Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_aac8a4c0bb41173d0532b6dbccbb3042, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saksa sulkee tänään viimeiset ydinvoimalansa – näin se käytännössä tapahtuu – Uutisalue

Saksa sulkee tänään viimeiset ydinvoimalansa – näin se käytännössä tapahtuu

Ydinjätteet tullaan aikanaan hautaamaan syvälle kallioon. Tarkkaa loppusijoituspaikkaan ei ole Saksassa vielä valittu.

 Isar-ydinvoimala Essenbachissa lähellä Landshutia, Etelä-Saksassa.

Etelä-Saksassa Essenbachissa sijaitseva Isar 2 on yksi tänään suljettavista ydinvoimaloista. Kuva: Christof Stache / AFP

Saksassa viimeiset kolme ydinvoimalaa lakkaavat tänään tuottamasta sähköä. Mutta miten suuri atomienergiaa tuottava voimalaitos oikein suljetaan?

Münchenin lähellä sijaitsevassa Isar 2 -voimalassa sulkemisprosessi aloitetaan kello 22.00 paikallista aikaa.

– Alamme laskemaan laitoksen sähköntuotantoa kymmenellä megawatilla minuutissa, kertoo voimalaitoksen esihenkilö Carsten Mueller Bild-sanomalehdelle.

Alasajoa jatketaan, kunnes reaktorin sähköntuotanto on laskenut noin 30 prosenttiin.

– Tällöin lopetamme sähkön syöttämisen korkeajänniteverkkoon ja generaattori kytkeytyy automaattisesti pois verkosta, Mueller kuvailee.

Samanlainen prosessi tehdään Luoteis-Saksassa Emslandin ydinvoimalalle ja Neckarwestheim 2 -voimalalle maan lounaisosassa.

Näistä jälkimmäinen on toiminut 70 prosentin teholla jo tammikuun puolesta välistä lähtien, kertoo voimalaa hallinnoivan EnBW-yhtiön atomienergiaosaston johtaja Jörg Michel.

Hänen mukaansa ydinvoimalan pysäyttäminen on ”rutiinitoimenpide”, joka tehdään usein esimerkiksi tarkastusten yhteydessä.

– Poikkeuksellista on, että nyt se tehdään viimeistä kertaa, Michel kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

Kun reaktorin toiminta hidastuu, se ei enää työnnä kuumaa vettä turbiineihin, jotka pysähtyvät ja samalla sähköntuotanto loppuu.

Seuraavien päivien aikana polttoainesauvojen ylläpitämä atomien ketjureaktio pysähtyy ja polttoainekierto alkaa jäähtyä, EnBW-yhtiön Jörg Michel kuvailee voimaloiden viimeisiä hetkiä.

 Grafenrheinfeldin ydinvoimalan työntekijöitä voimalan sisällä.

Saksassa puretaan parhaillaan useita ydinvoimaloita. Kuvassa työntekijät kulkevat Grafenrheinfeldin vuonna 2015 suljettuun voimalaan, jonka purkamisen on määrä valmistua vuoteen 2035 mennessä. Kuva: Daniel Karmann / EPA

Purkaminen kestää 15 vuotta

Nyt suljettavan Neckarwestheim 2 -ydinvoimalan purkaminen alkaa ensi vuonna.

Voimalan reaktorissa on 193 polttoainesauvaa. Ensimmäisessä vaiheessa nämä erittäin radioaktiiviset elementit siirretään viereiseen rakennukseen ja upotetaan vedellä täytettyyn altaaseen.

Polttoaine pysyy veden alla kolmesta viiteen vuotta, jonka jälkeen ne koteloidaan väliaikaista varastointia varten.

Saksan kolmen viimeisen ydinvoimalan purkamisen on arvioitu kestävän noin 15 vuotta.

Saksa on päättänyt haudata radioaktiivisen jätteen syvälle maan alle. Sopivaa loppusijoituspaikkaa ei ole kuitenkaan vielä löydetty.

Asiasta vastaava viranomainen arvioi viime vuonna, että paikan löytyminen voi viedä vielä vuosikymmeniä. Loppusijoituspaikan varsinainen rakentaminen tulee kestämään arviolta parisenkymmentä vuotta.

Tämä tarkoittaa karkeasti, että ympäristölle vaarallisimmat – korkean radioaktiivisuuden – ydinjätteet tullaan hautaamaan Saksassa pysyvästi vasta kuluvan vuosisadan loppupuolella.

Matalamman radioaktiivisuuden jätteelle on sen sijaan jo löydetty loppusijoituspaikka maan keskiosista, hylätystä rautakaivoksesta lähellä Salzgitteria.

Tämän sijoituspaikan on määrä valmistua vuonna 2027.

Kuuntele myös Uutispodcastin jakso aiheesta:

Lähde: AFP

Source Link yle.fi