Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a370b757df271209a828b96d390596fa, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Oulussa käydään erikoista keskustelua yliopiston sijainnista – asiaa pohtivalla työryhmällä ei ole mitään kerrottavaa – Uutisalue

Oulussa käydään erikoista keskustelua yliopiston sijainnista – asiaa pohtivalla työryhmällä ei ole mitään kerrottavaa

Päätöksenteko Oulun yliopiston mahdollisesta tulevasta sijainnista on saanut omintakeisia piirteitä. Asiaa pohtii kaupungin perustama työryhmä, mutta sen työstä ei kerrota mitään, eikä edes sen kokoonpanoa ole ennen tätä kerrottu julkisuuteen.

Kaupunki ei kommentoi työryhmän työn etenemistä, eikä myöskään Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki.

– Olen koonnut työryhmän keskusteltuani kaupunginjohtaja Seppo Määtän ja kaupunkiympäristöjohtaja Marko Kilpeläisen kanssa sen jälkeen kun rehtori oli hallituksensa valtuuttamana ottanut yhteyttä kaupunginjohtajaan, kertoo työryhmää vetävä Oulun kaavoitusjohtaja Kari Nykänen sähköpostitse.

Työryhmä koottiin joulukuussa eronneen kaupunginjohtaja Määtän aikana.

Nykäsen kokoamaan työryhmään kuuluvat yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen, asemakaava-arkkitehti Leena Kallioniemi ja liikennepäällikkö Saija Räinä Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista, sekä yksityisten toimitilainvestointien edistämisen asiantuntija Seija Haapalainen Business Oulusta, ja rehtori Jouko Niinimäki ja kehitysjohtaja Johanna Bluemink Oulun yliopistosta.

Sekä Nykäsen että Paajasen mukaan Oulussa on yleinen käytäntö asioita valmisteltaessa tehdä tämän tyyppistä yhtenäistävää ja vaiheittain etenevää suunnittelua eri osapuolien kanssa.

Työryhmä tarkastelee Nykäsen mukaan ”Oulun yliopiston visiotyön vaikutuksia Oulun kaupunkirakenteeseen”, sekä mahdollisia sijainteja, toteuttamisaikatauluja ja reunaehtoja eri sijainneille.

Oulun kaupungin päätöksenteko on ollut monimuotoista

Linnanmaalla, muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitsevan yliopiston sijainnista on eriäviä näkemyksiä myös kaupungin päätöksenteon sisällä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa 2022 ponnen, jossa todetaan, että Linnanmaata tulisi kehittää yliopiston pääkampuksena uuden Oulun yleiskaavan mukaisesti.

Valtuuston ponnen mukaan yliopisto on kiinteä osa Linnanmaan korkean teknologian yrityskeskittymää ja ekosysteemiä. Naton 6G-verkkoteknologioiden testikeskuksen perustaminen tuo oman lisänsä tähän.

Ponsi on esityslistan ulkopuolelta tehty tahdonilmaus, joka on käsiteltävä valtuustossa, mutta sillä ei ole samanlaista sitovuutta kuin esityslistaan merkityllä päätöksellä.

Kaupunginhallitus tekikin toisen suuntaisen päätöksen saman vuoden huhtikuussa.

– Ponsi on ponsi, mutta meillä on kaupunginhallituksen samassa yhteydessä tekemä päätös, että Oulun kaupunki tukee yliopistoa sen oman strategian ja vision toteutumiseksi tilakysymyksissä, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.).

 Mirja Vehkaperä kotipihallaan Haukiputaalla Oulussa.

Poliittinen keskustelu Oulun yliopiston mahdollisesta tulevasta sijaintipaikasta käydään Vehkaperän mukaan virkamiesvalmistelun jälkeen. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Yliopiston hallitus ei ole tehnyt päätöstä muutosta

Tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että toisin kuin on annettu ymmärtää, Oulun yliopiston hallitus ei ole varsinaisesti tehnyt päätöstä yliopiston sijoittumisesta muualle kuin Linnanmaalle.

Tällainen lausuma on kuitenkin sisällytetty esimerkiksi yliopiston hallituksen päätökseen joka koskee Pohteen, Oulun kaupungin, Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun Kontinkankaan alueen tilojen kehittämistä ja mahdollista uudisrakentamista koskevan esiselvityksen tekemistä.

Päätöksen liitteessä todetaan, että yliopiston hallitus olisi tehnyt päätöksen siirtyä yhden kampuksen periaatteeseen ja lähteä Linnanmaalta 25 vuoden aikana. Tällaista päätöstä ei kuitenkaan ole tehty.

Oulun yliopiston hallitus päätti kyllä viime vuonna valtuuttaa rehtorin aloittamaan keskustelut kaupungin kanssa uuden kampuksen sijaintivaihtoehdoista. Päätöksessä todetaan, että pääasiallinen tavoite on yhden kampuksen skenaario.

Oulun yliopiston hallituksen hyväksymässä strategiassa ei myöskään ole kirjausta siitä, että yliopiston on sijaittava keskustassa ja yhdellä kampuksella.

Toisin sanoen päätöstä Linnanmaalta siirtymisestä ei ole tehty, on tehty vain päätös pyrkimyksestä yhteen kampusalueeseen.

Rehtori toivoo keskustakampusta

Rehtori Niinimäki on aiemmin linjannut omana kantanaan, että yliopiston pitäisi sijaita kävelymatkan päässä keskustasta.

Uuden kampuksen paikaksi on julkisuudessa esitetty esimerkiksi Myllytullissa sijainneen Oulun Energian toimitalon nyt tyhjillään olevaa tonttia.

Kaavoitusjohtaja Kari Nykäsen mukaan uuden sijaintipaikan löytäminen ei ole helppo tehtävä.

– Kaupungilla ei ole ”varastossa” tontteja odottamassa, vaan sellaisen löytäminen voi edellyttää hyvin laajaa tarkastelua.

Mahdollisen sijainnin on myös sovittava yleiskaavalliseen kokonaisuuteen. Nykäsen mukaan tähän on mahdollisuus keskusta-alueen osayleiskaavan tarkistuksessa, mikä on parhaillaan käynnissä.

Työryhmän raportti päätyy Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän mukaan aikanaan kaupunginhallituksen pöydälle.

Hän odottaa työn valmistuvan kevään aikana. Nykänen itse arvioi selvitystyön jatkuvan ainakin tämän vuoden syksyyn saakka.

– Raportoin työn etenemisestä ensi sijassa esimiestäni sekä kaupunginjohtajaa, kun minulla on jotain raportoitavaa. Vielä sellaista ei ole ollut, Nykänen kuittaa.

Source Link yle.fi