Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a040370cd742ef524ce5207da8ddb4d3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Saudi-Arabia sai paljon arvostelua herättäneen tehtävän: ”Järkyttävää piittaamattomuutta” – Uutisalue

Saudi-Arabia sai paljon arvostelua herättäneen tehtävän: ”Järkyttävää piittaamattomuutta”

Naisten oikeuksia polkeva Saudi-Arabia valittiin YK:ssa naisten asemaa parantavan komission puheenjohtajamaaksi.

Saudi-Arabia on valittu YK:n sukupuolista tasa-arvoa edistävän ja naisten asemaa parantamaan pyrkivän komission CSW:n (Commission on the Status of Women) puheenjohtajamaaksi.

Asiasta kertoi muun muassa brittilehti Guardian.

Lue lisää: Turkulainen Reetta johti vuosia sairaanhoitoa Saudi-Arabiassa – ”Siellä oli täysin oma maanalainen yöelämä”

Valinta herätti ihmisoikeusjärjestöissä heti valtaisan kritiikin, koska Saudi-Arabia on yksi eniten naisten oikeuksia polkeva valtio koko maailmassa. Järjestöt nostivat esiin ironian, että CSW:tä johtaa valtio, jossa miesten ja naisten välisten oikeuksien välinen kuilu on todella suuri.

– Saudi-Arabia johtaa nyt komissiota, mutta sen oma historia naisten oikeuksissa on surkea, Amnesty Internationalin New Yorkin toimiston johtaja Sherine Tadros kuvasi Guardianin mukaan.

– Saudi-Arabian valinta YK:n naisten asemaa käsittelevän komission puheenjohtajaksi osoittaa järkyttävää piittaamattomuutta naisten oikeuksia kohtaan. Maan, joka vangitsee naisia yksinkertaisesti siksi, että he puolustavat oikeuksiaan, ei pidä olla YK:n naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa käsittelevän huippufoorumin kasvot, ihmisoikeusjärjestön Human Rights Watchin edustaja Louis Charbonneau sanoi.

Saudi-Arabiassa nainen tarvitsee lain mukaan miespuolisen huoltajan luvan solmiakseen avioliiton. Lain mukaan vaimon on toteltava miestään ”kohtuullisella tavalla”, ja aviomiehen taloudellinen tuki riippuu vaimon ”tottelevaisuudesta”.

Esimerkiksi kieltäytyminen aviollisesta seksistä, kieltäytyminen asumasta yhteisessä kodissa tai matkustamisesta aviomiehen kanssa ilman ”perusteltua syytä” voi myös käydä lain nojalla perustelusta peruuttaa vaimon taloudellinen tuki.

Saudi-Arabia valittiin CSW:n vuosikokouksessa komission puheenjohtajamaaksi ilman vastaehdokkaita.

Kun eroavan puheenjohtajamaan Filippiinien YK-lähettiläs Antonio Manuel Lagdameo kysyi 45 jäsenmaalta, onko kenelläkään mitään Saudi-Arabian valintaa vastaan, istuntosalissa vallitsi Guardianin mukaan täysi hiljaisuus.

Tavallisesti CSW:n puheenjohtajakausi on kahden vuoden mittainen, mutta muut Aasian valtiot painostivat Filippiinejä kierrättämään puheenjohtajuutta jo vuoden jälkeen. Vahvimpana ehdokkaana pidettiin etukäteen Bangladeshia, mutta loppuvaiheessa Saudi-Arabia nousi ohituskaistalta puheenjohtajamaaksi.

Guardianin mukaan CSW:n puheenjohtajuutta pidetään yleisesti yrityksenä kiillottaa kuningaskunnan imagoa.

Source Link is.fi