Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_53cb14a68ad3c0267e03747c91c936e6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Seksitauteihin liittyy sitkeästi elävä uskomus – erikoislääkäri kertoo, mitä kaikki eivät vieläkään niistä ymmärrä – Uutisalue

Seksitauteihin liittyy sitkeästi elävä uskomus – erikoislääkäri kertoo, mitä kaikki eivät vieläkään niistä ymmärrä

Seksitaudit tippuri ja kuppa ovat tänä vuonna lisääntymään päin, lääkäri on huomannut.

– Jo alkuvuodesta niitä on todettu enemmän kuin viime vuonna. Esiintyvyys on silti vielä alhainen verrattuna esimerkiksi klamydiaan, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUSista.

Klamydia on Suomessa yleisin seksitauti.

Lue lisää: Klamydiaa todetaan nyt enemmän kuin koskaan, ja sillä voi olla vakavia seurauksia – kysely paljasti mahdollisen syyn hurjalle leviämiselle

Klamydiatartunnasta diagnoosiin kuluu aikaa keskimäärin neljä viikkoa, joskus jopa kuukausia. Tässä ajassa voi jo tartuttaa uuden kumppanin.

Hiltunen-Back peräänkuuluttaakin sitä, että seksitautitartunnan saaneet informoisivat seksikumppaneitaan asiasta. Tässä olisi yhä parantamisen varaa.

– Toivoisin lisää vastuunkantoa. Vain siten tartuntaketjuja saa katkaistua.

Lue lisää: Sukupuolitautitesteissä käydään, mutta yhdessä asiassa olisi lääkärin mukaan parantamisen varaa – 4 yleisintä tautia ja niiden oireet

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia. Säännöllinen testaaminen on ainoa tapa, jolla voi suojautumisen lisäksi pitää itsestään huolta.

Vain testi varmistaa tartunnan

Tippurin ja kupan nousuun vaikuttavat Hiltunen-Backin arvion mukaan esimerkiksi ihmisten aktivoituminen koronan jälkeen sekä matkailun elpyminen.

Kesä ei siis enää nykyisin ole sukupuolitautien poliklinikoiden sesonkiaikaa.

– Oleellinen kysymys on se, milloin tullaan testeihin. Tauteja löytyy enemmän kun testeissä käydään aktiivisemmin, Hiltunen-Back sanoo.

Seksitautitesteissä käydään HUSissa melko tasaisesti ympäri vuoden, ja hyvä niin. Ainoa tapa varmistua tarunnasta on se, että käy testissä.

– Yksi sitkeästi elävä uskomus on se, että tautia ei ole, jos ei ole oireita. Kaikki seksitaudit voivat kuitenkin olla oireettomia. Säännöllinen testaaminen on ainoa tapa, jolla voi suojautumisen lisäksi pitää itsestään huolta.

Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa, ei siis kannata jäädä odottelemaan saako mahdollisesti jotain oireita.

Testeihin on syytä mennä 1–2 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Kuppatartunta voidaan todeta vasta-ainetestillä 3–4 viikon kuluttua tartunnasta. Hiv-testiin voi mennä aikaisintaan, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 4–6 viikkoa.

Seksitauteja voi testata niin julkisessa kuin yksityisessä terveydenhuollossa.

– Diagnostiikka on hyvä, ja testit ovat luotettavia, Hiltunen-Back vakuuttaa.

Seksitautitesteihin pääsee esimerkiksi omalla terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla tai opiskelijaterveydenhuollossa.

Muista suojautua

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Tartuntatapoja ovat yhdyntä, suojaamaton suu- ja anaaliseksi sekä yhteiset seksivälineet.

Jos seksikumppanit vaihtuvat, suojautuminen on säännöllisen testauksen lisäksi erittäin tärkeää.

Spontaanien seksikumppanien kanssa on syytä aina suojautua suuseksisuojalla tai kondomilla.

Fakta

Tunnista oireet

Tippuri

  • Tippuritartunta on yhä useammin oireeton.

  • Miehillä tyypillinen oire on runsas kellertävä vuoto virtsaputkesta, kirvely virtsatessa ja tihentynyt virtsaamistarve.

  • Naisilla tippuri voi aiheuttaa alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa.

  • Jos infektio nousee kohdunkaulan kanavan kautta kohtuun ja munajohtimiin, kehittyy sisäsynnytintulehdus. Se voi aiheuttaa alavatsakipua, lisääntynyttä valkovuotoa tai veristä tihkuvuotoa, kuumetta sekä kohdun ja sivuelinten aristusta sisätutkimuksissa

  • Seksitavasta riippuen tippuritartunta voi olla myös nielussa tai peräaukossa. Nielutippuri voi aiheuttaa kurkkukipua tai polttavaa kirvelyä suussa. Peräaukossa tartunta voi oireilla limaisena vuotona ja kirvelynä.

Kuppa

  • Kupan oireet vaihtelevat infektion eri vaiheissa.

  • 3–4 viikon kuluttua kuppatartunnasta ilmestyy tartuntakohtaan yleensä kivuton haava, joka parantuu itsestään muutamassa viikossa. Joka kolmannelle ei kehity haavaa.

  • 6–8 viikon kuluttua tartunnasta voi ilmetä yleisoireita: lämpöilyä, pahoinvointia, päänsärkyä, suurentuneita imurauhasia, lihaskipuja, ihottumaa vartalolla, kämmenissä ja jalkapohjissa.

  • Kupan eri vaiheet voivat olla myös oireettomia.

Lähde: Terveyskirjasto, THL

Source Link is.fi