Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f7def6e75fcdcbd2e04a19d70afe9259, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sudanissa ainakin 56 siviiliä saanut surmansa viikonlopun taisteluissa – sotilasjoukkojen yhteenotot levinneet ympäri maan – Uutisalue

Sudanissa ainakin 56 siviiliä saanut surmansa viikonlopun taisteluissa – sotilasjoukkojen yhteenotot levinneet ympäri maan

Yli 600 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen maan asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välisissä taisteluissa.

Sudanissa on taisteltu viikonlopun aikana.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevassa Sudanissa väkivaltaisuudet kahden sotilasjoukon välillä ovat laajentuneet koko maahan, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Sudanilaisen lääkäriryhmän mukaan yhteenotoissa on viikonlopun aikana kuollut ainakin 56 siviiliä ja loukkaantunut yli 600 ihmistä.

Pääkaupunki Khartumin lisäksi taisteluita on käyty maan länsiosissa Nyalassa ja El-Fasherissa, etelässä El-Obeidissa ja pohjoisessa Merowessa. Myös Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Port Sudanissa on ollut väkivaltaisuuksia, raportoi uutistoimisto Reuters.

Taistelut alkoivat lauantaina ja ne ovat jatkuneet ainakin sunnuntaiaamuun saakka.

Vastakkain Sudanissa ovat maan armeija ja puolisotilaalliset RSF-joukot. Kyseessä ovat entiset liittolaiset, jotka suistivat vallasta presidentti Omar Hassan al-Bashirin vuonna 2019.

Taistelut alkoivat lauantaina maan pääkaupungissa Khartumissa.

Erimielisyyksiä asevoimien yhdistämisestä

Taistelevien joukkojen välit ovat olleet kireät jo pitkään.

Sudanin armeijan komentajalla Abdel Fattah al-Burhanilla on ollut erimielisyyksiä RSF-joukkojen komentajan Mohamed Hamdan Dagalon kanssa siitä, miten RSF sulautetaan osaksi asevoimia ja kuka tätä prosessia johtaa.

RSF-joukkojen vahvuudeksi on arvioitu noin 100 000 miestä, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Nyt kummatkin osapuolet syyttävät toista väkivaltaisuuksien aloittamisesta.

Myöhään lauantaina Sudanin armeija ilmoitti, ettei se enää neuvottele RSF-joukkojen kanssa. Armeija luonnehti ryhmää ”kapinallisjoukoksi”, joka täytyy hajottaa.

RSF-joukkojen johtaja puolestaan kutsui armeijaa rikolliseksi, uutistoimisto AP raportoi.

Kartassa näkyy Sudan ja sen pääkaupunki Khartoum sekä naapurivaltiot.

Sudanissa on taisteltu pääkaupungin lisäksi myös muun muassa Merowessa ja El-Obeidissa. Kuva: Osmo Päivinen / Yle

Tiedot taisteluiden etenemisestä ovat ristiriitaisia. RSF-joukot väittivät lauantaina vallanneensa Khartumissa presidentinpalatsin ja ottaneensa haltuun lukuisia lento- ja sotilastukikohtia ympäri maan.

Sudanin armeijan mukaan kaikki tärkeät kohteet ovat edelleen heidän hallinnassaan.

Kansainvälinen paine kasvaa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut osapuolia lopettamaan taistelut välittömästi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina keskustelleensa Sudanin tilanteesta Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien ulkoministerien kanssa.

– Olemme samaa mieltä siitä, että osapuolten on tärkeä lopettaa väkivaltaisuudet välittömästi ilman mitään ennakkoehtoja, Blinken kommentoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Samanlaisia vetoomuksia on kuultu myös EU:n, Ranskan, Iranin ja Venäjän taholta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Source Link yle.fi