Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ceb2f9146c9c3d467fad6387908de22a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomessa on pula elinsiirtoon sopivista elimistä – luovuttajia jouduttu hylkäämään koronatartuntojen vuoksi – Uutisalue

Suomessa on pula elinsiirtoon sopivista elimistä – luovuttajia jouduttu hylkäämään koronatartuntojen vuoksi

Elinsiirtoja tehtiin HUSissa vuonna 2022 yhteensä 371. Kaikki Suomen elinsiirrot on keskitetty HUSiin.

Elinsiirtoja tehtiin vuonna 2022 HUSissa yhteensä 371, joista lapsille tehtyjä siirtoja oli 21. Kuva: Matti Myller / Yle

Koronaepidemian vaikutus elinluovutus- ja -siirtotoimintaan oli merkittävä viime vuonna, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun).

Elinsiirtoja tehtiin vuonna 2022 yhteensä 371, joista lapsille tehtiin 21. Luku on pienempi aikaisempiin vuosiin verrattuna, sillä vuonna 2021 elinsiirtoja tehtiin yhteensä 420.

Munuais- ja maksaliitto kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on jatkuva pula siirrettävistä elimistä. Elinsiirtoa tarvitsevien määrä on noussut. Liiton mukaan 550 suomalaista odottaa tällä hetkellä pääsyä elinsiirtoon.

Kaikki Suomen elinsiirrot on keskitetty HUSiin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Helsingissä Meilahden Tornisairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.

HUSin mukaan syynä elinsiirtojen vähentymiseen on osittain ollut se, että luovuttajia on jouduttu hylkäämään positiivisten koronatestien vuoksi. Kaikkiaan 27 mahdollista elinluovutusta jouduttiin perumaan. Husin mukaan mahdollisista elinluovuttajista oli saatettu tehdä arviolta 35–45 munuaisensiirtoa ja 8–10 maksansiirtoa.

Koronapandemian aikana sydän- ja keuhkonsiirtojen määrä on laskenut merkittävästi, koska elinluovuttajat ovat olleet sairaampia ja iäkkäämpiä. He eivät ole soveltuneet sydämen ja keuhkojen luovuttajiksi.

Osa siirroista jouduttiin perumaan koronainfektion johdosta, mutta siirto voitiin kuitenkin tehdä taudin väistyttyä. Siirtoa odottavien kuolleisuuteen ei koronalla ollut juurikaan merkitystä.

HUSissa tehdyt elinsiirrot vuonna 2022

Yhteensä Lapsipotilaille tehdyt
Munuaisensiirto 250 8
Maksansiirto 62 7
Sydämensiirto 19 6
Keuhkonsiirto 20 0
Haimansiirto 20 0

Menehtyneiltä elintensiirrot osaksi normaalia toimintaa

Vuonna 2022 kuolleita elinluovuttajia oli 113, joista kymmenen oli DCDD-luovuttajia. DCDD-luovuttajilla tarkoitetaan elinten luovuttamista verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen.

Eläviä munuaisluovuttajia oli 42. Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta on jo muutaman vuoden ajan lisätty aktiivisella koulutuksella ja resurssoinnilla.

DCDD-toiminnan pilotointi alkoi syyskuussa 2021. Viime vuoden elokuussa saavutettiin kymmenen potilaan rajapyykki. Pilotintulokset analysoitiin ja päätettiin jatkaa toimintaa normaalina osana elinluovutuksia. Viime joulukuussa kaikkien yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit hyväksyivät toiminnan osaksi normaalia elinluovutus- ja elinsiirtotoimintaa.

Voit keskustella aiheesta 19. tammikuuta kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi