Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_05de3639793421cac9c90eaee8261232, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
STM:n mukaan pelkästään tällä viikolla jopa 300 lasta voi sairastua long covidiin – Uuden lastensairaalan infektioylilääkäri lyttää arvion – Uutisalue

STM:n mukaan pelkästään tällä viikolla jopa 300 lasta voi sairastua long covidiin – Uuden lastensairaalan infektioylilääkäri lyttää arvion

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun toive perusopetuksen siirtymisestä etäkouluun on saanut runsaasti vastustusta. Kiuru totesi sosiaali- ja terveysministeriön perjantaisessa tiedotustilaisuudessa, ettei kouluihin siirtyminen maanantaina 10. tammikuuta ole turvallista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL vastustaa etäopetukseen siirtymistä, samoin kuin useat ministerit. Sanna Marin kertoi eilen Ylen Ykkösaamussa olleensa yllättynyt STM:n ehdotuksesta.

Kymmenen nimekästä infektiotautien erikoislääkäriä vastusti etäopetukseen siirtymistä tällä viikolla julkaistussa avoimessa kirjeessä.

Hallitus ei lopulta antanut valtakunnallista etäkoulusuositusta.

Lasten long covid jakaa mielipiteet

STM:n tiedotustilaisuuden pääaiheena oli pitkäkestoinen koronatauti eli long covid. Arvioiden mukaan 10–30 prosenttia koronaan sairastuvista aikuisista voi saada long covid -oireita, jotka voivat kestää kuukausia tai vuosia.

Samalla todettiin, että koronaan sairastuvista lapsista noin joka viideskymmenes voisi saada long covid -oireita. Tämä vastaisi noin 1–2 prosenttia kaikista koronaan sairastuvista lapsista. STM arvioi, että pelkästään tällä viikolla 150–300 lasta voi sairastua long covidiin.

– Olemmeko valmiita vastaamaan tuhansista long covid -lapsista? Kiuru kysyi tiedotustilaisuudessa.

STM:n long covid -ryhmään kuuluva immunologian professori Mika Rämet kommentoi lukuja tiedotustilaisuudessa arvioksi.

– Tätä lukua [joka viideskymmenes lapsi] ei voi pitää faktana. Se on paras arviomme, Rämet sanoi.

Rämetin mukaan lasten long covidin arviointia vaikeuttaa se, että tautia ja sen oireita ei ole lasten osalta määritelty tarkasti. Aiheesta on vasta parikymmentä tutkimusta, ja niistä on saatu ristiriitaisia tietoja.

– Hyvin erilaisia lukuja liikkuu. Huojentavaa on, että mitä parempi tutkimus ja kontrolliryhmä, sitä pienempi ilmaantuvuusluku on, Rämet sanoi.

Uuden lastensairaalan ylilääkäri: ”Tutkimusdata ei korkeatasoista”

Uuden lastensairaalan infektioylilääkäri Tea Nieminen kritisoi voimakkaasti STM:n arviota siitä, että yksi viidestäkymmenestä koronan sairastaneesta lapsesta voisi saada long covid -oireita.

– STM:n tiedotustilaisuuden tarkoitus oli kenties lisätä ihmisten kriisitietoisuutta, mutta vaikutelmaksi tuli, että pyrkimys oli pelotella ihmisiä, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan lasten long covid –tutkimuksissa (siirryt toiseen palveluun) on lukuisia ongelmia. Lasten osalta koko taudin määritelmä on epäselvä, ja tutkimusten seuranta-ajat vaihtelevat jo neljästä viikosta ylöspäin. Myös ikähaitari vaihtelee tutkimusten välillä.

– Kyselytutkimuksissa ilmoitetut lasten ja nuorten oireet saattavat liittyä yhtä lailla pandemiasta aiheutuviin muihin kuormitustekijöihin, kuten etäopetukseen, eristäytymiseen, huoleen läheisten terveydestä ja koko tilanteen aiheuttamaan epävarmuuteen.

Niemisen mukaan osassa tutkimuksista ei ole edellytetty lapselta laboratoriovarmennettua koronatartuntaa, vaan on luotettu vanhempien ilmoitukseen.

– Tutkimusdata ei ole korkeatasoista, eikä useimpia tutkimuksista voi pitää tieteellisesti luotettavina. Kun koronan sairastaneen lapsen vanhemmilta tiedustellaan jälkioireita, he tarkkailevat lapsen kuntoa tarkemmin ja havaitsevat asioita, joita eivät muutoin huomaisi.

Lasten pitkittyneistä oireista haju- ja makuaistin menetys on voitu osoittaa koronainfektioon liittyväksi.

Uuden lastensairaalan tilanne ei Niemisen mielestä ole yhtään erilainen kuin ennen pandemiaa. Long covid -oireista kärsiviä lapsia on ollut pandemian aikana Uudessa lastensairaalassa alle kymmenen.

– Ei voida sanoa, että yksi viidestäkymmenestä koronan sairastaneesta lapsesta saa long covidin, ja samalla kertoa, että se on niin harvinainen, että seurantatietoa ei ole kertynyt. Jos ilmaantuvuus olisi tuota luokkaa, niin seurantatietoa olisi maailmalta jo paljon.

Viime syksyn aikana väestössä kiersi paljon erilaisia hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia. Kaikista hengitystieinfektioista voi lapsilla seurata pitkittyneitä oireita.

– Mistä voimme edes tietää, että jälkioireet liittyvät juuri koronaan ilman selkeää tutkimusasetelmaa ja vertailuryhmää?

Niemisen mukaan lapset saavat koronan usein vanhemmiltaan, eivät kouluista. Aiemmat etäkoulujaksot eivät ole Niemisen mukaan vaikuttaneet merkittävästi koronan ilmaantuvuuteen lasten keskuudessa.

Mahdollisista etäopetuksista tai karanteeneista päättävät viime kädessä aluehallintovirastot ja kunnat.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 10.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi