Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_05d904770dbbea18285fc14403263295, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Salakavalan oireeton tauti yleistyy – voi olla jopa varoitusmerkki äkkikuolemasta – Uutisalue

Salakavalan oireeton tauti yleistyy – voi olla jopa varoitusmerkki äkkikuolemasta

Tuoreen selvityksen mukaan ääreisvaltimotauti on yleistynyt – ja todennäköisesti yleistyy jatkossakin.

Ääreisvaltimotautia sairastaa yli 100 miljoonaa yli 40-vuotiasta ympäri maailmaa, globaali selvitys osoittaa. Tauti on yleistynyt lähimpinä vuosikymmeninä ja todennäköisesti yleistyy jatkossakin.

Ääreisvaltimotauti tunnetaan myös alaraajojen tukkivana valtimotautina. Tauti voi olla etenkin iäkkäillä ihmisillä useimmiten vähäoireinen tai oireeton, joten se saattaa edetä huomaamatta.

Yleisin oire on katkokävely, jolla tarkoitetaan jalkoihin rasituksessa ilmaantuvaa äkillistä kipua, joka pakottaa pysähtymään.

Oireettomanakin alaraajojen valtimotauti on merkki siitä, että myös sepel- tai aivovaltimoissa voi olla ahtaumia, joten riski saada sydän- ja verisuonitapahtumia on suurentunut.

Mikäli tautia ei hoideta, se voi pahimmillaan johtaa iskemiaan eli hapenpuutteeseen, minkä seurauksena potilaan sääri tai reisi voidaan joutua amputoimaan. Turun yliopistollisen keskussairaalan vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan potilaiden kuolleisuus on korkea ja pahimmillaan vain 33 prosenttia hoidetuista oli elossa kolme vuotta verenkiertoa korjaavan toimenpiteen jälkeen.

Yli 200 maata kattavan selvityksen mukaan vuonna 2019 arviolta 113 miljoonaa ihmistä sairasti ääreisvaltimotautia. Potilaista 58 prosenttia oli varakkaiden maiden asukkaita. Tauti on yleinen etenkin yli 80-vuotiailla. Se on myös naisilla tavallisempi kuin miehillä.

Liikunta on tärkeä osa hoitoa. Ääreisvaltimotautia voidaan hoitaa myös elintapamuutoksilla, lääkityksellä ja verenkiertoa parantavalla kirurgisella tai suonensisäisellä hoidolla.

Mikäli jalassa tuntuu äkillistä kipua, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta tai jos jalka muuttuu kylmäksi tai kalpeaksi, on syytä mennä päivystykseen.

Yleisin ääreisvaltimotauti oli varakkaissa ja harvinaisin köyhissä maissa, tulokset osoittivat. Taudista aiheutuva kuolleisuus ja terveystaakka olivat suurimmat varakkaiden maiden lisäksi myös köyhissä maissa.

Ääreisvaltimotaudin yleistyminen johtuu pitkälti väestön ikääntymisestä ja väestönkasvusta, mutta myös elintapoihin liittyvät riskitekijät ovat merkittävä syy. Tutkijat arvioivat, että tässä aineistossa 70 prosenttia ääreisvaltimotaudeista johtui ehkäistävissä olevista riskitekijöistä kuten korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta ja tupakoinnista. Samat riskitekijät ovat myös muiden sydän- ja verisuonitautien taustalla.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä

Source Link is.fi