Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9a9b30c5003417defab63e1f1a6a9090, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaisilta tiukka tuomio parisuhteen rajoista – 7 asiaa, joita kumppanin ei suvaita tekevän ystävänsä kanssa – Uutisalue

Suomalaisilta tiukka tuomio parisuhteen rajoista – 7 asiaa, joita kumppanin ei suvaita tekevän ystävänsä kanssa

Kumppanin läheiset välit ystävään voivat aiheuttaa hämmennystä, mielipahaa ja jopa mustasukkaisuutta. Etenkin naisen ja miehen välinen platoninen ystävyys kirvoittaa kiivasta keskustelua ja kyseenalaistamista varsinkin silloin, jos aihetta käsitellään perinteisen heteroparisuhteen näkökulmasta käsin.

Kysyimme hiljattain lukijoiltamme, mitkä ystävien väliset teot ovat parisuhteen rajoissa sallittuja. Mielipiteensä aiheesta antoi 145 000 henkilöä.

Lue lisää: Saako kumppani saunoa tai nukkua toisen kanssa? Nyt selvitetään, missä menevät parisuhteen rajat!

Vastausjakauma paljasti, mitkä tilanteet mielletään jo parisuhteen rajoja ylittäviksi – ja toisaalta mitkä ystävien väliset teot tai tavat moni kuittaa olankohautuksella.

Parisuhteen rajoissa sallitut teot

Suomalaiset suhtautuivat kaikkein suopeimmin seuraaviin tekoihin kumppanin ja hänen kaverinsa välisessä ystävyyssuhteessa:

1. Halailu. Vastaajista 70 prosenttia koki ystävysten välisen halailun vielä parisuhteen rajoihin sopivana.

2. Poskisuukot. Jälleen kerran 70 prosenttia vastanneista ei pahastuisi, jos kumppani ja hänen ystävänsä vaihtavat poskisuudelman tavatessaan.

3. Hitaiden tanssiminen. Kysymys herätti kahtalaisia mielipiteitä, mutta hienoinen 53 prosentin enemmistö koki, että yksi tanssi kollegan kanssa firman bileissä on vielä ihan hyväksyttävä teko.

70 prosenttia parisuhdekyselyyn vastanneista koki ystävysten kanssa vaihdetut poskisuukot ja halit täysin parisuhteessa sallittaviksi teoiksi.

Näissä asioissa rajat paukkuvat

Poskisuukkoja, tansseja ja haleja lukuun ottamatta moni muu ystävyyssuhteissa mahdollisesti esiintyvä teko tai tilanne sai lukijoilta ehdottoman tuomion – osan teoista koettiin jopa rikkovan parisuhteen rajoja. Kokosimme yhteen tilanteet, joita valtaosa lukijoista ei suvaitsisi kumppaninsa tekevän ystävänsä kanssa:

1. Yhdessä nukkuminen. Oli kyseessä sitten mökkireissu tai ystäväporukan yhteinen ulkomaanmatka, harva kiljuisi riemusta kuullessaan kumppaninsa nukkuneen samassa sängyssä eri sukupuolta olevan ystävänsä kanssa. ”Ei ole minusta ok”, linjasi 75 prosenttia kaikista vastanneista.

2. Saunominen. Vaikka suomalaiset ovatkin vannoutunutta saunakansaa, peräti 70 prosenttia ei katsoisi hyvällä, jos oma puoliso saunoisi ilkosillaan toista sukupuolta olevan ystävänsä kanssa.

3. Jatkuva viestittely. ”Aika kyseenalaista toimintaa”, totesi 72 prosenttia vastanneista tilanteeseen, jossa kumppani viestittelee alituiseen vastakkaista sukupuolta olevan kaverinsa kanssa.

4. Kahdenkeskinen laatuaika – ainakin silloin, jos tapaaminen muistuttaa treffejä. Fiinit ravintolaillalliset ja kahdenkeskiset viikonloppureissut ystävän kanssa menivät valtaosalla jo yli hilseen. Lähes 80 prosenttia vetäisi rajansa näihin tekoihin.

5. Kalliiden, tunnearvoa sisältävien lahjojen antaminen ystävälle. Rahan törsäämistä suhteen ulkopuoliseen henkilöön ei katsottu hyvällä. 60 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei soisi kumppaninsa ostavan ystävälleen kallista, tunnearvoa sisältävää lahjaa.

6. Suora flirttailu. Pieni flirtti on elämän suola, mutta rajansa kaikella. 74 prosenttia vastanneista totesi kumppanin ystävälleen kohdistamien flirttailevien kommenttien ja pitkien katseiden menevän jo liian pitkälle.

7. Ystävä seuralaiseksi juhliin puolison sijaan. Liki 90 prosenttia veti rajan viimeistään siihen, jos oma puoliso ottaa mieluummin ystävänsä suorittamaan juhlaseuralaisen virkaa.

Kun rajanveto menee liian pitkälle

Jos kumppanin läheiset ystävyyssuhteet kaihertavat mieltä alati, on hyvä pysähtyä pohtimaan omia mustasukkaisuuden tunteita ja niiden syitä.

– Jos mustasukkaisuus näyttäytyy kieltoina tai kumppanin ystäväpiirin rajoittamisena, voi toinen kokea sen äärettömän loukkaavaksi, pariterapeutti Jonna Räisänen kertoi jutussamme.

Romanttisiin suhteisiin liittyvän mustasukkaisuuden taustalla voi olla muun muassa huonoa itsetuntoa, epävarmuutta itsestä tai toisesta, oman aseman kokemista heikoksi ja kumppanin menettämisen pelkoa, Väestöliiton pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola kertoi taannoin jutussamme.

– Kun joutuu rajoittamaan omaa itseään ja olemistaan, ollaan liiallisen puolella, Jaakkola totesi.

Lue lisää: Nämä merkit viittaavat liialliseen mustasukkaisuuteen – yksi on asiantuntijan mukaan jo hälyttävä

Mustasukkaisuus menee liialliseksi myös silloin, jos se kuormittaa tai ahdistaa suhteen toista osapuolta.

– Jos mustasukkaisuus näyttäytyy niin, että lähdetään kieltämään toista tai rajoittamaan esimerkiksi ystäväpiiriä, voi toinen kokea sen äärettömän loukkaavaksi. Ärtymys voi nousta siitä, että toinen ei luota, vaikkei olisi tehnyt mitään väärää, erityistason seksuaaliterapeutti ja pariterapeutti Jonna Räisänen kertoi jutussamme.

Toisille saunassa käyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa voi olla vain saunomista, toiselle alastomuuteen liittyy aina intiimiyttä.

Parisuhteessa tärkeää olisikin määritellä omat ja parisuhteen rajat. Toisille saunassa käyminen vastakkaisen sukupuolen kanssa voi olla vain saunomista, toiselle alastomuuteen liittyy aina intiimiyttä, Räisänen selvitti.

Jos kumppanin ystävyyssuhteet aiheuttavat mustasukkaisuutta, kannattaa tunteitaan pyrkiä sanoittamaan kumppanille, vaikka se tuntuisikin vaikealta tai häpeälliseltä.

– Usein epävarmuuksien tai pelkojen sanoittaminen kumppanille herättää toisessa herkemmin empatiaa toista kohtaan. Silloin on helpompi ymmärtää, miksi jokin tilanne aiheuttaa ahdistusta tai raivon tunteita. Esimerkiksi, että ”koen epävarmuutta, kun käyt saunassa miespuolisen tai naispuolisen ystäväsi kanssa”.

Lue lisää: Saako muiden miesten kanssa matkustella ja saunoa? Maajussi-Mustafan ja Sannan kiista jakoi rajusti mieli­piteet – pari­terapeuttikin sanoo sanottavansa

Source Link is.fi