sähkön säännöstelyssä kaupungin suurimmat mahdollisuudet ovat ulkovalaistuksessa.

Yhä suurempi osa Vaasan kaupungin lampuista on tätä nykyä led-valoja, joten ne tuovat jo säästöä sähkönkulutuksessa. Katulamppujen sammuttaminen tietyksi ajaksi on Järvelän mukaan silti helpoin tapa säästää sähköä.

– Siitäkin asiasta nousee totta kai keskustelua, sillä se vaikuttaa ihmisten turvallisuuden tunteeseen.

Järvelä muistuttaa, että he eivät ole vielä pohtineet yhteisesti sähkön säästämiseen liittyviä kysymyksiä. Hän ei osaa sanoa, mistä kaupunki säästäisi ensimmäiseksi.

– Meillä ei ole vielä vastausta siihen, mikä tässä asiassa on prioriteettijärjestys.

Lue myös: Suomi pyytää pian kansalaisia vähentämään energian kulutusta: ”Suihkussa enintään viisi minuuttia” – viimeksi vastaava kampanja oli 70-luvulla

Palauteryöppy vaikutti: Vaasassa pannaan taas katuvalot yöksi päälle

Poliisi tyrmää Seinäjoen katuvalojen sammutuksen

Source Link yle.fi