Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a3a3d60f555684160d3ab87fb3835357, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sami Nummelin, 30, hankki ihon alle pienen sirun ja maksaa kaupassa heilauttamalla kättään – katso video – Uutisalue

Sami Nummelin, 30, hankki ihon alle pienen sirun ja maksaa kaupassa heilauttamalla kättään – katso video

Rovaniemeläisen Sami Nummelinin, 30, ei tarvitse kaivaa esiin lompakkoa, kun hän maksaa ostoksiaan lähikaupassa: hän maksaa käden heilautuksella.

Tämä on mahdollista, koska Nummelin asennutti tammikuussa maksuimplantin vasempaan käteensä. Sirulla voi maksaa siellä, missä lähimaksu toimii.

– Huomasin, että Suomessakin voi käydä asennuttamassa sirun. Jos pystyn, niin miksei, sanoo Nummelin.

Erilaisia implantteja on ollut mahdollista asentaa ihon alle jo jonkin aikaa. Ruotsissa siruun saa esimerkiksi junalipun ja ruotsalaisyritys Epicenterissä työpaikan ovet aukeavat ihonalaisella implantilla.

Suomessa kyseessä on harvinainen ilmiö. Helsinkiläisen tatuointi- ja lävistysliike Paradisen yrittäjä Jussi Paradise kertoo asentaneensa maksusiruja useille kymmenille ihmisille mutta alle sadalle. Hänellä on siru itselläänkin.

– Olen asentanut näitä myös ihmisille, joilla ei ole yhtään tatuointia tai lävistystä ennestään, hän sanoo.

Suomessa on Paradisen mukaan myös muita lävistäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat asentaneet siruja.

Nummelinin ihon alta löytyy puolalais-brittiläisen Walletmor-nimisen yrityksen siru, joka maksoi asennuksineen 350 euroa. Laite pantiin paikalleen lävistys- ja tatuointiliikkeessä Paradisessa, joka on sirufirman yhteistyökumppani.

Katso videolta, miten Nummelin maksaa sirulla.

Sami Nummelin näyttää, miten ihon alle sijoitettu maksusiru toimii kaupassa.

Nopea operaatio

Lopulta oli pienestä kiinni, että Nummelin todella otti sirun käyttöön. Hän oli vähällä kääntyä kannoillaan vielä tatuointiliikkeen ovella.

– Jännitti. Pelkäsin eniten kipua, Nummelin sanoo.

Asentaja pyysi Nummelinia pyörittelemään kättä sopivan kohdan varmistamiseksi implantille, joka on suunnilleen hakaneulan kokoinen. Nummelin kävi makuulle, käteen tehtiin pieni viilto ja ihon alle implantin mentävä tasku. Implantti ujutettiin taskuun. Viilto suljettiin tikeillä.

– Hommassa meni pari minuuttia. Pistin silmät kiinni. Ei oikeastaan sattunut.

Nummelin kertoo, että asennuksen jälkeen käteen tuli mustelma ja alue oli herkkä kosketukselle. Muutama päivä asennuksen jälkeen turvotus kuitenkin laski ja kipu lakkasi.

Plastiikkakirurgian ylilääkäri Patrik Lassus HUSista ei näe maksusiruissa lääketieteellistä ongelmaa, kunhan laitteen materiaalit eivät aiheuta reaktioita ja ne asennetaan steriilisti.

– Onhan ihmisissä vaikka minkälaisia vierasesineitä. Oikein tehtynä riski on tosi pieni, Lassus sanoo.

Nummelin ei ole huolissaan sirun terveysvaikutuksista. Haavaan liittyy tulehdusriski, mutta hän ei usko riskin olevan suurempi kuin tatuointia tai lävistystä ottaessa.

Kun sirun asettaa kortinlukijaa vasten, sirun tuntee ihon alla, kertoo Sami Nummelin. Kättä on pidettävä jonkin aikaa lukijalla, jotta se rekisteröi maksun. Kädessä näkyy sirun asennuksen jäljiltä vielä pieni arpi. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Vaatii maksupalvelun

Maksaminen on toiminut Nummelinin mukaan hyvin. Hän on maksanut kädellään Suomessa ja Virossa, kaupoissa ja ravintoloissa. Ihme kyllä, kukaan ei ole Nummelinin mukaan kommentoinut epätavallista maksumetodia kassalla.

– Olen vähän ihmetellyt sitä. Mutta nykyään on muitakin uusia maksuvälineitä, sormuksia, rannekoruja ja kelloja.

Toimiakseen siru vaatii maksupalvelun, jonka voi yhdistää siruun. Nummelinilla on käytössä ICard, jonne hän siirtää rahaa varsinaiselta pankkitililtään. Sirulle voi asettaa maksurajat ICardin sovelluksessa ja Suomessa yli 50 euron ostoksia tehdessä pitää naputella tunnusluku maksupäätteeseen.

Kädellä voi siis maksaa myös isojakin ostoksia.

Ihonalainen maksusiru ei katoa

Kun Nummelin kertoi maksuimplantistaan Twitterissä, hän sai runsaasti viestejä aiheesta. Osa ihasteli. Toiset huolestuivat vahinkomaksamisesta tai ihmettelivät, eikö maksukello tai sormus olisi kätevämpi.

– Sitä lähdin tässä testaamaankin. Haluan katsoa, mitä hyötyä tästä voi olla niihin verrattuna.

Nummelin pitää maksuimplantin etuina sitä, että sitä ei voi kadottaa ja sitä on hyvin vaikea varastaa.

– Sehän on täysin piilossa. Ei voi tietää, kenellä sellainen on, ellei siitä kerro Twitterissä kaikille.

Hänen ystäväpiirissään siru on jakanut mielipiteitä. Osa on maalaillut sirujen johtavan vielä dystopiseen valvontayhteiskuntaan. Osa taas unelmoinut siitä, miten siruteknologia voisi tehdä elämästä turvallisempaa ja kätevämpää.

– Taivun itse positiivisen kautta ajattelemiseen.

Hän kertoo, että voisi harkita toisen sirun ottamista, jos sillä pääsisi vaikkapa kuntosalille.

Voit keskustella aiheesta 24.1. klo 23 asti.

Sara Salmi kertoo lyhyellä videolla, miten ihon alainen siru toimii.

Miten ihonalainen maksusiru toimii? Toimittaja Sara Salmi kertoo lisää.

Source Link yle.fi