Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5d056ea7b512160901b8d80fb648d190, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkijat löysivät ennen­näkemättömän hirmu­pedon Casablancasta – Uutisalue

Tutkijat löysivät ennen­näkemättömän hirmu­pedon Casablancasta

Pedolla oli tikarinmuotoiset hampaat.

Samaan aikaan kun dinosaurukset hallitsivat maalla, merissä valtaa pitivät kammottavat meriliskot.

Nyt, yli 65 miljoonaa vuotta myöhemmin, tutkijat ovat löytäneet täysin uuden, silloin eläneen meriliskolajin, kertoo muun muassa BBC ja LiveScience-tiedesivusto.

Fossiililöytö tehtiin marokkolaisesta fosfaattikaivoksesta läheltä satamakaupunki Casablancaa.

Khinjaria acuta -lajin kerrotaan olleen liitukauden lopulla meriä hallinneisiin mosasauruksiin kuuluva matelija, jolla on ollut ”demonin naama” ja tikarinmuotoiset hampaat.

Kahdeksanmetrinen, ”painajaismaiseksi” kuvattu matelija asusteli Atlantin valtameressä liitukaudella noin 66 miljoonaa vuotta sitten. Maan kohoamisen vuoksi alue on nyt Afrikan rannikkoa.

Tällaisen fossiilin tutkijat löysivät. Kuva: Bathin yliopisto

Erityisesti huomio kiinnittyy liskon hirmuisiin hampaisiin. Tämä näkyy myös otuksen nimeämisessä. Khinjaria acuta -nimestä arabiankielinen khinjar tarkoittaa tikaria ja latinalainen sana acuta terävää.

Tutkijoiden mukaan kallon ja hampaiden analyysi viittaa siihen, että liskolla oli kammottava purentavoima: valtavilla hampailla pystyi saalistamaan jopa haita.

Khinjaria acuta oli vain yksi monista meren saalistajista liitukaudella eli 145–66 miljoonaa vuotta sitten.

– Liitukausi oli uskomattoman vaarallista aikaa olla kala, kilpikonna tai jopa merimatelija, sanoo tutkimuksen johtava tutkija Mick Longrich englantilaisesta Bathin yliopistosta.

Mosasaurukset kuolivat sukupuuttoon samaan aikaan kuin dinosaurukset noin 65 miljoonaa vuotta sitten.

Petojen poistuminen meristä avasi tutkijoiden mukaan ovia muun muassa valaille, hylkeille ja kaloille, kuten tonnikalalle ja miekkakalalle.

Source Link is.fi