Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d4bd9f77b59f5de62947734ee7fb25d4, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sotilaiden läheiset protestoivat, poliisi otti kymmeniä kiinni Moskovassa | Verkkouutiset – Uutisalue

Sotilaiden läheiset protestoivat, poliisi otti kymmeniä kiinni Moskovassa | Verkkouutiset

Sotilaiden läheisiä, median edustajia ja muita mielenosoittajia otettiin kiinni viikonloppuna Moskovassa. Asiasta kertoo esimerkiksi itsenäinen venäläismedia Novaja Gazeta. Lauantaina järjestetty säännöllinen, rauhanomainen protesti johti lähes 30 osallistujan kiinniottoon. Tapahtuma oli erityinen kahdesta muustakin syystä.

Protesti järjestettiin 500. päivänä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putinin hallinto määräsi osittaisen liikekannallepanon. Sotilaiden vaimot ja muut läheiset eivät ainakaan alun perin ole suoranaisesti vastustaneet Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, vaan vaatineet mobilisoiduille sotilaille parempia oloja ja inhimillisempää rotaatioaikaa. Viime aikoina äänenpainot ovat kovenneet, ja yhä useammat ovat ryhtyneet puhumaan koko liikekannallepanon lopettamisesta.

Toinen syy, mikä on tehnyt lauantain protestista erityisen, oli se, että Aleksei Navalnyin tukijoukot kannustivat ihmisiä liittymään siihen. Suosittu oppositiohahmo Navalnyi kärsii yli 20 vuoden vankeustuomiota, jota hänelle on määrätty lisää erilaisissa osissa sen jälkeen, kun Venäjän sisäisen tiedustelun FSB:n yritys tappaa hänet kemiallisella aseella epäonnistui vuonna 2020.

Novaja Gazetan ja Sotavision-median mukaan Kremlissä Tuntemattoman sotilaan haudalle kutsuttu tapahtuma keräsi noin kaksi sataa osallistujaa. Perinteisesti protestoijat laskevat haudalle neilikoita, kuten nytkin. Tällä kertaa tapahtumaan tuli mukaan myös miehiä, kertoo sotilaiden läheisiä edustava Put Domoi -liike Telegram-kanavallaan. Poliisit ottivat varsinkin miehiä kiinni. Put Domoin mukaan ainakin osaa miehistä syytetään nyt huliganismista. Se on Venäjällä rangaistavaa.

NVenäläisen kiinniotettujen ihmisoikeuksia valvovan OVD-liikkeen mukaan kiinni otettuja median edustajia oli jopa seitsemän, ja kiinniotettuja ihmisiä yhteensä 27.