Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_95ae25c01579a4548be383a17115559b, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi näytti tahdonvoimansa ”pelailemaan” tulleelle Italialle – Helmarien ratkaisut lisäajalla vakuuttivat asiantuntijan – Uutisalue

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue pyyhki viimeviikkoisen EM-karsintojen avausottelun tappionsa tyylikkäästi Töölössä.

Helmarit kaatoi arvokisojen vakiokävijöihin kuuluvan Italian maalein 2–1, avaten voitossa sekä pistepottinsa että maalitilinsä.

Voittomaali painui verkkoon kulmapotkun jatkotilanteesta. Vaihdosta kentälle tulleen Oona Seveniuksen laukaus meni lopulta maaliin Italian kapteenin Elena Linarin jalasta.

Päävalmentaja Marko Saloranta kuvaili Norja-tappion tuoneen ”fyysistä kipua”. Nyt Salorannalla oli erilainen tunne puserossa.

– Kun katson noita kentällä juhlivia pelaajiamme niin tunnen ylpeyttä. Ja kun katson kaikkea tätä yleisöä joka juhlii heidän kanssaan, niin meinaa tulla silmähiki, Saloranta kuvaili kamppailun tauottua Töölön tekonurmella.

– Tämä oli meiltä kaikkiaan ryhdikäs esitys ja mielestäni voin sanoa, että ansaitsimme tänään voittaa.

Katso Salorannan koko haastattelu alta.

Paremmin hyökkäävä Suomi

Muutos Norja-peliin olikin hyvin selkeä.

Avausjaksolla Suomen pelissä varsinkin näkyi hyvin selvää muutosta. Pelin tempon ollessa Oslossa pelattua ottelua hitaampi, pääsi Suomi hallitsemaan ja rakentamaan peliä.

Vastahyökkäyksistä nauttiva Italia tuntui kuitenkin yllättyvän siitä, miten Suomi pystyi nyt murtamaan sen organisoitua puolustusta. Sitä Helmarit ei pystynyt tekemään Norjaa vastaan.

– Suomi sai luotua jo ensimmäisen puoliajan aikana enemmän paikkoja kuin koko Norja-pelissä yhteensä. Siksi jopa hieman harmitti, etteivät lukemat olleet erilaiset avauspuolikkaalla, Ylen jalkapalloasiantuntija Hanna Ruohomaa kuvaili.

Selvä muutos hyökkäyspelissä nähtiin myös vaihtoehtojen suhteen. Kun Norjaa vastaan Suomi jäi liki täysin Katariina Kosolan haastojen varaan, niin Helsingissä Emma Koiviston vahvuuksia hyökkäyspeliin päästiin hyödyntämään. Pelinrakenteluvaiheessa oikea laitapelaaja Oona Siren tuli keskemmälle kenttää ja jätti Koivistolle tilaa laidalle.

Myös kärkiparin yhteistyötä kaivattiin kamppailussa. Italiaa vastaan sitä saatiin alusta alkaen.

– Sitä peräänkuulutettiin Norja-kamppailussa ja nyt Linda Sällström ja Jutta Rantala vastasivat siihen huutoon yhteispelillään, Rantamaa ynnäsi.

Puoliajalle nähtiin kuitenkin karvas loppu. Suomi jätti hetkeksi liikaa Italian keskikentälle nousta ja se avasi tilaa hyökätä suoraviivaisesti. Lopulta hyökkäys päättyi Italian maaliin, joka painui verkkoon kimmokkeena Katariina Kosolan jalasta.

Italia tuli vain ”pelailemaan”

Toinen jakso oli Helmareille tuloksellisesti parempi. Jutta Rantalan terävä laukaus toi Suomen ensin tasoihin aivan jakson alkuun. Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vartti, iski Suomi johtomaalin. Kun kotijoukkue puolusti johtoaan, ei missään vaiheessa tuntunut, että ottelu lipuisi enää käsistä.

Siinä tekemistä oli myös Helmarien hyvyyden lisäksi Italian vaisuudella. Hollannin avausottelussaan kaatanut Italia oli Töölössä lopulta yllättävänkin hampaaton.

– Tämä oli jopa hieman odotettavissa, että kun Italia tulee tähän peliin hirmuinen päänahka mukanaan, niin he tulevat Suomea vastaan ajatuksella, että ”tämäkin hoidetaan”. Tästä pelistä heiltä puuttui kuitenkin täysin intohimo. He tulivat vähän kuin vain pelailemaan, asiantuntija Essi Sainio luonnehti.

Helmarit juhlii maalia.

Jutta Rantala (vas.), Oona Siren ja Emma Koivisto saivat juhlia ensin mainitun tasoitusmaalia. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tietynlainen tahdon poissaolo huokui italialaisten eleistä, kun joukkue jahtasi tasoitusmaalia. Useat tilanteet päättyivät kaksinkamppailuvoittojen sijaan käsien levittelyyn. Huolellisuuden puute vaivasi italialaispelaajia puolestaan niin viimeistelyssä kun hyökkäyspäässä maalipaikkojen luomisessa.

– Pidin itse myös siitä, mitä suomalaiset tekivät lisäajalla Italian jahdatessa. He pelasivat ajan pois ja tiesivät roolinsa sekä jatkuvasti sen mitä heidän pitää tehdä voittaakseen, Ruohomaa kehaisi.

Kaikki auki lohkossa

Suomi otti monella tavalla suuren voiton. Peli-ilmeen parantuminen ja ongelmien korjaaminen näkyi lopulta pistepotissa, mutta lohkossa asiat pysyvät kimuranttina.

Tiistain pelien jälkeen lohkon jokaisella neljällä joukkueella on alla yksi voitto ja yksi tappio. Suomi pitää lohkon häntää heikoimmalla maalierolla.

Seuraavaksi Helmarit saa ehkä lohkon suurimman haasteen, kun se kohtaa toukokuun karsintaotteluissaan Hollannin sekä kotona että vieraissa.

– En halua latistaa kenenkään tunnelmaa, mutta Suomi on pelannut nyt vasta kaksi peliä. Hollanti on laadukas joukkue, jonka kohdalla ei voi laskea niin, että kun Italia kaatoi heidät, niin Suomi kaataa heidät myös, Sainio muistutti.

Katso alta maalikooste Suomi–Italia-ottelusta.