Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4acdeec0f93af41d6693e4afb7b29cd3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sotatieteiden tohtori: Osaamiskeskus mahdollistaisi drone-toiminnan kehittämisen | Verkkouutiset – Uutisalue

Sotatieteiden tohtori: Osaamiskeskus mahdollistaisi drone-toiminnan kehittämisen | Verkkouutiset

Kansanedustaja, sotatieteiden tohtori Jarno Limnellin (kok.) mielestä Suomeen kannattaa perustaa muiden jäsenmaiden tavoin osaamiskeskus, jolla vahvistetaan koko puolustusliiton turvallisuutta. Osaamiskeskus voisi keskittyä yhä tärkeämmäksi osoittautuvaan lennokkitoimintaan, jonka kehityksessä yhdistyvät monet eri näkökulmat.

Linmell huomauttaa, että lähes jokaisessa Nato-maassa sijaitsee tiettyyn erityisosaamisen alueeseen liittyvä osaamiskeskus.

Esimerkiksi Virossa sijaitsee kyberpuolustuksen osaamiskeskus ja Norjassa kylmien olosuhteiden operaatioiden osaamiskeskus. Osaamiskeskusten toiminta erityisalueellaan luo lisäarvoa ja kehitystä koko puolustusliittoon sekä vahvistaa osaamiskeskuksen sijoitusmaan Nato-profiilia.

– Suomessa ei ole vielä julkisuudessa juurikaan käyty keskustelua siitä, tavoitteleeko Suomi omaa osaamiskeskusta, ja mikä olisi keskuksen erityisosaamisen alue. Vaihtoehtoja on monia, mutta mielestäni Suomi voisi tavoitella Naton drone-osaamiskeskusta. Tätä ei vielä Natossa ole ja uskon, että dronejen käyttö korostuu jatkossa yhä enemmän maalla, merellä ja ilmassa, toteaa Limnell.

Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan molemmat osapuolet ovat käyttäneet droneja ja niiden merkitys on selkeästi sodan myötä kasvanut. Ukrainan ja Venäjän lisäksi muun muassa Iran, Kiina ja Yhdysvallat panostavat tällä hetkellä suuresti droneteollisuuteen, hän jatkaa.

Teknologian kehittyessä miehittämättömiin aluksiin saadaan sovellettua yhä enemmän myös tekoälyä ja niiden toimintakyky kasvaa.

– Kyse ei ole vain dronejen tuotannosta ja uusista niihin liittyvistä innovaatioista. Niiden käyttöön ja kehittämiseen yhdistyy myös taistelutapojen arviointi, eettiset näkökulmat tekoälyn myötä, dronien testipaikkojen saatavuus ja seuraavan sukupolven viestintäteknologia sekä droneilta puolustautumisen kehittäminen, Limnell sanoo.

– Eli kyse on kokonaisvaltaisesta drone-toiminnan tulevaisuuden kehittämisestä, jonka tarve on kasvava. Tähän kokonaisvaltaiseen tarpeeseen osaamiskeskus olisi todella tarpeellinen ja Suomelle hyödyllinen, hän lisää.

Osaamiskeskuksen konkreettisena tarkoituksena on yhdistää eri Nato-maiden näkemyksiä, osaamista ja innovaatioita, kuten esimerkiksi Viron kyberpuolustuksen osaamiskeskuksessa tehdään.

Kansanedustajan mukaan lisäksi koulutus- ja harjoittelutoiminta Naton sisällä olisi yksi osaamiskeskuksen luonnollinen tehtäväkenttä. Kyse on hyvin innovatiivisesta alasta, joka kasvattaa osuuttaan myös puolustusteollisuudessa.

– Tämä on yksi iso tulevaisuuden sodankäynnin ja harmaan ajan toiminnan alue, jonka merkitys Naton sisällä tulee varmasti korostumaan. Silloin myös suomalaisille yrityksille avautuu uudenlaisia mahdollisuuksia, hän arvioi.

LUE MYÖS:
Jarno Limnéll: Suomen tavoiteltava Naton drone-osaamiskeskusta (VU 23.1.2024)