Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7a15188b1d4446d197f88cf18b2efc0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saksalaisten ”prinsessa” rakastui hurmuriin – kotona odottanut järkyttävä kirje mursi hänen sydämensä – Uutisalue

Saksalaisten ”prinsessa” rakastui hurmuriin – kotona odottanut järkyttävä kirje mursi hänen sydämensä

Romy Schneider oli saksalaiselokuvien ihailtu tähti, Alain Delon nuori ranskalainen kapinallinen. Heidän suhteensa kesti viisi vuotta mutta rakkaus ja molemminpuolinen kunnioitus kantoi loppuun asti.

Yksi elokuvamaailman tunnetuimmista pareista tapasi toisensa ensi kertaa Pariisin Orlyn lentokentällä 1958. Tuolloin koneesta asteli 19-vuotias Romy Schneider, joka halusi eroon saksalaisista Sissi-elokuvistaan ja pelkäsi jäävänsä keisarinnaroolinsa vangiksi. Hän oli ottanut vastaan pääroolin ranskalaiselokuvassa Christine (1958) ja valinnut vastanäyttelijäkseen 22-vuotiaan lähes tuntemattoman Alain Delonin.

Christinessä näytellyt Jean-Claude Brialy muistaa, kuinka tuottaja oli lähettänyt ison kimpun ruusuja Schneiderille.

Pari rakastui ranskalaisen Christine-elokuvan kuvauksissa. Romy Schneider oli valinnut lähes tuntemattoman Alain Delonin rooliin. Kuva: SPEVA FILMS/Yle

– Delon ei kanna mitään, joten minä kannoin ne. Kun Romy laskeutui koneesta, Delon otti ruusut ja antoi ne Romylle. Romykaan ei kanna mitään, joten hän antoi ne minulle. Minun piti vielä tulkata heidän välillään, koska Delon ei puhu saksaa, Brialy kertoo vanhassa haastattelupätkässä erinomaisessa dokumentissa Romy Schneider & Alain Delon (2022).

Lue lisää: Palvottu näyttelijä kuoli istualtaan kesken lauseen vain 43-vuotiaana – teinitähti eli levottoman ja traagisen elämän

Erinomainen se on siksi, että Schneiderin ja Delonin valovoimaisuus säteilee vuosikymmentenkin jälkeen ruudun läpi. Lisäksi parin suhteesta kertomaan on saatu sitä todistaneita.

Dokumentin alkuperäinen nimi Romy & Alain, Les Amants Terribles on suomenkielistä osuvampi, sillä se kuvaa heitä kauheiksi rakastavaisiksi. Ja myrskyisää heidän yhteiselonsa olikin. Vaikka elämä vei heidät lopulta erilleen, syvä rakkaudentäyteinen ystävyys kesti Schneiderin kuolemaan asti 1982.

87-vuotias Delon on yhä elossa. Eutanasiaa toivova, terveysongelmista kärsivä tähti kirjoitti kolme vuotta sitten rakastavansa Schneideria yhä.

Lue lisää: Aikansa suurhurmuri Alain Delon toivoo eutanasiaa – kirjoitti jäähyväiskirjeenkin jo valmiiksi

Näyttelijät tulivat aivan eri maailmoista. Saksan miehittämässä Itävallassa syntynyt Schneider varttui vauraassa näyttelijäperheessä. Delon ajelehti Pariisin pahamaineisilla kaduilla alamaailman seassa. Christinen kuvauksissa Schneider hullaantui komeaan ranskalaisnuorukaiseen. Delonia kiehtoi tapa, jolla Schneider erosi pariisilaisnaisista.

Romyn vanhemmat vastustivat suhdetta ja pakottivat heidät kihloihin. Saksalaiset raivostuivat, kun ranskalainen ”hulttio” vei heidän Sissinsä. Kihlajaiset järjestettiin, vaikkei ollut varmuutta, suostuuko sulhanen edes tulemaan niihin.

Delon oli kiipeämässä ranskalaisen elokuvan huipulle. Samaan aikaan Romy Schneiderin piti taistella rooleistaan, huomauttaa näyttelykuraatti Clémentine Deroudille.

Teatteri nosti Schneiderin taas pinnalle ja toi lisää töitä. Kreivittären ansiotyö (1962) -elokuvassa näytteli Schneiderin ohella Sophia Loren, mutta Cannesin elokuvafestivaaleilla Delon vei naisilta huomion. Dokumentin pysäyttävimpiä kohtia on haastattelu, jossa toimittaja kiittää lopuksi sanoen:

– Näkemiin, Sissi ja Alain Delon.

– Ei, Sissi!, Schneider huudahtaa pöyristyneenä.

Intohimoinen mutta myrskyisä yhteiselo kesti viisi vuotta. Työmatkalta Yhdysvalloista Schneider palasi tyhjään asuntoon, jossa odotti kimppu ruusuja ja jäähyväiskirje. Delon jätti Schneiderin kirjeellä ja kirjoitti sen loppuun olevansa matkalla Meksikoon Nathalien, tulevan vaimonsa kanssa.

”Palautan sinulle vapautesi ja jätän sinulle sydämeni. Olen lähtenyt Nathalien kanssa. Anna anteeksi.”

Delon oli rakastunut tulevaan vaimoonsa ja lapsensa äitiin Nathalie Deloniin. Yksin jäänyt Schneider masentui. Hän löysi rinnalleen myöhemmin saksalaisohjaaja Harry Meyenin, joka oli vielä naimisissa. Pari avioitui 1965, ja heille syntyi poika David joulukuussa 1966.

– Romy meni aina ääripäästä toiseen. Koska Delon ei ollut vakavasti otettava, Romy oli uupunut ja ajatteli ottavansa kunnollisen saksalaisen miehen ja alkavansa äidiksi, elämäkerturi Alice Schwarzer sanoo.

Kotiäitivuodet Berliinissä eivät tuoneet onnea rauhattomalle Schneiderille. Hänen aviomiehensä oli alkanut käyttää päihteitä ja antoi niitä myös vaimolleen. Samaan aikaan Delon eli uransa huippuvuosia.

Schneiderin uran pelasti Delon, joka halusi ex-kumppaninsa vastanäyttelijäkseen Jacques Derayn ohjaamaan Vaaralliseen lomaan (1969). Elokuva nähdään Teema & Femillä lauantaina 2. syyskuuta.

– Kukaan ei halunnut Romya elokuvaan Ranskassa. Vaadin hänet Vaarallisen lomaan. Sanoin, että muuten elokuvaa ei tule, Delon sanoo vanhassa haastattelussa.

Jälleennäkeminen lentokentällä 1968 oli riemuisa ja liikuttunut.

Jälleennäkeminen vuonna 1968 oli riemuisa ja liikuttunut. Kuva: Keystone Press / Alamy Stock Photo

Eroottisen jännityselokuvansa kuvauksissa ex-pari ei kainostellut, vaikka oli suhteissa toisaalla. Scheiderin avioliitto kesti vuoteen 1975. Neljä vuotta myöhemmin Meyen päätti itse päivänsä.

Molemmat menestyivät työssään, mutta Schneiderin parisuhteet olivat myrskyisiä. Hän avoitui sihteerinsä Daniel Biasinin kanssa 1975. Vuonna 1977 syntyi heidän tyttärensä Sarah Biasini. Liitto kesti vuoteen 1981. Dokumentissa tuttavat kertoivat, kuinka naisella oli tapana ihastua vastanäyttelijöihinsä tai ohjaajiinsa.

Elokuvatuottaja Alain Terzian muistelee dokumentissa näkyä tanssilattialla 1980, kun Scheider ja Delon alkoivat suudella intohimoisesti.

– He suutelivat kuin rakastavaiset, vaikka Alainin uusi kumppani oli paikalla.

Vuonna 1981 Schneider menetti 14-vuotiaan poikansa Davidin hirveässä onnettomuudessa, kun isovanhempiensa aidalle kiivennyt poika joutui metallipiikkien lävistämäksi. Delon kiirehti tukemaan murtunutta naista ja oli tämän rinnalla hautajaisissa.

Elämänhalunsa menettänyt Schneider kuoli 43-vuotiaana 1982. Kuolinsyyksi kirjattiin sydänkohtaus, jonka uskotaan olleen seurausta lääkkeiden ja alkoholin käytöstä.

– Tuntui, että kaikki hänen kantamansa murheet olivat kadonneet. Hänen kasvonsa olivat hyvin rauhalliset, kuolinvuoteella vieraillut Alain Terzian muistelee.

Delon järjesti hautajaiset ja jätti jäähyväiskirjeen Pikku-nukeksi nimittämälleen ystävälleen arkulle.

”Tämä on ensimmäinen kerta elämässäni, kun näen sinut tyynenä ja rauhallisena”, kuului yksi kirjeen lauseista.

Vuonna 2008 Schneider sai César-kunniapalkinnon postuumisti. Delon esitteli Schneiderin ja muisteli niitä 24 vuotta, jolloin he tunsivat toisensa.

Vuonna 2019 palkittu Alain Delon on kuvaillut Romy Schneideria tärkeimmäksi rakkaudekseen. Hän on nykyään 87-vuotias. Kuva: Serge Arnal

Vuonna 2019 Delon sai kunniapalkinnon elämäntyöstään Cannesin elokuvajuhlilla. Hän päätti puheensa muistuttamalla ”ajattelevansa ikuisesti Mireilleä (ex-rakastaan Darcia) ja Romya”.

Alain Delon kutsui Romy Schneideria Pikku-nukekseen. Kuva: Keystone Press / Alamy Stock Photo

Romy Schneider & Alain Delon -dokumentti lauantaina 2. syyskuuta Teema & Femillä klo 20.00. Vaarallinen loma -elokuva nähdään sen perään Teema & Femillä klo 20.50.

Source Link is.fi