Banner Before Header

Superpesistä pelataan pandemiatauon jälkeen jälleen suomalaisten suosikkikohde ”Fugessa” – idean isä kertoo, miksi pesäpallokausi avataan Espanjassa

Ajatus Superpesiksen pelaamisesta Espanjan Aurinkorannikolla syntyi Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapään mielessä jo vuonna 2014. IPV:n edustusjoukkue harjoitteli usein Etelä-Espanjan lämmössä ennen kauden alkua, joten ajatus pääsarjakauden avaamisesta Fuengirolan suuren suomalaisyhteisön edessä oli tarpeeksi hullu ja kiehtova, jotta varsinaisena ideariihenä tunnettu Valkeapää oli valmis tarttumaan haasteeseen.

Valkeapää on ehtinyt vuosien aikana toteuttaa yhden jos toisenkin jopa älyttömänä pidetyn tapahtuman. Yksi tällainen on ollut Lunta tupaan -tapahtuma, jossa pesäpallo-ottelun yhteydessä stadionin yhteyteen rakennetulla kesälumiradalla on käynyt kisaamassa muun muassa ampumahiihto- ja maastohiihtohuippuja.

Aivan heti idea Superpesiksestä ja Aurinkorannasta ei toteutunut, sillä IPV nousi pääsarjaan vasta kaudeksi 2017. Kun nousu toteutui, Valkeapää palautti idean pöydälle ja laittoi tuulemaan – ja Fugepesikseksi nimetty tapahtuma sai alkunsa.

– Tällä saadaan uusia katsojia lajin pariin, lajille näkyvyyttä ja kausi aloitettua vähän aikaisemmin eksoottisissa olosuhteissa. Tämä on otettu vastaan kauden avauksena ja Itä-Länsi-tapahtuman tyylisenä karnevaalina, puhelimitse Espanjasta tavoitettu Valkeapää kertoi Yle Urheilulle.

Rakennellaan palasia kohti normaalia

Ensimmäinen Fugepesis pelattiin keväällä 2017 IPV:n ja Sotkamon Jymyn välillä Campo Elolan stadionilla. Superpesiksen nettisivuilla kerrottiin tuolloin, että silminnäkijälausuntojen mukaan kyseisellä kentällä ei ole ollut ikinä niin paljon ihmisiä kuin tuossa ottelussa. Virallisten tilastojen mukaan ottelu houkuttelikin urheilukeskukseen 16 katsojaa yli stadionin 2 700 katsojan kapasiteetin.

Kahtena seuraavana vuonna Fugepesis avasi sekä naisten että miesten Superpesis-kauden ja parhaimmillaan viikonlopun kahta ottelua seurasi yli 5 000 katsojaa. Hyvän vastaanoton myötä suunnitelmia oli myös kahdelle seuraavalle vuodelle, mutta koronapandemia sotki nämä.

Nyt maailma on jälleen avautunut, joten pesäpallon 100-vuotisjuhlavuosi polkaistaan käyntiin etelän lämmöstä, Fuengirolasta.

IPV:n Jani Valkeapää
Jani Valkeapää on ehtinyt vuosien aikana toteuttaa yhden jos toisenkin hullunkurisena pidetyn tapahtuman. Yksi tällainen on ollut Lunta tupaan -tapahtuma, jossa on käynyt kisaamassa niin ampumahiihto- kuin maastohiihtohuippuja. Sirkka Haverinen / Yle

Fugepesis on houkutellut edellisvuosina paikalle pesisfaneja ja seurojen kannattajia, mutta ennen kaikkea avausottelut on kohdistettu Aurinkorannikon suomalaisyhteisölle. Heitä asuu alueella noin 20–30 000.

– Meillä on tapahtumaan hyvin maltilliset odotukset. Pandemian jälkeen matkailu ja tapahtumat eivät ole vielä palautuneet entiselle tasolleen. Tässä vasta rakennellaan palasia kohti normaalia, Valkeapää sanoi.

– Uskon, että peleihin tulee hyvin väkeä, mutta en usko, että pääsemme edellisvuosien lukemiin. Toivottavasti olen väärässä.

Tämän vuoden joukkueiksi valikoituivat miehissä Imatran Pallo-Veikot sekä Sotkamon Jymy eli samat joukkueet kuin Fugepesiksen ensimmäisenä vuotenakin. IPV eteni viime syksynä 28 vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin, kestomenestyjä Jymy taasen on voittanut historiansa aikana peräti 19 Suomen mestaruutta.

Puhdasta riskinottoa IPV:lle

Naisten puolelta kautensa Espanjan auringon alla avaavat helsinkiläinen Roihuttaret ja Seinäjoen Maila-Jussit. Molemmat joukkueet lähtevät tähän kauteen uusien pelinjohtajien johdolla, Roihuttaria johtaa Pasi Niemelä ja Maila-Jusseja Juha Antikainen.

Naisten peliin tapahtuman yhteistyökumppanit tarjoavat vapaan pääsyn, miesten peliin on Valkeapään mukaan ostettu varsin mukavasti lippuja ennakkoon. Molemmat ottelut televisioidaan ja miesten ottelu näytetään Suomessa vapaalla Jim-kanavalla.

Valkeapää myöntää, että Fugepesiksen järjestäminen on iso rypistys niin Pesäpalloliitolta kuin osallistuvilta seuroiltakin. Suurimman riskin ja vastuun kantaa kuitenkin IPV.

– Tämä on meille puhtaasti riskinottoa. Aikaisempina vuosina olemme siinä onnistuneet, toivottavasti onnistutaan tänäkin vuonna, Valkeapää sanoi ja totesi, ettei ole laskenut tapahtuman liikevaihtoa.

– Se, mikä jää viivan alle, pitää olla vähintään saman verran kuin mitä jäisi kotiottelussa, jos pelaisimme Sotkamon Jymyä vastaan kotipelin Imatran Ukonniemessä. Vähintään sama, mielellään enemmän.

Superpesis alkaa kotimaassa toukokuun puolivälin tienoilla, mutta Valkeapään mielestä ajankohta Fugepesikselle on optimaalinen. Monet joukkueet ovat olleet leireilemässä Etelä-Espanjassa ja valmistautumassa kauteen, joten pesäpalloväki on saanut viettää aikaa yhdessä.

Olosuhteissakaan ei ole ollut valittamista, vaikka välillä keli on ollut pilvinen.

– Ihan lämmin on ollut. Torstaina oli sellainen keli, että valkoinen naama otti jo punaisen värin. Täällä on lämmin suomalainen kesäkeli, tyytyväisen oloinen Valkeapää kertoi.

Lue myös:

Pesäpallomiehen virka kaupungin lastensuojelussa kesti 15 sekuntia: ”En pelkää epäonnistua”

Pesäpalloväen hullunkurinen idea toteutettiin Fuengirolassa – kentän rajat piirrettiin vehnäjauholla, alkoholimyynti keskeytettiin

Pesäpalloa palmujen katveessa – ”Kun käy välillä saunassa ja lenkillä, ideoita tulee lisää”

Superpesis-kausi alkamassa ulkomailla ensi kaudella – sarjapisteistä taistellaan Espanjan aurinkorannalla ja Ruotsin Tukholmassa

Source Link yle.fi