Banner Before Header

”Siellä on kamat lennelleet” – Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderilta kova paljastus Levin maailmancupin voittajaehdokkaan treeneistä

Alppihiihdon maailmancup-kausi jatkuu viikonloppuna Levillä, kun lauantaina ja sunnuntaina kilpaillaan naisten pujottelussa. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palanderin mukaan kilpailu ei jää olosuhteista kiinni.

– Kävin radankatselussa pyörähtämässä, kun ensimmäistä rataa merkattiin. Hirveä munkkihan tässä on käynyt, että tuli tälläinen pakkanen vesisateiden jälkeen. Rinne on ihan betonia, mutta ei liian jäinen, eli se on naisille erittäin hyvä, Palander paljasti.

Yhdysvaltain Mikaela Shiffrin vei alppihiihdon maailmancupkauden avauskilpailun Itävallan Söldenissä. Shiffrin juhli suurpujottelun voittoa 0,14 sekunnin erolla Sveitsin Lara Gut-Behramiin. Shiffrinin kovimpiin kilpakumppaneihin viime vuodet lukeutunut slovakialainen Petra Vlhova jätettiin avauskilpailussa kolmanneksi.

Palander uskoi yhdysvaltalaisen olevan iskussa myös Levillä, mutta paljasti kuulleensa huhuja voittajaehdokkaan harjoittelusta.

– Nyt kun rinne on kivikova, ajattelin, että Shiffrin tulee viemään ensimmäisen kilpailun ja jos hän ensimmäisen voittaa, niin hän on aika pitelemätön tällä kaudella. Mutta treeneistä kuului huhuja. Siellä on kamat lennelleet, Shiffrin on aivan ulapalla, ihan kassalla, jopa kiroillutkin. Todella vaikea päivä. Mutta sitten muut taas sanovat, että treenirinne on ihan erityyppinen. Se on aivan peilijäässä verrattuna kisarinteeseen, Palander paljasti.

– En hätäilisi vielä, luotan silti Shiffriniin.

Kalle Palander uskoo huhuista huolimatta Mikaela Shiffrinin iskukykyyn.

Shiffrin ja Vlhova hallitsivat pitkään naisten pujottelua, mutta viime kaudella Katharina Liensberger vei kauden kaksi viimeistä osakilpailua. Joulukuussa Sveitsin Michelle Gisin otti uransa ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoiton ja katkaisi tällöin Vlhovan viiden osakilpailun voittoputken pujottelussa.

Suomen joukkueessa on kuusi laskijaa: Erika Pykäläinen, Rosa Pohjolainen, Riikka Honkanen, Charlotte Henriksson, Riia Pallari sekä Kia-Emilia Hakala. Palander toivoo näkevänsä ainakin yhden toisella kierroksella.

– Rosa Pohjolainen on varmasti yksi vahvimmista ennakkosuosikeista (toiselle kierrokselle). Hänellä on tietenkin loukkaantuminen alla, eikä ole helppoa lähteä kilpailuun. Riikka Honkaselta on odotettu monta vuotta läpimurtoa, saa nähdä millainen viikonloppu on tulossa. Charlotte Henrikssonista kuulin huhua, että hän on aika hyvässä kunnossa, Palander jutteli.

Vlhova vei viime vuonna molemmat kilpailut

Viime vuonna Levin pujottelun maailmancupin avausviikonlopun nimi oli Petra Vlhova, joka vei sekä lauantain että sunnuntain kilpailut. Slovakialainen ei vielä perjantaina tiennyt, toistuuko temppu myös tänä vuonna.

– Tunne on hyvä. En ole aivan varma, olenko samassa kunnossa kuin viime vuonna, mutta yritimme kovasti päästä samaan kuntoon, Vlhova kertoi Yle Urheilulle.

Viime kauden maailmancupin kokonaiskilpailun voiton vienyt Vlhova vaihtoi kauden päätteeksi valmentajaa, kun italialainen Livio Magoni vaihtui sveitsiläiseen Mauro Piniin. Vlhovan mukaan kaksikko ei tehnyt suurempia muutoksia harjoitteluun.

– Muutimme joitakin pieniä asioita, mutta emme mitään erityistä esimerkiksi tekniikan kanssa, koska olen jo huipulla. Tietysti jokainen valmentaja on erilainen. Maurolla on erilainen näkemys ja hän on auttanut minua paljon. Olen tyytyväinen.

Petra Vlhova laski Levillä molempien pujottelukilpailujen voittoon. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Viime kaudella Vlhova laski kaikissa kilpailuissa, sillä slovakialaisen tavoitteena oli olla maansa ensimmäinen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja. Siihen häntä piiskasi kovasti myös Magoni, ja lähes loppuunpalamisen partaalla ollut Vlhova on arvostellut sittemmin entistä valmentajaansa.

– En pidä vertailusta puhumisesta, mutta nämä kaksi valmentajaa ovat täysin erilaisia ihmisiä. Nykyään on paljon parempi. Kaikki tietävät, millainen Livio on. Hän tekee paljon töitä. Hän oli hyvä ehkä kolme, neljä vuotta, mutta sen jälkeen hän vaati välillä liikaa. Nykyään minulla on enemmän vapautta, mutta myös itseluottamusta, Vlhova sanoi Olympics.comille. (siirryt toiseen palveluun)

Tänä vuonna Vlhova aikoo kilpailla vähemmän, sillä tähtäimessä on Pekingin olympialaiset. Slovakialaisen tavoitteena on olympiamitali, mutta hän ei ole vielä päättänyt, mihin kaikkiin kilpailuihin Pekingissä osallistuu.

– En vielä tiedä, päätämme ennen olympialaisia.

Kaudesta hän odottaa joka tapauksessa kovaa, sillä jo viime kaudella Vlhova ja Shiffrin saivat kovia haastajia.

– Tietysti odotan kovaa kilpailua minun, Mikaelan, Katharinan ja Michellen välillä. Siellä on monia, jotka voivat voittaa. Olen varma, että tästä vuodesta tulee erilainen. Kaikki on avoinna, Vlhova päätti.

Alppihiihdon maailmancupin naisten pujottelun 1. kierros lauantaina kello 11.25 alkaen Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Lue myös:

Source Link yle.fi