Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_20366a052b864bc1a2f27246f3f57096, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Seksitaudit leviävät nyt nopeasti – testaa, tunnistaisitko itse oireet – Uutisalue

Seksitaudit leviävät nyt nopeasti – testaa, tunnistaisitko itse oireet

Etenkin tippuritartuntojen määrä on kasvanut Suomessa, kertoo Uudenmaan HUS. Hoitamaton seksitauti voi lisätä lapsettomuuden riskiä.

Lääkäri meilahden sairaalassa.

HUS toteaa tiedotteessaan, että klamydia- ja tippuritartunta on usein oireeton ja löytyy vain testeissä. Kuvituskuva. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kaikki seksitaudit lisääntyivät viime ja tänä vuonna erityisesti Uudellamaalla, kertoo HUS tiedotteessaan. Suurin kasvu todettiin etenkin tippurin kohdalla.

Tippuritartuntojen määrä Suomessa on kaksinkertaistunut vuodesta 2021 alkaen. Tapauksia todettiin vuonna 2022 lähes tuhat, ja sama määrä tartuntoja tunnistettiin jo tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä.

Kaksi kolmasosaa tartunnoista on tavoitettu HUSin alueella.

Tippuritartunnan saaneista kolmasosa oli naisia. Erityisesti alle 25-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista oli huomattava.

Tapaukset lisääntyivät myös yli 25-vuotiaiden miesten ikäryhmissä. Tartunnat ovat yleisiä miesten välisessä seksissä.

Erimerkkisiä ja erivärisiä kondomipakkauksia kaupan hyllyssä.

Suomen yleisin seksitauti on klamydia, ja sitä todetaan yli 16 000 tartuntaa vuosittain. Niistä noin kolmannes on Uudeltamaalta.

Klamydiatartuntojen määrä on ollut nousussa vuosien ajan. Klamydia on ennen kaikkea nuorten aikuisten tauti. Nuorten naisten lisäksi nyt myös miesten osuus on kasvussa.

Oireeton levittää herkemmin tauteja

Klamydia- ja tippuritartunta on usein oireeton ja löytyy vain seksitautitesteissä.

– Osa lisääntyneistä seksitautitartunnoista voi selittyä sillä, että oireettomana ei hakeuduta testeihin ja tartutetaan edelleen muita seksikumppaneita. Varsinkin nielun ja peräaukon tartunnat ovat usein oireettomia ja jäävät herkästi testaamatta, jos ennen testausta ei kartoiteta tartuntatapoja, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSin tiedotteessa.

Hiv-tartuntoja ehkäisevän lääkehoidon (PrEP) käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Vaikka PrEP-lääkitys suojaa hiv-tartunnalta, se ei suojaa muilta seksitaudeilta.

Tämä voi luoda väärää turvallisuuden tunnetta, HUSin tiedotteessa todetaan.

Kondomin käyttö on edelleen tärkeää. Säännölliset seksitautitestit kuuluvat PrEP-hoitoon ja auttavat tartuntojen havaitsemisessa varhaisemmassa vaiheessa.

Hoitamaton seksitauti lisää lapsettomuuden riskiä

Hoitamattomat seksitaudit voivat HUSin mukaan aiheuttaa lapsettomuutta. Tippurin hoitomahdollisuuksia voi vaikeuttaa bakteerin kehittyminen vastustuskykyiseksi nykyisille antibiooteille.

Seksitautien leviämisen estämiseksi on tärkeää, että sairastuneet tiedottavat seksikumppaneilleen tartunnastaan, jotta he voivat hakeutua testaukseen.

Infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen huomauttaa, että ainoat varmat suojautumiskeinot seksitauteja vastaan ovat kondomin ja suuseksisuojan käyttö.

Source Link yle.fi