Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a72420e71b911adb6246825ff16dba44, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi aikoo äänestää EU:n kiisteltyä metsälinjausta vastaan – Uutisalue

Suomi aikoo äänestää EU:n kiisteltyä metsälinjausta vastaan

Suomi aikoo äänestää EU:n metsälinjausta vastaan.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi hallituksen kannaksi linjausta vastaan äänestämisen kokouksessaan keskiviikkona aamulla. Linja päätetään lopullisesti eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Hallituspuolueista vihreät ja vasemmistoliitto jättivät valiokunnassa eriävän mielipiteen ratkaisusta. Ylen tiedon mukaan puolueet aikovat äänestää ratkaisua vastaan myös eduskunnan suuressa valiokunnassa, jonka on määrä linjata asia.

Ministerivaliokunta esittää, että Suomi äänestäisi EU:n metsälinjausta vastaan, kun asiasta päätetään EU:n ministerineuvostossa myöhemmin tänä vuonna.

Valiokunnan mukaan EU:n metsälinjauksessa metsien käsittelyä koskevat tekniset kriteerit ovat osin vaikeasti ymmärrettäviä ja tulkinnanvaraisia.

– Kriteerien täyttymisen todentaminen olisi vaikeaa, eikä niitä voi kaikilta osin pitää tarkoituksenmukaisina. Tulkinnanvaraisuudesta voisi seurata, että metsätalous voisi rajautua taksonomian ulkopuolelle ja mahdollisuudet saada rahoitusta metsätalousinvestoinneille voisivat heiketä, valiokunta arvioi tiedotteessaan.

– Suomi katsoo myös, että yksityiskohtaisen metsätalouden säätelyn tulee pysyä jäsenmaiden toimivallassa. Komission esityksessä vaaditaan teknisten arviointikriteerien tarkastelua metsätila- tai hankinta-aluetasolla, kun tähän asti metsien käytön kestävyyttä on tarkasteltu lähtökohtaisesti jäsenvaltion tasolla.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta pitää valitettavana myös sitä, että vesivoimaa ja bioenergiaa kohdellaan teknisissä arviointikriteereissä eri tavoin kuin muita vähäpäästöisiä energiamuotoja.

– Suomi pitää valitettavana sitä, että komissio ei ole sisällyttänyt ydinenergiaa koskevia teknisiä arviointikriteerejä ilmastoa koskevaan delegoituun säädökseen. Suomi pitää tärkeänä, että komissio antaa asiasta täydentävän säädösehdotuksen viivytyksettä, EU-ministerivaliokunta vaatii.

Myös Ruotsi on kertonut äänestävänsä EU:n metsälinjausta vastaan.

EU-parlamentti on jo hyväksynyt asetuksen, mutta siitä äänestetään vielä lopullisesti EU:n ministerineuvostossa, jossa ovat edustettuna kaikki jäsenmaat.

Pääministeri Sanna Marinin(sd.) johtaman EU-ministerivaliokunnan piti tehdä päätös asiasta jo perjantaina. Se vedettiin pois asialistalta, sillä hallituspuolueet ajautuivat pattitilanteeseen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi tuolloin, että keskustalle kelpaa vain ei-kanta. Hän sanoi myös, että pääministeripuolue sosiaalidemokraattien kanta olisi ratkaiseva.

Linjauksessa on kyse kestävän rahoituksen luokittelusta eli niin sanotusta taksonomiasta.

Se on aiheuttanut huolta erityisesti metsäteollisuuden piirissä. Luokittelussa on kyse muun muassa siitä, millainen metsäteollisuus täyttää kestävän rahoituksen kriteerit.

Lue lisää:

Source Link yle.fi