Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3a080e25a8437f673d36a41620ce19d9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sota-asiantuntija: länsi ei auta Ukrainaa riittävästi saavuttamaan voittoja – Uutisalue

Sota-asiantuntija: länsi ei auta Ukrainaa riittävästi saavuttamaan voittoja

Ylen A-Talkissa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan Ukrainan tukeminen sotatavoitteiden saavuttamisessa edellyttäisi yksittäisten aseiden sijaan sen armeijan kokonaisvaltaisempaa lisäkoulutusta.

Sota-asiantuntija Emil Kastehelmi Ylen A-Talkissa.

Ukrainan sotaa seuraavan asiantuntijan Emil Kastehelmen mukaan lännellä on aseavun lisäksi muitakin keinoja auttaa Ukrainaa.

Ukrainalla on edessään toinen talvi sodassa Venäjää vastaan. Sotaa seuraavan asiantuntijan Emil Kastehelmen mukaan on lännen poliittinen valinta, ettei Ukrainaa auteta saavuttamaan sen julkilausuttua tavoitetta.

– Tällä hetkellä länsi ei auta Ukrainaa nähdäkseni sillä tasolla, että vuoden 1991 rajojen välitön palauttaminen olisi näköpiirissä, Kastehelmi sanoi Ylen A-Talkissa.

Kastehelmen mukaan lännellä on aseavun lisäksi muitakin mahdollisia valintoja, joilla voisi edistää Ukrainan voittoa. Tällaisia valintoja voisi olla esimerkiksi koulutusoperaatiot Ukrainassa tai koalition toteuttama jonkinlainen operaatio, jossa länsimaiden joukot ottavat roolia Ukrainan rajojen sisällä tai Valko-Venäjän vastaisella rajalla.

Kastehelmi myöntää, että näissä vaihtoehdoissa on riskinsä.

– Nämä voisi johtaa huomattavasti vaarallisempaan lopputulokseen. Mutta nähdäkseni ei ole yhtään helppoa tai vaaratonta lopputulosta, mikäli halutaan auttaa Ukrainaa savuttamaan sen julkilausutun tavoitteen, joka on vuoden 1991 rajojen palauttaminen

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettaja Jarmo Mattila ei näe, että lännen joukot sotisivat Ukrainassa tulevaisuudessa.

– Länsi on antanut koulutusapua, kalustoapua ja tiedustelutukea, mutta Ukraina on joutunut itse nämä taistelut käymään. Näen, että tästä eteenpäinkin se joutuu itse ne taistelut käymään. Ei länsi tule omia joukkojaan Ukrainaan tuomaan.

Mattilan mukaan joukkojen vieminen Ukrainaan tarkoittaisi suoraan, että kyseinen maa tai liittokunta sitoutuisi taisteluun.

Mattila uskoo lännen ymmärtävän, että avun Ukrainalle pitää jatkua, mutta sen tulisi olla muutakin kuin yksittäisiä aseita ja ampumatarvikkeita. Olennaista on pitkän aikavälin apu.

– Nyt pitää lähteä miettimään laajemmin Ukrainan armeijan kehittämistä, niin laadullisesti kuin määrällisesti, koulutusta ja taistelutapaa. Kaikkia näitä pitää katsoa paljon pidemmälle tulevaisuuteen kuin vain tähän hetkeen.

Katso Ukrainan tilannetta käsittelevä A-Talkin lähetys Yle Areenasta.

Source Link yle.fi