Banner Before Header

Sudanin pääministeri erosi virastaan – maan politiikka yhä kaaoksen partaalla sotilasvallankaappauksen jäljiltä

Sudanin pääministeri Abdalla Hamdok kertoi sunnuntaina eroavansa tehtävästään. Hän ehti olla virassa alle kaksi kuukautta sen jälkeen, kun hänet oli palautettu virkaansa osana armeijan kanssa tehtyä poliittista sopimusta.

Televisiopuheessa Hamdok kertoi, että Sudanin siirtymisestä kohti demokraattista hallintoa on järjestettävä laajat neuvottelut. Hamdokin oli tarkoitus luotsata siirtymäkauden hallintoa.

Hamdokin aiempi hallitus syrjäytettiin vallasta, kun Sudanissa tehtiin sotilasvallankaappaus viime vuoden lokakuun lopulla. Hamdok joutui tuolloin useiden viikkojen kotiarestiin.

Kansainvälisen painostuksen jälkeen armeija taipui Hamdokin palauttamiseen valtaan. Demokratiaa vaativat protestoijat kuitenkin tyrmäsivät armeijan kanssa sovitun vallanjaon. Hamdok ei ole onnistunut muodostamaan uutta siviilihallintoa.

– Olen tehnyt parhaani estääkseni tämän maan luisumisen kohti täystuhoa. (…) Huolimatta kaikesta siitä, mitä on tehty yhteisymmärryksen eteen, emme ole sitä saavuttaneet, Hamdok sanoi puheessaan.

Protesteissa kuollut kymmeniä

Sudanissa on osoitettu ankarasti mieltä sotilasvaltaa vastaan lokakuun vallankaappauksen jälkeen, ja laajat protestit ovat jatkuneet siirtymäkauden aikana.

Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 57 mielenosoittajaa. Sunnuntain televisiopuheessaan väistyvä pääministeri varoitti Sudanin olevan ylittämässä pistettä, joka uhkaa koko maan olemassaoloa.

Tuoreita kuolonuhreja kirjattiin sunnuntaina turvallisuusjoukkojen ammuttua protestoijia Omdurmanissa, kertoi lääkärijärjestö. Tuhannet osoittivat mieltä sunnuntaina armeijan hallintoa vastaan pääkaupunki Khartumin lähellä.

Turvallisuusjoukot ampuivat protesteissa kyynelkaasua. Myös tietoliikenneyhteydet katkeilivat sunnuntaina.

Sudanin poliittinen tilanne on ollut epävarmuuden tilassa jo kolme vuotta sen jälkeen, kun maan pitkäaikainen johtaja Omar al-Bashir syrjäytettiin vallasta. Al-Bashir sai sittemmin vankeustuomion korruptiosta.

Hamdok nousi ensimmäistä kertaa valtaan al-Bashirin syrjäytyksen jälkeen osana armeijan kanssa tehtyä vallanjakosopimusta siviilihallinon ja sotilaiden välillä.

Hamdokin hallinto otettiin tuolloin vastaan kansainvälisellä toiveikkuudella, ja talousreformeja ajaneen pääministerin kaudella Sudan poistettiin Yhdysvaltain terrorismia tukevien maiden listalta.

Source Link yle.fi