Banner Before Header

Suomen suurin tuulipuisto alkaa rakentua Keski-Pohjanmaan Lestijärvelle – toteutuksessa on mukana kotimaisia energiayhtiöitä

Suomen suurin – 455,4 megawatin – tuulipuisto alkaa rakentua Lestijärvelle. Se valmistunee kolmessa vuodessa, vuoden 2024 loppuun mennessä ja otetaan käyttöön seuraavana vuonna.

Rakentajayhtiö OX2 ja suomalaisten energiayhtiöiden yhteenliittymä ovat sopineet rahoituksesta ja toteutuksesta.

Tuuliyhtiön lisäksi toteutuksessa ovat mukana Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on suurin, 65%, Oulun Energian 25% ja Kuopion Energian 10%. Puiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Puiston vuosittainen energiantuotanto on yli 1,3 terawattituntia. Se vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen viime vuoden sähköntuotannosta.

Lestijärvellä rakennetaan jo 400 kilovoltin voimalinjaa sähkönsiirtoa varten. Linja rakentuu Lestijärveltä Alajärvelle.

Tuuliyhtiö arvioi, että Lestijärvelle ja lähikuntiin jää investoinnin rahavirrasta noin 20 prosenttia. Lestijärven kunnanjohtaja Anne Kurkela kommentoi, että hanke turvaa kunnan talouden ja tuo alueelle paljon töitä. Tuulipuisto tulouttaa sijaintipaikkakunnalle vuosittain 2,5 miljoonan euron verran kiinteistöveroja.

Lue myös:

Source Link yle.fi