Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b3c1aaf04093748dbfa8fc75bce9590a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Susijengin päävalmentajalta korutonta puhetta MM-katastrofista: ”Se on valitettavaa” – Uutisalue

Susijengin päävalmentajalta korutonta puhetta MM-katastrofista: ”Se on valitettavaa”

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi penää joukkueeltaan parempaa puolustuspeliä ja kovaa kunnianhimoa MM-kisojen viimeiseen kolmeen otteluun. Panoksena on olympiakarsintapaikka.

Okinawa

Suomen maanantaisista harjoituksista Okinawan harjoitushallissa olisi ollut vaikea päätellä, että takana oli riipivä tappio Japanille. Japani voitti ensimmäisen kerran historiassaan eurooppalaisen maan ja 16 vuoteen ensimmäisen arvokisaottelun.

Ehkä Suomen treenit eivät olleet kaikista riehakkaimmat, mutta myös tyypillistä huutelua, hauskanpitoa, musiikin pauhua ja yhdessäoloa riitti. Kentällä olivat kaikki 12 Susijengin pelaajaa, joten suuria vammoja ei joukkueessa ole.

Sunnuntaina ilman peliaikaa jäänyt Ilari Seppälä harjoitteli tukisukka vasemmassa jalassaan.

Suomen pelaajat katsoivat maanantaina klippejä erityisesti sunnuntain surullisesta viimeisestä neljänneksestä, jonka aikana Japani nousi yhteen historiansa merkittävimmistä voitoista.

– Jos antaa vastustajalle 35 pistettä neljännekseen, asiaa on syytä käydä läpi. Tekemisemme taso putosi ja Japani rokotti meitä syystä. Annoimme heille mahdollisuuden. Sen edessä on oltava nöyrä, että meillä on selvästi toimimattomia asioita, emmekä ole onnistuneet pelaamaan loppuhetkillä voitoista, Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi lausui maanantaina.

– Meillä on kolme peliä jäljellä ja aika paljon voitettavaa.

Hanno Möttölä (vas.) ja Lassi Tuovi seurasivat, kun Ilari Seppälä otti harjoitusheittoja. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomi on hävinnyt MM-kisojen ensimmäiset alkulohko-ottelunsa Japanille ja Australialle. Koripallossa voimasuhteet heilahtelevat voimallisesti.

Hyvät joukkueet pitävät vastustajan pisteputket lyhyinä ja omansa mahdollisimman pitkinä. Suomi on vaikeuksien hetkillä ollut molemmissa otteluissa liian pitkään mankelissa.

Australiaa vastaan Suomi hävisi toisen neljänneksen lopussa kolmen ja puolen minuutin jakson 2–15, mikä jatkui toisella puoliajalla. Japani taas voitti viimeisen neljänneksen karmein luvuin 35–15. Suomen lahjakas, mutta nuori joukkue, ei ole päässyt kuopasta joko ollenkaan tai riittävän aikaisin ylös.

Runit pitää saada poikki. Heittojen sisään menemiseen on vaikeaa vaikuttaa, mutta joukkuepuolustamiseen voi vaikuttaa. Tämän tason maita vastaan pitää puolustaa ihan eri tasolla, jotta putket katkeaisivat. Siksi olemme sitä harjoitelleet maanantaina, Tuovi kertoi.

Suomen otteluita on leimannut etsiminen. Valmennusjohto ei ole onnistunut löytämään riittävästi luottoviisikoita, joihin turvautua. Tuovi sanoo rehellisessä puheenvuorossaan, että jopa toimivien parien löytämisessä on ollut tekemistä.

Suomen kokoonpano on laaja eikä Susijengin aktiivinen pelitapa onnistu kapealla rotaatiolla, mutta pelkästään tästä syystä Suomi ei ole käyttänyt 12 pelaajaa Australiaa ja 11 pelaajaa Japania vastaan.

Japania vastaan loppuhetkillä kuvaavaa oli, että kentällä olivat rotaation peräpäähän kuuluvat arvokisatulokkaat Alex Murphy ja Jacob Grandison.

– Tarvitsimme sytytystä ja energiaa, Tuovi perusteli.

– Suurin haasteemme on, ettei joukkue ole ollut niin paljoa yhdessä. Meillä on niin lyhyt yhteinen historia – tai jopa vähän maaotteluita. En halua selitellä, en todellakaan, mutta me haemme jopa pelipareja, toisiaan tukevia yhdistelmiä. Se on valitettavaa. Tämä ei toimi nyt niin, että kaikki puksuttaa kuten ennen vanhaan, oli kentällä kuka tahansa, Tuovi arvioi.

Suurin haasteemme on, ettei joukkue ole ollut niin paljoa yhdessä. Meillä on niin lyhyt yhteinen historia – tai jopa vähän maaotteluita.

Tuovi näkee vähäisen yhteisen ja yksilöiden kokemuksen johtavan ailahteluun.

– Paluu normaaliin, turvalliseen peruspelaamiseen kestää kauemmin, koska sitä ei ole niin kauan tehty. Tämä on yksinkertaista: kaikkien on oltava samalla sivulla ja tiedettävä mitä tehdään. Olemme olleet aina siinä vahvoja. Nyt tulee kysymyksiä, joku alkaa paikata, syntyy dominoefekti. Työstämme sitä vahvasti. Olen optimisti. Meillä on kolme peliä aikaa kehittyä, ja se haaste kannattaa ottaa vastaan, Tuovi sanoi.

– Yritämme löytää sopivia yhdistelmiä. Koska teemme näin keskellä kisoja, se kertoo, että olemme pitkässä projektissa alkutaipaleella. Siihen on monia syitä.

Yhteisiä kokemuksia rajoittivat myös valmistautumisjakson loukkaantumiset. Esimerkiksi pelintekijöistä niin Seppälä, Miro Little kuin Edon Maxhunikin joutuivat jättämään harjoituspelejä väliin ennen MM-kisoja.

– Meillä on ennenkin ollut harjoituskaudella vaikeuksia ja sitten homma on vain klikannut, mutta niillä joukkueilla oli valtavan pitkä historia, Tuovi muistuttaa.

Pelintekijän pelipaikka on edelleen koripallossa todella tärkeä. Little aloitti Australiaa, Maxhuni Japania vastaan. Seppälä putosi puolestaan pelaavasta kokoonpanosta Japania vastaan.

En halua selitellä, en todellakaan, mutta me haemme jopa pelipareja, toisiaan tukevia yhdistelmiä.

– Pelintekijän paikka on kriittinen ja pelintekijän on oltava sisällä joukkueessa tai paikka ei ole turvallinen. Siksi tiivistimme rotaatiota Japani-ottelussa. Emme ole silti hakanneet mitään kiveen.

Haastattelun jälkeen kamat mukaan ja kohti joukkueen bussia. Saksa-ottelu odottaa tiistaina. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomi pelaa lopputurnauksen ajan pääsystä ensi kesän olympiakarsintoihin. Sinne pääsemiseksi Suomi tarvitsee 1–2 voittoa viimeisistä kolmesta pelistään, joista ensimmäinen on tiistain alkulohkopäätös Saksaa vastaan.

– Olympiakarsintapaikan merkitys olisi valtava. Se on meidän jokaisen unelmamme. Ellet unelmoi MM-kisoissa voittamisesta ja toteat, että kahden tappion jälkeen olisi kivempi lähteä himaan, niin olet väärässä paikassa. Tässä on vielä panos jatkopeleihin. Pariisin olympialaisiin tarvittavat voitot voi laskea yhden käden sormilla, Tuovi muistutti.

– Jos se ei motivoi urheilijaa, valmentajaa, huoltajaa niin en tiedä mikä motivoi.

Tuovi kertoi Japani-ottelun lopussa pelaajilleen aikalisällä, että ”nyt pelataan todella isoista asioista”. Mitä tarkoitit noilla sanoilla?

– Sitä, että me kruunaamme lohkon yhtä mitalisuosikkia vastaan, ja sitten alkaa uusi turnaus. Pelaamme jatkolohkon, jossa on kaksi ottelua ja panoksena ensi kesän tilanne. Tulevaisuutemme. Se on äärimmäisen arvokasta, jotta saisimme yhteisiä kokemuksia lisää, emmekä halua hukata sitä.

Koripallon miesten MM-ottelu Suomi–Saksa tiistaina kello 10.30. Nelonen ja Ruutu+ näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Lassi Tuovilla riittää korjattavaa Susijengin pelamisessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Source Link is.fi