Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cc2bf0e29ec89cb3460ebe3a88145d6e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Arvonlisäveron korotus saa kyytiä etu­järjestöiltä – AKT: Nostaa poltto­aineen hintaa – Uutisalue
Banner Before Header

Arvonlisäveron korotus saa kyytiä etu­järjestöiltä – AKT: Nostaa poltto­aineen hintaa

Kiitosta saa hallituksen päätös lisätä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia.

Hallituksen päätös korottaa arvonlisävero 24 prosentista 25,5 prosenttiin ei saa kiitosta suomalaisilta etujärjestöiltä. Esimerkiksi Suomen Yrittäjät ei katso hyvällä arvonlisäveron korottamista. Joskin se pitää alv:n korottamista parempana vaihtoehtona kuin työn ja yrittämisen verotuksen kiristämistä.

Mikael Pentikäinen. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

– Korotus on kuitenkin liian suuri ja iskee paljolti samoihin yrittäjiin, joiden YEL-maksua on nostettu ja joihin osuu alv:n alaraja­huojennuksen poisto 2025. Korotus vaikeuttaa monen yrityksen elämää, koska monet eivät pysty viemään sitä hintoihinsa. Moni voi joutua laittamaan pillit pussiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry kritisoivat päätöstä nostaa arvonlisäveroa. Mara kerto tiedotteessaan, että päätös on pettymys anniskelupainotteisille ravintoloille.

Timo Lappi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Myös ruokaravintolat kärsivät korkeasta alkoholi­verotuksesta, mikä vaikeuttaa ruoan ja viinin yhteen­sovittamista.

Sen sijaan kiitosta Mara antaa siitä, että hallitus ei korota ravintolaruoan arvonlisäveroa.

– Ravintolaruoan verokannan säilyttäminen 14 prosentissa oli tärkeä päätös koko elintarvike­ketjun kannalta, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

AKT:n mukaan arvonlisäveron korotus iskee kuljetusalaan, koska se korottaa polttoaineen hintaa.

Ismo Kokko. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

– Hallitusohjelmassa on sovittu, että ”poliittisilla päätöksillä ei nosteta polttoaineen hintaa”. Kehysriihen arvonlisä­verokorotuksella näin kuitenkin tehdään, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo.

Lisäksi AKT moittii hallitusta siitä, että arvonlisäveron korotus iskee voimakkaimmin pienituloisiin ja yhteiskunnan heikoimpiin.

– Myönteistä on, että ruoka jätettiin korotuksen ulkopuolelle.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK kritisoi hallituksen päätöksiä siitä, että hallitus kohdisti uusia leikkaustoimia pieni- ja keskituloisiin.

– Hallitus ei vieläkään halunnut uudelleenarvioida ihmisten arkea kurjistavaa leikkauslinjaansa, pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo SAK:n tiedotteessa.

Ilkka Kaukoranta. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

– Aiempien sosiaali­turvaleikkausten kohtuullistamisen sijaan hallitus vaikeuttaa entisestään pieni­tuloisten asemaa esimerkiksi korottamalla asiakasmaksuja ja kiristämällä arvonlisäveroa.

Kiitosta saavat hallituksen kasvuun kannustavat päätökset. Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n mukaan hallituksen päätös vihreän siirtymän investointien verohyvityksestä tukee Suomen pärjäämistä kilpailussa uuden teknologian hankkeiden sijoittumisessa.

– Tarvitsemme kipeästi uusia investointeja esimerkiksi vetyyn, akkuteknologiaan ja teräkseen. Investointien kautta maahan syntyy uusia työpaikkoja ja elinkeinorakenteemme monipuolistuu, toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

Teknologiateollisuus ry pitää hyvänä, että hallitus lisää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia. Sen mukaan vihreän siirtymän ja murrosteknologioiden tukeminen mahdollistaa uusien vientituotteiden ja -palvelujen synnyttämisen.

– Nyt yrityksillä on aiempaa enemmän mahdollisuuksia ja luottamusta lähteä kasvattamaan Suomelle elintärkeää uutta vientiä, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola sanoo.

Source Link is.fi