Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4ac88cd53fac55f3759556a9eb959261, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
SM-liigatuomio: Ruma totuus Tampereen Ilveksestä paljastui – tämä liigapomo heitti oman työnantajansa tylysti bussin alle – Uutisalue

SM-liigatuomio: Ruma totuus Tampereen Ilveksestä paljastui – tämä liigapomo heitti oman työnantajansa tylysti bussin alle

SM-liigatuomio perkaa pudotuspelien puhuttavimmat henkilöt, tapahtumat ja ilmiöt.

RAADISSA ovat mukana IS:n toimittajat Sami Hoffrén ja Sasha Huttunen sekä uutispäällikkö Juha Hiitelä.

Puolivälieristä jatkoon ovat selvittäneet tiensä Tappara, Kärpät ja KalPa.

Tiistaina Lahdessa pelattavassa seitsemännessä ottelussa Pelicansin ja HIFK:n välillä ratkeaa viimeinen välieräjoukkue.

Yksi välieräpari on jo selvillä, kun Tappara ja KalPa iskevät yhteen. Kärpät saa välierissä vastaansa voittajan Pelicans-HIFK-parista.

Sami Hoffrén

Tähti

Kevät on uusien tarinoiden aikaa. HIFK:n kausi sai uuden elämän, kun konkarivahti Niko Hovinen otti ykkösvahdin valtikan kesken puolivälieräsarjan Pelicansia vastaan. Hovinen on suurin yksittäinen syy, miksi Edarin kundit eivät vetele tällä hetkellä minttukaakaota Levin rinteillä. 36-vuotias veskari on torjunut eleettömän varmasti kaikissa pelaamissaan otteluissa. Kolmessa voittopelissä Hovinen on torjunut kiekkoa 97,73 prosentin tarkkuudella. Parimetrinen muuri on sarjan kuumin yksilö juuri nyt.

Pappi on pannut luukut kiinni. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Puheenaihe

Kuopiosta kajahti puolivälierien kovin myrskyvaroitus. Selkeässä haastajan asemassa Ilves-sarjaan lähtenyt KalPa pani mestarisuosikin lopulta lähes dominoivaan tyyliin laulukuoroon viidessä ottelussa. Ilvekselle ei jäänyt seliteltävää. KalPan identiteetti on kristallinkirkas, mutta nyt tempolätkän rinnalle on tullut tylyyttä. Tulikuuma ykkösketju kerää ansaitusti otsikoita, mutta KalPa on vakuuttanut ennen kaikkea kollektiivina. Tappara-KalPa-sarjasta on lupa odottaa herkkupalaa.

KalPa on nostanut kiekkobuumin Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Tyyli

Rikard Grönborgin aikana Tappara on ottanut ison tyyliloikan aiemmasta, mutta tuloksellinen konemaisuus jatkuu. Tappara on SM-liigassa synonyymi menestykselle. Välieräputki on jo 11 vuoden mittainen. Kapteeni Otto Rauhala tiivisti tapparalaisen mentaliteetin Ylelle kvartsisarjan päätteeksi, kun puhe kääntyi Anton Levtchiin: ”Vähän tukistin häntä tuossa, että vähän tyhmää jäähyä tuli otettua ja paremminkin voisi puolustaa, mutta annetaan tänään nyt anteeksi, kun teki kolme”, Rauhala linjasi.

Moka

Ilveksellä on panostuksista päätellen paljon rahaa ja kunnianhimoa, mutta mitä Ilves on? Mikä on sen sielu? Miten identiteetti näkyy kokoonpanossa? Kun sarjan kalleimman joukkueen kausi päättyy puolivälierissä, se on aina jättimäinen fiasko. Antti Pennasen kujanjuoksu Ilveksessä päättyi rumalla tavalla, kun seuraava Leijonien päävalmentaja luikki pakoon viitospelin jälkeen areenan uumeniin. Meriselittely jälkikäteen oli noloa.

Yllätys

TPS:n Tommi Miettinen on tulisieluinen ja kunnianhimoinen päävalmentaja, joka ei pidättele kynttiläänsä vakan alla. Välillä räiskyy. Miettinen on myös suoraselkäinen valmentaja, joka ymmärtää pelin hengen. Kun paras seitsemästä -sarja on ohi, tulos kertoo aina totuuden. Miettinen yllätti puolivälieräsarjan päätyttyä positiivisesti pitämällä ruotsiksi arvokkaan puheenvuoron kollegan suuntaan.

Sasha Huttunen

Tähti

Jori Lehterä oli runkosarjassa suurin syy siihen, että HIFK ylsi edes kuuden joukkoon. 50 maalia syöttänyt ja joukkueen kapteeniksi kesken kauden noussut kapellimestari on joutunut pudotuspeleissä Pelicansin ja Antti Tyrväisen tiukkaan puristukseen, mutta aseistariisunta on onnistunut vain puolittain. Lauantaina Lehterä ampui jatkoajalla voittomaalin ja piti IFK:n mestaruusunelman elossa. Ville Peltosen puolustaminen suorassa tv-hikihaastattelussa oli tyylikäs teko.

HIFK:n kapteeni Jori Lehterä johtaa joukkoja kohti tiistain seiskapeliä Lahdessa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Puheenaihe

Paljon on puhuttu HIFK:n potentiaalisesta fiaskosta, mutta sama uhkakuva leijuu nyt myös Pelicansin yllä. Jalkeilla on viime kevään hopean jälkeen seurahistorian kallein joukkue. Vain mestaruus kelpaa. Putoaminen tässä vaiheessa olisi karmea floppi ja tekisi kipeää myös seuran kassalle. Panokset ovat Lahden loppuunmyydyssä hallissa tiistai-iltana valtavat. Seiskapelin häviävä osapuoli saa sotkun setvittäväkseen.

Tyyli

Olli Jokinen jätti jäljen Mikkeliin. Ei kolmen vuoden pesti sentään patsashankkeeseen päättynyt, mutta Jokinen onnistui nostamaan Jukurit tasolle, jolla se ei ollut koskaan ennen ollut. Nuoret pelaajat kukoistivat ja kehittyivät, mikä on iso sulka Jokisen hattuun. Nyt kysymys kuuluu, mitä seuraavaksi. Jukurien remmiin tarttuu Marko Tuomainen. Lähes kaikki kärkipelaajat vaihtuvat. Onko olemassa riski, että Jukurit romahtaa välittömästi takaisin sille tasolle, jolla se oli ennen Jokista?

Moka

Tampereen Ilves on hukannut sielunsa. Nokia-areenaan muutettuaan seuran profiili on noussut ja se on alkanut pärjätä paremmin, mutta viime aikoina moni sen johtava pelaaja on näyttänyt enemmän palkkasoturilta kuin sydämensä Ilveksen puolesta likoon lyöneeltä. Mediassa Ilves näyttäytyy suurena ja loisteliaana, vaikka se ei ole ollut lähelläkään finaaleja koko 2000-luvulla. Seurasta on tullut jotenkin luotaantyöntävä ja itseriittoinen.

Ilveksen kausi päättyi mahalaskuun. Kuva: Kalle Parkkinen

Yllätys

Jos tästä kaudesta jää yksi uusi nimi mieleen, se on Viljami Marjala. TPS:n 21-vuotias läpimurtopelaaja teki jo runkosarjassa mahtavat tehot (60, 17+23=40) ja löi pudotuspeleissä vain lisää pökköä pesään. Harvassa ovat ne tulokkaat, jotka tekevät yhdeksään pudotuspeliotteluun yhtä monta pistettä (3+6=9). Maalit kauden viimeisessä ottelussa Tapparaa vastaan olivat hurjia taidonnäytteitä Marjalan ratkaisukyvystä. Leijonien MM-kisakone kutsuu?

Juha Hiitelä

Tähti

Niko Hovinen oli 12 vuotta (!) sitten yksi sankareista, kun Pelicans raivasi tiensä liigafinaaleihin. Sen jälkeen hän pelasi 16 eri joukkueessa, ennen kuin sai täksi kaudeksi kakkosvahdin paikan HIFK:sta. Tällä hetkellä hän on suurin yksittäinen syy siihen, että HIFK:n kausi ylipäätään jatkuu vielä.

Puheenaihe

Ilves ulkona, TPS ulkona, kohta mahdollisesti HIFK ulkona. SM-liigan isoista areenoista jäljellä on enää Tampereen areenan toinen isäntä, Tappara. SM-liigan toimistolla tuskin ollaan tyytyväisiä, sillä esimerkiksi KalPa-Pelicans-finaalisarja toisi kassaan massiivisesti vähemmän euroja kuin vaikka Tampereen paikallinen olisi tuonut.

Tyyli

Tommi Miettisen avauskausi TPS:n päävalmentajana ei sujunut onnellisten tähtien alla, mutta joukkue taisteli miehekkäästi materiaaliltaan ylivertaista Tapparaa vastaan. Miettisen viimeisen pelin jälkeiset kehut Tapparan Rikard Grönborgille på svenska oli tyylikäs veto.

TPS:n Tommi Miettinen kohtasi tappion suoraselkäisesti ja tyylikkäästi. Kuva: Ossi Ahola / Aamulehti

Moka

Puolivälierissä hyväksyttiin ainakin kolme paitsiomaalia siksi, että SM-liigassa valmentaja ei voi haastaa paitsiotilanteita. Urheilujohtaja Jussi Markkasen selitykset olivat tekosyitä. Erotuomarijohtaja Jyri Rönn heitti työantajansa bussin alle kertomalla, että haluaa videotarkastukset. Itseään erehtymättömänä pitävä Rönn unohti katsoa peiliin ja miettiä miksi hänen tuomarinsa eivät saa pidettyä silmiä auki kaukalossa.

Lue lisää: SM-liigan tuomaripomo Jyri Rönn latasi suorat sanat paitsiohaastoista – näin vastaa urheilujohtaja Jussi Markkanen

Yllätys

KalPa, KalPa ja KalPa. Raikas, nopea, kiekollinen, aktiivinen. Paljon nuoria pelaajia ja oikealla asenteella liikkeellä olevia konkaripelaajia. SM-liigan tuntemattomin päävalmentaja Petri Karjalainen on virittänyt joukkueensa huippuiskuun. Jossain päin Sveitsiä hänen ex-pomonsa Arno del Curto hymyilee maireasti.

Source Link is.fi