Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cd4f130b435de3886cc3e32e826cfe6b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sebastian Aho pelaa elämänsä jääkiekkoa, kun rinnalle löytyi vihdoin huipputason laituri – Uutisalue

Sebastian Aho pelaa elämänsä jääkiekkoa, kun rinnalle löytyi vihdoin huipputason laituri

Pudotuspelijoukkueet, väsähtäneet suomalaisnuoret, Calder väärään osoitteeseen, laitapelaamisen salat

Kuuntele Ikan änäri -podcastin uusin jakso.

Mistä puhutaan?

Edmontonin Zach Hyman on noussut viime viikkoina otsikoihin. 31-vuotias kanadalaislaituri on tehnyt Connor McDavidin rinnalla jo 51 maalia. Luku on sensaatiomainen pelaajalle, joka varattiin NHL:ään aikanaan vasta viidennellä kierroksella.

2000-luvulla vain Pavel Bure (6. kierros) on noussut 50 maalin mieheksi peräkierroksen varauksena. Jos tahti pysyy yllä, Hyman saattaa hätyytellä jopa 60 maalin rajaa.

Tällaiset lukemat ovat duunarilaiturille käsittämättömän, jopa historiallisen kovia.

Leon Draisaitl ja Zack Hyman tuulettavat maalia.

Leon Draisaitl onnittelee Zack Hymania (oik.) maalista. Kuva: NHLI via Getty Images

Viimeisin kohu pelaajan ympärillä nähtiin kuluvalla viikolla, kun kanadalainen jääkiekkotoimittaja Andrew Berkshire nosti esiin pelaajan perhetaustan.

Kanadalaistoimittajan mukaan Hyman on varakkaiden vanhempien vuoksi ollut etuoikeutetussa asemassa. Linjaus nostatti lajin kotimaassa kovan kohun. Lajiväki ryntäsi laajoin joukoin Hymanin tueksi.

– Hänellä on mielenkiintoinen tarina, kun siellä on isukilla ollut lompakko kunnossa ja pojalla kova intohimo tulla pelaajaksi. NHL-tasolla ei isän rahoilla ole kuitenkaan enää mitään tekemistä minkään kanssa, Ylen NHL-asiantuntija Ismo Lehkonen linjaa.

– Minulle on ihan turha tulla lässyttämään, että kuka tahansa tekee McDavidin vierellä 50 maalia. Ei tee ja se on jo nähty moneen kertaan. Hyman on tehnyt valtavan määrän töitä ja jatkuvasti pystynyt kehittämään pelissään pieniäkin yksityiskohtia, Lehkonen kehuu.

Hyman profiloitui jo Torontossa työteliääksi liimapelaajaksi, jonka Leafsin tuon aikainen päävalmentaja Mike Babcock pystyi laittamaan lähes mihin tahansa kohtaa kokoonpanoa. Tätä nykyä Hyman tunnetaan yhtenä sarjan parhaista maalineduspelaajista.

– Hänellä on selkeä ymmärrys siitä, mitkä maalinedustoimet auttavat häntä tekemään läheltä maaleja.

Lehkosen mukaan Hyman on pelaaja, joka jaksaa koko 82 ottelun pitkän runkosarjan lyödä kaiken peliin joka ikiseen vaihtoon.

– Hyman on hieno esimerkki monelle, ettei pelkkään NHL-paikkaan tyydytä, vaan vanhemmalla iälläkin voi koko ajan kehittää ja kehittyä.

Kuka yllätti?

Olisiko vihdoin Carolinassa löydetty Sebastian Aholle huippuluokan laitahyökkääjä? Siltä näyttää.

Pittsburghista hankittu Jake Guentzel vaikuttaa löytäneen nopealla tahdilla erinomaisen kemian Ahon kanssa. Pittsburghissa Stanley Cupin ratkaisupelaajan roolissa voittanut jenkkilaituri on tehnyt Ahon ja Seth Jarvisin kanssa pelatessaan heti alkuun suuren vaikutuksen.

Kolmikko on hallinnut maaliodottamaa yli 66-prosenttisesti ja voittanut pelinsä maalein 7–0.

– Se ketju on yksi parhaista NHL:ssä, ellei paras juuri nyt. Se on sellaista eurooppalaista give-and-go-hyrräjääkiekkoa. Toista tuollaista ketjua ei ole. Se on todella hauskan näköistä ja siinä on kaikki elementit, mitä jääkiekko parhaimmillaan on. Limppu vaihtaa koko ajan omistajaa ja kaikki ketjussa ovat todella nopeita, Lehkonen ylistää.

Katso Sebastian Ahon hattutemppu.

Guentzelin tulo joukkueeseen tuntuu antaneen Carolinalle selkeästi uutta iloa ja energiaa. Mikä tärkeintä, nyt kasassa tuntuisi vihdoin olevan kunnon lyömäase kevään pudotuspelejä varten.

– Veikkaan, että jätkät ovat aika innoissaan tuosta ketjusta. Guentzel on tottunut tuon tyylistä peliä pelaamaan Sidney Crosbyn kanssa ja nyt hän huomaa, että tämä Ahohan on nuorempi painos Crosbysta.

Kuka petti?

Toronto-luotsi Sheldon Keefen hermot pettivät – pitäisikö sanoa taas kerran.

New Jersey-tappion jälkeen Leafs-luotsi haukkui lähes kirjaimellisesti kaikki. Jyrän alle joutui ensin kapteeni John Tavares, sitten maalivahti Joseph Woll ja niin edelleen.

Noin kolmen minuutin jälkeen Toronton pr-henkilökunta keskeytti lehdistötilaisuuden.

– Tuossa Toronton mediamaailmassa tuo on aika tylyä. Kuulostaa siltä, että hänellä on ollut asian suhteen suunnitelma, mutta jos tuossa onkin lähtenyt tunne viemään, niin sitten Toronto on lirissä. Siinä tapauksessa siellä voi apuvalmentajista lähtien kaikki olla todella ihmeissään.

On selvää, että paineet Torontossa ovat aina kovemmat kuin missään muualla ja Keefe tiedostaa varmasti useamman peräkkäisen epäonnistumisen jälkeen myös oman asemansa. Jos keväästä tulee limbo, päävalmentajan asemasta keskustellaan varmasti.

– Median kanssa pitää olla aina pelisuunnitelma ja siksi en jaksa uskoa, etteikö hän olisi suunnitelmallisesti miettinyt tuota.

– Tuollaiset ulostulot pitää tehdä suunnitelmallisesti niin, että ne on puhuttu auki myös seurajohdon kanssa. Yläkerran pitää tietää ja kaikkien siihen sitoutua. Uskon, että nyt haluttiin saada jätkät kunnolla varpailleen jo hyvissä ajoin ennen pudotuspelejä, Lehkonen pohtii.

Nähtäväksi jää, toimiiko Keefen taktiikka. Torstaiaamun Boston-voiton jälkeen Tampa Bay on vain kahden pisteen päässä Torontosta kärkkymässä viimeistä suoraa pudotuspelipaikkaa.

Viikon maali

Viikon maaliksi nostamme Arizonan Josh Doanin ensimmäisen NHL-osuman. 22-vuotias Doan osui heti ensimmäisessä NHL-ottelussaan kotijäällään Columbusta vastaan. Katsomossa osumaa juhlisti Arizona-legenda Shane Doanin johdolla koko perhe. Maali kuului viikon ehdottomiin hyvän mielen hetkiin.

– Siellä on kotona ollut aika hyvä valmentaja ja ohjaaja. Tarjolla on ollut tervepäistä kasvattamista sen suhteen, miten harjoitellaan ja miten pelistä puhutaan, Lehkonen viittaa kovana joukkuepelaajana tunnettuun Shane-isään.

Mitä seuraavaksi?

Harvoin on NHL:n runkosarjan voitosta käyty yhtä kovaa taistoa kuin parhaillaan. New York Rangers johtaa liigaa 100 pisteellä, mutta seitsemäntenä oleva Carolina on vain kolmen pisteen päässä. Väliin mahtuvat vielä Dallas, Boston, Vancouver, Florida ja Colorado.

– Kaikki sen kotiedun mahdollisimman pitkälle haluaa. Toisaalta näyttää siltä, että jos lännessä voitat oman konferenssin, saat palkinnoksi vastaan ensimmäisellä kierroksella hallitsevan mestarin, Las Vegasin, Lehkonen nauraa.

– No, mikäs sen parempaa. Jos haluat olla paras, pitää voittaa paras.

Perinteisesti NHL:n runkosarjan voitto on korreloinut mestaruuden voittamisen kanssa huonosti. 2000-luvulla vain Chicago (2013), Detroit (2008, 2002) ja Colorado (2001) ovat voittaneet sekä runkosarjan että mestaruuden.

– Sanoisin, että idässä Boston on kova ehdokas. Lännessä Vancouver kerää mielestäni kivaan tahtiin pisteitä, tai sitten Dallas, Lehkonen heittää ehdokkaansa runkosarjan voittajiksi.

Ikan änäri -podcastin uusi jakso julkaistaan aina torstaisin. Kaikki jaksot löydät tästä linkistä.

Source Link yle.fi