Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_796901d66b717b41ab35b0094205dec0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Seppo Räty täräyttää suorat sanat hallituksen eläke­suunnitelmista: ”Ei mitään järkeä” – Uutisalue

Seppo Räty täräyttää suorat sanat hallituksen eläke­suunnitelmista: ”Ei mitään järkeä”

Kuusinkertaisella arvokisamitalistilla on selkeä viesti Petteri Orpolle ja Rikka Purralle.

Hallituksen suunnitelmat eläkkeiden leikkaamisesta kuohuttavat tunteita myös urheilupiireissä. Oman väkevän kantansa lyö tiskiin keihäslegenda Seppo Räty, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä selkävammojensa vuoksi.

– Ei mitään järkeä, Tohmajärvellä omakotitalossa asuva Räty, 61, lataa.

– Uskomatonta, että tällaisesta vaihtoehdosta nykytilanteessa edes keskustellaan.

Hallitus on pohtinut työeläkkeiden indeksikorotuksen jäädytystä, mutta tuoreimpien tietojen mukaan juuri se toimenpide ei ole toteutumassa.

Sen sijaan hallitus on kohdistamassa eläkeläisiin muita toimia, ja tiettävästi todennäköisin vaihtoehto on nyt eläkkeiden verotuksen kiristäminen.

– Jos eläkeläisten verotusta vielä entisestään kiristetään, se olisi täysin kohtuutonta, Räty sanoo.

– Useilla suomalaisilla eläke ei ole kuukaudessa kuin jotain tonnin kahta puolen, ja siitä jo nyt ainakin kolmannes menee monilla veroihin. Tämä on käynyt selväksi juteltuani useiden muiden eläkeläisten kanssa, ja sama se on tilanne itsellänikin.

Seppo Räty kertoo tulevansa nykyeläkkeellään ”juuri ja juuri” toimeen. Kuva: Marko Lempinen

Kuusinkertainen arvokisamitalisti muistuttaa muun muassa eläkeläisten välttämättömien kuukausittaisten ruoka- ja asumismenojen olevan samaa luokkaa kuin tavallisilla palkansaajilla. Hän nostaa esiin erityisesti sähkölaskut.

– Oma tilanteeni on ollut haastava siinä missä muillakin, koska esimerkiksi sähkölaskut nousivat pahimmillaan kaksin- tai jopa kolminkertaisiksi. Tällä hetkellä tulen juuri ja juuri toimeen, hän linjaa.

– Verotuksen mahdollinen kiristämisen jälkeen tilanne menisi jo järjettömäksi. Sitten ei auttaisi kuin syödä lunta ja juoda vettä päälle, niin eivät edes jätökset haisisi.

Keihäslegendalla on selkeä viesti hallituksen budjettiriihen avainhenkilöille, pääministeri Petteri Orpolle (kok) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps).

– Jos eläkkeistä on aivan pakko leikata, otetaan sitten niiltä, joiden kuukausieläkkeet ovat 5 000–10 000 euroa tai enemmän. Vaikka niistä nitistäisi yli puolet pois, elämisen kanssa ei varmasti tulisi ongelmia, Räty näkee.

– Suurin osa suomalaisista on elänyt pienillä palkoilla, eikä heidän eläkkeisiin kajoaminen olisi nyt reilua. Välillä tuntuu siltä, ettei päättäjillä ole hajua edes siitä, kuinka paljon moni eläkeläinen maksaa veroja jo nyt.

Maastohiihdon kymmenkertainen arvokisamitalisti Hilkka Riihivuori, 71, on eri linjoilla Rädyn kanssa. Viestikultaa Lahdessa 1978 kuitannut Riihivuori on seurannut keskustelua ja pannut merkille sen nousun puheenaiheeksi, mutta ei aio asettua poikkiteloin hallitusta vastaan.

– En oikein tiedä, tyydyn siihen, mitä isot kihot päättävät. Tämän maan asioita on hoidettu hienosti, luotan päättäjiimme, Riihivuori vakuuttaa.

Hilkka Riihivuori viihtyy edelleen suksilla. Helmikuussa hän voitti kaksi veteraanien MM-kultaa samana päivänä. Kuva: Riina Peuhu

Sen Riihivuori myöntää, että eläminen muuttuu aavistuksen tiukemmaksi jos leikkuri lopulta pääsee sivaltamaan. Puolisonsa Erkki Riihivuoren kuoltua vuonna 2016, Hilkka Riihivuori jäi asumaan yksin omakotitaloon Tampereelle.

– Yksin elävänä sitä vähän miettii, että pitää katsoa mitä ostaa ja hankkii jos tulot tästä pienenevät. Sähkö on yksi merkittävä asia, kun talo on sähkölämmitteinen. Mutta eletään sitten vähän niukemmin. Ymmärrän että Suomen tilanne on sellainen, että täytyy säästää.

Kaiken kaikkiaan Riihivuori haluaa korostaa sitä, miten mainiota työtä Suomen päättäjät ovat tehneet koronan, sodan ja muiden hankaluuksien puristuksessa.

– Ollaan hyvällä mielellä. Suomi on hyvä maa asua kuitenkin, en ala moittia lainkaan.

Yleisradion entinen toimittaja, selostajalegenda Bror-Erik Wallenius, 81, ei tykkää ajatuksesta. ”Bubin” mielestä eläkeläiset joutuisivat epäreiluun asemaan, jos leikkuri osuisi heihin.

– Eläkeläisen työura on yleensä ohi, eikä hän pysty vaikuttamaan tuloihinsa millään tavalla. Ja vaikka eläkeläinen hakisikin töitä, hän ei ole kovin houkutteleva vaihtoehto työnantajalle. Huono juttu, huono idea, Wallenius linjaa.

– Jos saan käyttää tällaista vähän huolimatonta kieltä, se on aika helvetin huono vaihtoehto eläkeläiselle. ”Tyydy tähän ja turpa kiinni”.

Bror-Erik Wallenius nauttii eläkepäivistään. Kuva: Jussi Helttunen

Samaan hengenvetoon Wallenius kuitenkin toteaa, että jos tällainen päätös tulee, sen kanssa on vain elettävä.

– Ei se sen kummallisempaa ole.

Yhden vaihtoehtoisen ratkaisun Wallenius pilke silmäkulmassa keksii kohtaloonsa alistumisen rinnalle.

– Kasaa sellaisen ja köörin ja ryhdytään pankkiryöstäjiksi. Nykyiset eläkeläiset ovat aika rivakkaa porukkaa, hän ehdottaa.

Wallenius ei kuitenkaan myönnä, että leikkausuhka pelottaisi.

– Jos tällaisia päätöksiä tehdään, ei niihin voi kuitenkaan kovin paljon vaikuttaa. Toivottavasti siellä on viisaita ihmisiä tekemässä lopullisia päätöksiä. En tiedä onko meillä viisaita poliitikkoja, mutta toivotaan.

Source Link is.fi