Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8ed56f5e175f0c40bb9c3b4e63c26220, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen Pankki: Ukrainan sota heikentää talouskasvua ja kiihdyttää hintojen nousua – Uutisalue

Suomen Pankki: Ukrainan sota heikentää talouskasvua ja kiihdyttää hintojen nousua

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heikentää talouden näkymiä ja kiihdyttää entisestään hintojen nousua, arvioi tuoreessa ennusteessaan Suomen Pankki.

– Venäjän julman hyökkäyssodan laineet lyövät ympäri maailman ja vaikuttavat ihmisiin myös entistä kalliimpina energian ja ruoan hintoina, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn tiedotteessa.

Suomen talouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna selvästi. Euro & talous -katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,7 prosenttia. Ensi vuonna kasvu hidastuu 0,5 prosenttiin sodan vaikutusten vuoksi. Vuonna 2024 talouskasvu kiihtyy taas 1,5 prosenttiin.

Epävarmuus on kuitenkin suurta eikä uutta taantumaakaan voida sulkea pois laskuista, ennusteessa todetaan.

Valtiovarainministeriö ennakoi viime viikolla omassa katsauksessaan, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia.

Ennen koronaa suomalaisten kotitalouksien ostovoima vahvistui useita vuosia peräkkäin. Palkkojen nousuvauhti oli inflaatiota nopeampaa, mutta tilanne on nyt muuttunut. Alkuvuonna hinnat ovat nousseet ennakoitua voimakkaammin, mikä heikentää kuluttajien ostovoimaa.

– Auton tankkaaminen ja ruokaostokset ovat kallistuneet kouriintuntuvalla tavalla, Rehn toteaa katsauksessa.

Suomessa vuodenvaihteen jälkeen virinnyt kuluttajien luottamus heikentyi nopeasti Ukrainan sodan puhjettua. Epävarmuus sodan laajuudesta, kestosta ja sen vaikutuksista heijastuu talouteen myös laajemmin. Yritystenkin luottamus on heikentymässä.

Alkuvuoden palkkaratkaisujen perusteella suomalaisten yritysten kilpailukyvyn odotetaan pysyvän toistaiseksi ennallaan.

– Kilpailukyvyn kannalta suuri merkitys on seuraavilla palkkakierroksilla. Jos Suomessa on malttia katsoa inflaatiopiikin yli, voidaan kilpailukyky säilyttää ja palkansaajien ostovoimaa vahvistaa tulevina vuosina, Rehn sanoo.

– Mutta jos tilanne yltyy palkkakilpailuksi, kuten ennen finanssikriisiä, kilpailukyky voidaan etenkin herkässä taloustilanteessa menettää nopeastikin.

Työmarkkinoilla on nyt kysyntää osaaville työntekijöille, ja monilla aloilla on työvoimapulaa.

– On tärkeää pitää huolta siitä, että Suomessa on tarpeeksi osaavaa työvoimaa ja että työn tekemisen kannusteet ovat riittävät. Suomi tarvitsee osaajia myös ulkomailta, Rehn toteaa.

Samaan aikaan julkisen talouden velkasuhde kasvaa edelleen tulevina vuosina, koska finanssipolitiikka on edelleen kevyttä. Tämä epätasapaino ei Rehnin mukaan korjaannu itsestään.

Source Link is.fi