Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e90efc37f60ba807683f21e2d19534c3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vangitulle kirjailijalle langetettu ehdollinen kuolemantuomio kuohuttaa Australiassa – Uutisalue

Vangitulle kirjailijalle langetettu ehdollinen kuolemantuomio kuohuttaa Australiassa

Kiinalaissyntyinen Yang Hengjun on on ollut vankilassa Kiinassa vuodesta 2019. Hänellä on Australian kansalaisuus.

Kiinalais-australialainen kirjailija Yang Hengjun osallistuu luennolle Pekingissä, 2010.

Kirjailija Yang Hengjun pidätettiin hänen ollessaan lomamatkalla Kiinassa. Kuvassa kirjailija osallistuu seminaariin Pekingissä vuonna 2010. Kuva: Imagine China / Reuters

Australian hallitus ilmoitti maanantaina, että australialais-kiinalaiselle kirjailijalle ja bloggarille Yang Hengjunille on langetettu ehdollinen kuolemantuomio.

Tapaus on herättänyt Australiassa suurta huomiota. Muun muassa Sydney Morning Herald-lehti kirjoittaa, että Kiina ei ole koko Yangin vankeusaikana paljastanut yksityiskohtia tuomion perusteista. 57-vuotias Yang pidätettiin vuonna 2019 Guangzhoun lentokentällä hänen ollessaan paluumatkalla New Yorkista.

Ulkoministeri Penny Wong luonnehti tuomiota ”tuskalliseksi uutiseksi”. Wongin mukaan Australian hallitus vetoaa tuomion peruuttamiseksi ja muuttamiseksi elinikäiseksi rangaistukseksi. Australia aikoo kutsua Kiinan lähettilään puhutteluun.

Myös Kiinan ulkoministeriölle työskennellyt Yang Hengjun on ollut vankilassa vuodesta 2019. Häntä syytetään vakoilusta. Kirjailijan terveydentilan sanotaan heikentyneen vankilassa.

Salainen oikeudenkäynti

Yangin tuomion julistamista on lykätty useaan otteeseen. Oikeudenistunto järjestettiin toukokuussa 2021. Yangin perhe on huolissaan jatkuvasta epätietoisuudesta kirjailijan tulevaisuuden suhteen. Yangin sanotaan kärsivän munuaisongelmista.

Australian hallitus on toistuvasti vaatinut takeita lääkärin palvelujen järjestymisestä ja humaanista kohtelusta vankilassa. Kiinan viranomaiset eivät ole julkistaneet yksityiskohtia Yangia vastaan nostetuista syytteistä tai siitä, kenen laskuun hänen epäillään vakoilleen. olle hän on väitetysti vakoillut.

Julkisuuteen toimitetussa viestissä kirjailija vetoaa heikkoon terveydentilaansa. Viestin mukaan ”kuolema vankilassa merkitsee sitä, että kukaan ei saa koskaan tietää totuutta”.

Takaisku Australian ja Kiinan aavistuksen lämmenneille suhteille

Australian ja Kiinan suhteet ovat olleet viileät muun muassa kauppakiistojen vuoksi.

Australia sulki kiinalaisen Huawei-yhtiön 5G-verkkonsa kehittämisen ulkopuolelle vuonna 2019. Australia on myös vaatinut selvitystä pandemian alkuperästä. Kiina korotti vastavetona viljan, naudanlihan ja viinin tullimaksuja ja keskeytti hiilentuonnin Australiaan.

Suhteet näyttivät hieman lämpenevän vuonna 2023, kun pääministeri Anthony Albanese vieraili Pekingissä. Yangin saama kuolemantuomio saattaa jälleen huonontaa diplomaattisia suhteita.

AFP, Reuters

Source Link yle.fi