Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_1ac8070e0c8fe0c47f91937f872beb22, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sanna Marinin kirja nousi puheenaiheeksi ennen kuin se on edes olemassa – Yle kysyi asiantuntijalta, millaiset mahdollisuudet sillä on menestyä – Uutisalue

Sanna Marinin kirja nousi puheenaiheeksi ennen kuin se on edes olemassa – Yle kysyi asiantuntijalta, millaiset mahdollisuudet sillä on menestyä

Entisen pääministerin kirjalle voi odottaa kohtuullista myyntiä, mutta usein kirjat yllättävät, toteaa WSOY:n kustantaja Henrikki Timgren.

Perjantaina puheenjohtaja Sanna Marin avasi kokouksen puheellaan ja sai sen jälkeen raikuvat aplodit.

Sanna Marinin tulevan kirjan menestyksestä on heitelty villejä veikkauksia sosiaalisessa mediassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Vaikka Sanna Marin mediatietojen mukaan vasta valmistelee kirjaa johtajuudesta ja mediasta, siitä on jo puheenaiheeksi.

Kirjan nimi on Ilta-Sanomien mukaan Meidän vuoromme: Peloton johtajuus uudelle sukupolvelle, ja sen oikeuksia kauppaa amerikkalainen agentuuri William Morris Endeavor.

Sosiaalisessa mediassa pohditaan muun muassa sitä, kirjoittaako kirjan entinen pääministeri itse vai joku muu. Virallista tietoa asiasta ei ole.

Toimitusjohtaja Mikael Jungnerin villi veikkaus on, että kirja myy vuodessa enemmän kuin muiden suomalaisten kirjailijoiden kirjat yhteensä.

Spekuloida voi, ja siksi Yle päätti kysyä julkaisemattoman kirjan menestysmahdollisuuksista alan asiantuntijalta.

WSOY:n tietokirjojen kustantaja Henrikki Timgren osasi odottaa, että jossain vaiheessa Marinilta tulee kirja.

– Kiinnostavaa, mutta ei sinänsä valtava yllätys. Se oli ensimmäinen reaktioni.

Moni muukin suomalainen poliitikko on kuitannut menneiden vuosien kokemukset kansien välissä.

– Poikkeuksellista mutta hänen profiiliinsa sopivaa on se, että kirja tulee näin varhaisessa vaiheessa. Hän on vasta 37-vuotias, Timgren toteaa.

”Karhua ei pidä nylkeä ennen kuin se on kaadettu”

Entä kirjan mahdollinen menestys? Voiko Jungnerin veikkaus pöydät tyhjentävästä myynnistä osua oikeaan?

– Karhua ei pidä nylkeä ennen kuin se on kaadettu, Timgren nauraa ja viittaa siihen, että kirjaa ei ole vielä olemassa.

Toisaalta Timgren olisi joka tapauksessa varovainen ennustuksessaan: kirjat usein yllättävät, joko myönteisesti tai kielteisesti.

– Sen varmaan voi sanoa, että Sanna Marinin kirjalle on joka tapauksessa odotettavissa ainakin kohtuullista myyntiä.

Menestykseen vaikuttaa sisällön lisäksi muun muassa ajoitus.

– Mitä muualla on tapahtunut, vaikkapa Venäjän ja Ukrainan tilanteessa – tai kotimaan politiikassa. Kaikki tämmöiset seikat vaikuttavat kirjan lopulliseen menestykseen.

Stubb sai sympatiapisteitä, ehkä myös Marin

Entä millä tavoin tuleva kirja vaikuttaa Sanna Marinin julkisuuskuvaan?

Timgren hakee esimerkin lähihistoriasta, kun kirjailija Karo Hämäläinen ja entinen pääministeri, professori Alexander Stubb kirjoittivat yhdessä elämäkertateoksen Alex (Otava, 2017).

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas oli pidetty kirja, jolla Timgrenin arvion mukaan ei kuitenkaan ollut valtavaa vaikutusta esimerkiksi Stubbin kansainväliseen uraan.

– Oma fiilikseni on, että Stubb sai vähän takaisin sitä sympatiaa, joka oli karissut vaikeina vuosina pääministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana.

Mahdollisista sympatiapisteistä huolimatta myös Marinilla on ihailijansa ja vihaajansa myös kirjan julkaisun jälkeen, riippumatta sen sisällöstä.

Timgrenin mielestä kiinnostavinta onkin nähdä, miten tuleva kirja otetaan ulkomailla vastaan, ja miten sen sisältö mahdollisesti vaikuttaa Tony Blair -instituutissa työskentelevän Marinin julkisuuskuvaan maailmalla.

– Se on mielenkiintoista, koska hän on suunnannut katseensa tällä hetkellä ulkomaille, ei niinkään kotimaahansa.

Yle pyysi myös Otavaa arvioimaan Marinin tulevan kirjan menestysmahdollisuuksia, mutta kustantamo ei halunnut spekuloida asialla.

Sanna Marin ei ole vahvistanut kirjaa koskevia tietoja Ylelle.

Source Link yle.fi