Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cdb533f67ae8b8d14d48460311779ae, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomalaista USA-uutisointia vaivaa ”popparit esiin -asenne”, sanoo UPI:n tutkija – ”On kiva katsoa, kun ne tekee jotain tyhmää” – Uutisalue

Suomalaista USA-uutisointia vaivaa ”popparit esiin -asenne”, sanoo UPI:n tutkija – ”On kiva katsoa, kun ne tekee jotain tyhmää”

Maria Lindénin mukaan media yksinkertaistaa Yhdysvaltojen politiikan ”hyvän ja pahan väliseksi taisteluksi”, koska se herättää tunteita ja tuo lukijoita.

Toimittaja Rosa Kettumäki kysyi Lindéniltä, onko Yhdysvaltojen sisäpolitiikalla oikeasti niin paljon merkitystä suomalaisille, että siitä pitää uutisoida näin paljon.

Suomalaista USA-uutisointia vaivaa ”popparit esiin-asenne”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.

– Uutisoidaan asioista, joista tulee hyvää viihdettä.

Lindénin mukaan suomalainen media kehystää Yhdysvaltojen politiikan hyvän ja pahan väliseksi kamppailuksi, jota suomalaiset seuraavat kuin kauhuelokuvaa: pelonsekaisella nautinnolla.

– Ne asiat kuitenkin koskettaa meitäkin, mutta silti ajatellaan, että ei ole meidän maa, on kiva katsoa kun ne tekee jotain tyhmää.

Suomalaisen lukijan voi olla hankala ymmärtää Yhdysvaltojen sisäpolitiikan kiemuroita. Asiakysymysten ja analyysin sijaan juttuja myydäänkin dramaattisilla vastakkainasetteluilla, Lindén sanoo.

– Ketään ei kiinnostanut, mitä Joe Biden sanoi puheessaan, vaan että voittiko hän.

Istuva presidentti Biden ryöpytti republikaanipuoluetta ja ex-presidentti Donald Trumpia Kansakunnan tila -puheessaan perjantaina. Marraskuun presidentinvaaleissa kohtaavat lähes varmasti Joe Biden ja Donald Trump, kuten vuonna 2020.

Viihteellistääkö suomalainen media Yhdysvaltojen politiikkaa liikaa, ja vääristääkö se kuvaa maan politiikasta, kysyi toimittaja Rosa Kettumäki Viimeinen sana-ohjelman vierailta.

Media liioittelee vastakkainasetteluja, jos ne eivät ole tarpeeksi dramaattisia, sanoo tutkija Oscar Winberg Turun yliopiston John Morton -keskuksesta.

Winbergin mukaan tämä näkyy erityisesti silloin, kun uutisoidaan amerikkalaispuolueiden sisäisistä valtakamppailuista. Sillä ei ole väliä, kuka yksittäinen henkilö vallassa istuu, vaan edustaako hän demokraatteja vai republikaaneja, Winberg sanoo.

Esimerkiksi Nikki Haleyn ja Donald Trumpin välisiä eroja liioiteltiin erityisesti Suomessa, koska media halusi luoda jännitystä republikaanien esivaaleihin.

– Haleysta rakennettiin tällainen maltillinen hahmo, jota hänen politiikkansa ei todellisuudessa ollenkaan vastaa.

Onko Suomen media USA:n lumoissa? Katso koko Viimeinen sana -lähetys Yle Areenassa.

Source Link yle.fi