Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_308a73fe66577996251abb23ef83cc3d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Siiri ”Äitee” Rantanen muutti palvelu­taloon: ”En pääse omin voimin ulos” – Uutisalue

Siiri ”Äitee” Rantanen muutti palvelu­taloon: ”En pääse omin voimin ulos”

– Täällä minä nyt odottelen niitä seuraavia suuria juhliani, kun täytän pyöreät sata vuotta, Siiri nauraa Onnelanpolun keittiössä.

– Juuri tuli aamiainen syötyä, ruokaa täällä kyllä saa ihan tarpeeksi.

Hiihtolegenda muutti Pekingin olympialaisten jälkeen palvelukeskukseen. Elämään isossa yhteisössä on ollut vielä totuttelemista.

– Tuossahan sitä mennään käytävää päästä päähän pyörätuolin kanssa. Onhan täällä paljon ihmisiä, mutta ei yhtään tuttua.

Elämänmuutos on ollut suuri. Aikaisemmin, kotona asuessaan Siiri lähti sauvakävelylenkille aamiaisen jälkeen noin kello kuusi aamulla. Iltapäivällä oli vuorossa toinen lenkki, ja kilometrejä kertyi päivittäin vähintään kymmenen.

– Nyt en pääse omin voimin ulos. Jonkun pitää aina lähteä mukaan työntämään. Onhan se erilaista, mutta tähän on totuttava, Siiri huokaa.

– Periksi ei kuitenkaan anneta. Eikös me sovittu, että vietetään kahden vuoden kuluttua niitä minun satavuotissynttäreitä, hän sanoo ja silmissä on taas se tuttu pilke.

Olympiavoittajat Pekka Vasala ja Siiri Rantanen.

Siiri Rantanen on suomalainen hiihtolegenda. Hän voitti Oslon olympialaisissa 1952, siis 70 vuotta sitten, naisten ainoalla hiihtomatkalla pronssia.

Cortinassa 1956 hän ankkuroi Suomen viestijoukkueen kultamitaleille ohittaen Venäjän ankkurin.

– Eihän hänestä ollut lopussa vastusta. Kun minä lähdin siihen viimeiseen mäkeen, niin Venäjän tyttö jäi, Siiri muistelee.

Tuo naisten viestikulta on yhä viimeisin naisten olympialaisten viestikulta Suomelle.

– Olisihan se jo aika, että tytöt voittaisivat olympiakultaa, mutta eihän se hyvältä näytä, Siiri pohtii.

Kuinka tuo viestikulta voitettiin ja mitä ladulla todella tapahtui? Siitä ei tähän mennessä ole nähty paljonkaan kuvamateriaalia, mutta nyt Siirin urasta on tehty dokumenttielokuva, joka pyörii lähes kahden viikon ajan Lahdessa, elokuvateatteri Kino Iiriksessä.

– Elokuvaan on vapaaehtoinen pääsymaksu. Kaikki lipputulot ohjataan Lahden Hiihtoseuran junioritoiminnan tukemiseen, kertoo elokuvan tuottaja Jani Wallenius.

– Onhan se hienoa nähdä vielä kerran niitä vanhoja filminpätkiä, osa taitaa olla mustavalkoisia, Siiri pohtii.

– Olemme saaneet kerättyä dokumenttiin Äitee – sisulla voittoon paljon ennennäkemätöntä kuvamateriaalia, Wallenius kertoo.

Siiri ”Äitee” Rantasen jalka jouduttiin amputoimaan polven alta tammikuussa 2021. Hän on siitä lähtien liikkunut pyörätuolilla.

Dokumenttia tehtäessä Rantanen kävi myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön luona Mäntyniemessä.

– Se oli hieno vierailu, mukava poikahan se Sauli oli, Siiri naurahtaa.

– Minulle kaikki minua nuoremmat ovat poikia ja tyttöjä, hän jatkaa heti perään.

Sitten Siiri vakavoituu.

– Olihan se hieno kunnianosoitus, että presidentti otti vastaan tällaisen vanhan hiihtäjän ja oli kiinnostunut minun urastani.

Onnelanpolun palvelukeskuksessa kaikki tuntevat Äiteen, sillä suurin osa asukkaista on juuri sitä ikäluokkaa, joka kannusti häntä kilpaladuilla. Asukkaiden keskuudessa Rantanen on kuitenkin vain yksi joukossa, ei mikään hiihtosankari.

– Kyllähän me jutellaan ja katsellaan tv:tä, mutta ei täällä kukaan nimikirjoituksia pyytele, hän nauraa hersyvää nauruaan.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultaottelua Siiri ei seurannut.

– Se tuli niin myöhään, että me olimme jo nukkumassa.

– Onnittelut koko joukkueelle, juhlikaa kunnolla nyt kun on aihetta juhliin, Siiri evästää MM-joukkuetta.

Siiri Rantanen oli aikansa suurhiihtäjä.

MM-joukkueen kultajuhlissa oli Tampereella yli 30 000 suomalaista. Sellaisia väkimääriä ei Siirin aikana nähty.

– Silloin kun minä palasin kotiin kultamitalin kanssa Cortinan kisoista, niin juna-asemalla oli vastassa mieheni ja hänellä oli kassissa termospullossa kahvia. Ei ollut sen kummoisempia mitalijuhlia.

Siiri seuraa yhä aktiivisesti eri urheilulajeja. Hän oli aktiiviaikoinaan myös SM-tason juoksija, pyöräilijä ja pesäpalloilija.

– En minä pesäpalloa sen kummemmin harjoitellut, mutta kyllä minä olin hyvä pelaamaan. Muistaakseni löin jopa jonkun kunnarin, hän muistelee.

– Ja kova minä oli myös juoksemaan. Maastojuoksukisoista nautin, se oli samalla harjoittelua talvea varten.

Siiri Rantanen, silloin 92, hurmasi yleisön Lahden MM-hiihtojen yhteydessä 2017.

Sovittu vierailuaika päättyy ja vien Siirin keittiön pöydän ääreen. Siellä odottavatkin jo päiväkahvit ja porkkanapiirakka.

– Kyllä täällä on hyvät ruuat, pitää muistaa liikkua, että saa kalorit kulutettua.

Muiden asukkaiden kasvoille nousee hymy. Äitee on taas paikalla.

Lue lisää: Olympiavoittaja Siiri Rantasen, 96, vasen jalka amputoitiin – ”Vielä minä tässä elämässä kävelen”

Source Link is.fi