Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a069ac7a05cbb6949b0ec0656c33e1df, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Sairaalaverkkoon supistuksia, mutta jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala – Uutisalue
Banner Before Header

Sairaalaverkkoon supistuksia, mutta jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala

Suunnitelmaa muuttaa osa keskussairaaloista akuuttisairaaloiksi ei aiota toteuttaa.

Lähikuvassa on sairaalan sisäänkäynti. Seinässä lukee: akuutti 24 päivystys.

Jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala. Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystys Lahdessa. Kuva: Petri Niemi / Yle

Kehysriihessä päätettiin tehdä muutoksia sairaalaverkkoon. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystysyksiköitä keskitetään ja karsitaan. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hallitus ei kuitenkaan edistä alkuvuodesta julkaistua sairaalaverkkotyöryhmän ehdotusta, jossa osa keskussairaaloista muutettaisiin akuuttisairaaloiksi.

Nykyisellään jokaisella hyvinvointialueella säilyy keskussairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä ja tehdä kattavasti leikkauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut verkkosivuillaan listauksen sairaaloista, joissa lakkaavat yöpäivystykset ja ympärivuorokautinen leikkaussalivalmius.

Yöpäivystys lakkaa Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa viimeistään ensi vuoden lopussa.

Vuodesta 2026 alkaen Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa voi edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia.

Hallituksen linjauksen mukaan vuoden 2026 alusta alkaen hyvinvointialueiden ja HUS-yhtymän on mahdollista ylläpitää yöaikaista perusterveydenhuollon päivystystä pitkien etäisyyksien vuoksi Ivalossa ja Kuusamossa sekä kielellisten oikeuksien toteutumisen varmistamiseksi Pietarsaaressa ja Raaseporissa.

Lisäksi perusterveydenhuollon yöpäivystystä voisi hyvinvointialueen päätöksellä jatkaa Kemissä ja Savonlinnassa.

Source Link yle.fi