Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c7a5d372c5ea51af74a65acf1f1058d0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Selvitys: Näin suomalaiset ajattelevat lakoista – Uutisalue

Selvitys: Näin suomalaiset ajattelevat lakoista

Näkemyserojen taustalla heijastuvat vastaajien puoluekannat.

Hallituksen työmarkkinasuunnitelmat jakavat kansan melko lailla kahtia, ilmenee Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) teettämästä kyselystä. Mittauksen mukaan 45 prosenttia vastaajista sanoo pitävänsä hallituksen työmarkkina­uudistuksia välttämättöminä ja 42 prosenttia on eri mieltä.

Myös näkemykset lakoista jakavat vastaajat kahteen leiriin. Vastaajista 41 prosenttia olisi valmis kieltämään ulkopuolisille suurta haittaa aiheuttavat lakot kokonaan, mutta 46 prosenttia torjuu ajatuksen.

Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen pitää huomionarvoisena, että lakkojen kieltämistä kannattavien osuus on kasvanut tuntuvasti vuoden aikana. Viime vuonna kiellon kannattajia oli 30 prosenttia ja vastustajia 51 prosenttia.

– Suurin muutos on tapahtunut perussuomalaisten äänestäjien kohdalla. Kun vielä vuosi sitten 37 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä olisi ollut valmiita kieltämään kokonaan lakot, joista aiheutuu suurta haittaa ulkopuolisille, nyt 70 prosenttia perussuomalaisten äänestäjistä ajattelee näin, Metelinen summasi tiedotteessa.

Näkemyserojen taustalla heijastuvat vastaajien puoluekannat. Kokoomuksen kannattajista 92 ja perussuomalaisten kannattajista 82 prosenttia on samaa mieltä siitä, että hallituksen työmarkkinatoimet ovat välttämättömiä maan talouden kannalta.

Vasemmistoliiton kannattajista 94 prosenttia torjuu ajatuksen. Sdp:n tukijoiden joukossa vastustajia on 84 prosenttia ja vihreiden keskuudessa 79 prosenttia.

Keskustan kannattajista 56 prosenttia tukee hallituksen aikeita.

Kyselyssä tutkittiin myös näkemyksiä poliittisesta lakkoilusta. 17 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei työajalla saisi protestoida lainkaan, ja 27 prosenttia katsoi, ettei mitään rajoituksia pitäisi asettaa. Yhteensä 56 prosenttia ajatteli, että poliittiset lakot saisivat kestää korkeintaan 2–3 vuorokautta.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn vastasi liki 2 100 ihmistä 13.–21. maaliskuuta. Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Source Link is.fi