Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_687d2418d36740888a5de0e521970fb6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomeen tulee pian noin tuhat annosta apinarokkorokotetta – vain harva voi saada – Uutisalue

Suomeen tulee pian noin tuhat annosta apinarokkorokotetta – vain harva voi saada

Suomeen pitäisi saapua noin tuhat annosta apinarokkorokotetta heinäkuun lopussa. Rokotteet on tarkoitettu lähinnä apinarokolle tiettävästi altistuneille, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen. Rokotteet saadaan jakoon pari viikkoa niiden saapumisen jälkeen.

– Tarkka rokotesuositus julkaistaan samoihin aikoihin, kun rokotteet ovat Suomessa. Toimitusketjut eivät ole ihan päivän päälle näissä, Muhonen kertoo.

Jynneos-nimistä rokotetta saadaan Suomeen osana EU:n noin 100 000 rokoteannoksen yhteishankintaa. Rokotteita on jo jaettu erikokoisia eriä painottamalla niitä EU-maita, joissa apinarokkotapauksia on ollut eniten. Esimerkiksi Espanja ja Ruotsi ovat jo saaneet rokote-eriä.

Rokotteet on tarkoitettu lähinnä apinarokolle altistuneille henkilöille. Apinarokon itämisaika on pitkähkö, viikosta kahteen. Mitä aiemmin rokotuksen saa altistumisen jälkeen, sitä tehokkaammin se ehtii ehkäistä tai lieventää apinarokon oireita.

– Tiedot rokotteen tehosta tarkentuvat, kun saamme maailmalta tietoa ajan kuluessa, Muhonen sanoo.

Rokotteen saanut ei enää levitä apinarokkoa eteenpäin.

Jynneos-rokote sisältää apinarokon ja isorokon keinotekoista sukulaisvirusta, heikennettyä Modified vaccinia Ankara -virusta. Rokote on parhaiten tutkittu täysikäisillä, jotka asiantuntijalääkäri Muhosen mukaan ovat yleisimmät apinarokon sairastajat.

WHO julisti apinarokon maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi lauantaina. Ylen haastatteleman THL:n Leif Lakoman mukaan tämä mahdollistaa sen, että WHO voi panostaa taudin seuraamiseen enemmän ja antaa enemmän ohjeistusta siihen liittyen.

Apinarokko tarttuu helposti miestenvälisen seksin seurauksena, johon kaikki HUS-alueenkin 15 tapausta liittyvät. Rakkuloita ja kuumetta aihettava tauti on yleensä lieväoireinen ja menee itsestään ohi.

Lue lisää:

Apinarokosta on muodostunut uudenlainen seksitauti, sanoo HUSin Asko Järvinen – tätä tarkoittaa WHO:n linjaus terveysuhasta

Source Link yle.fi