Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_64ff266defaff0b66137bab487c03e06, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sydämen vajaatoiminnan voi ehkä pian todeta kännykällä – Turun yliopistossa keksitty menetelmä helpottaa diagnosointia – Uutisalue

Sydämen vajaatoiminnan voi ehkä pian todeta kännykällä – Turun yliopistossa keksitty menetelmä helpottaa diagnosointia

Menetelmää on kehitetty viimeisen kymmenen vuoden aikana Turun yliopiston tutkijoiden ja CardioSignalin toimesta.

lähikuva kännykästä ja sormista

Kuvituskuva. Kuva: AOP

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet keinon sydämen vajaatoiminnan havaitsemiseen älypuhelimen sovelluksen avulla, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

Älypuhelimen sisäänrakennetut liikeanturit pystyvät havaitsemaan sydämen liikkeen aiheuttamia värähtelyjä, myös sellaisia, joita lääkärin ei ole mahdollista kuulla stetoskoopin avulla.

Menetelmää on kehitetty viimeisen kymmenen vuoden aikana Turun yliopiston tutkijoiden ja CardioSignalin toimesta.

– Uudella menetelmällä saadut tulokset ovat lupaavia ja se voi tulevaisuudessa helpottaa sydämen vajaatoiminnan toteamista, kertoo tiedotteessa kardiologi, kardiovaskulaarilääketieteen professori Antti Saraste Turun yliopistosta.

Laitteesta apua terveyskeskuksiin

Uusin älypuhelimen liikeantureita hyödyntävä tutkimus toteutettiin Turun ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa sekä Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistollisessa sairaalassa.

Tutkimuksessa verrattiin liikeanturien tuottamaa tietoa sydämen vajaatoimintapotilailla ja henkilöillä, joilla ei ollut sydänsairautta.

Tutkijat havaitsivat, että sydämen vajaatoimintaan liittyy tyypillisiä muutoksia älypuhelimella kerätyssä liikesensoridatassa. Tämän tiedon perusteella pystyttiin tunnistamaan suurin osa sydämen vajaatoimintaa sairastavista potilaista.

Gyroskoopilla ja kiihtyvyysanturilla havaittavien liikkeiden analyysi on niin tarkkaa, että se voi tulevaisuudessa tuoda terveydenhuollon ammattilaisille nopean ja helposti käytettävän tavan havaita sydämen vajaatoimintaa.

– Perusterveydenhuollossa on hyvin rajalliset työkalut sydämen vajaatoiminnan havaitsemiseen. Voimme luoda täysin uusia hoitomalleja riskiryhmien etäseurantaan sekä diagnosoitujen potilaiden seurantaan, uskoo CardioSignalin toimitusjohtaja, kardiologi Juuso Blomster.

Sydämen vajaatoiminta yleinen iäkkäillä

Sydämen vajaatoiminnan toteaminen voi olla hankalaa, koska sen oireet, kuten hengenahdistus ja turvotus, voivat johtua myös muista syistä. Sen toteamiseen ei ole saatavilla yksinkertaista testiä vaan se perustuu lääkärin tekemään tutkimukseen, verikokeisiin ja kuvantamistutkimuksiin.

Suomessa sydämen vajaatoimintaa sairastaa noin 1–2 prosenttia väestöstä. Iäkkäillä sairaus on huomattavasti yleisempi, 70-vuotiaista noin joka kymmenes sairastaa sitä.

Sydämen vajaatoiminnan toteaminen on tärkeää, koska sen oireita on mahdollista lievittää tehokkaalla hoidolla.

Source Link yle.fi