Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b151c4e5c79a7edc5e11194cf21f949c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällainen oli Lauri Tähkän ura – yksityiselämässä kovaa turbulenssia – Uutisalue

Tällainen oli Lauri Tähkän ura – yksityiselämässä kovaa turbulenssia

Lauri Tähkä oli pitkään suomalaisen musiikkimaailman huipulla. Samalla hänen yksityiselämässään oli turbulenssia.

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana suomalaisella tähtitaivaalla on pysynyt erityisesti yksi nimi, vaikkakin erilaisten kokoonpanojen yhteydessä.

Lauri Tähkä nimen ja artistin äänen kuulemiselta ei ole voinut välttyä.

Maanantaina artistinimellään tunnettu Jarkko Suo ilmoitti kuitenkin, ettei ura jatku enää kesän jälkeen Lauri Tähkänä. Artisti kertoi päätöksestään kirjeellä, jonka hän oli osoittanut ”Lauri Tähkälle” – eli siis omalle artistiminälleen.

Tuolla nimellä luotuun uraan mahtuu hurjan suosion lisäksi muutakin kuin pelkkää nousukiitoa.

Vuonna 1999 perustetun Lauri Tähkä & Elonkerjuu –yhtyeen läpimurto tapahtui vuonna 2006 julkaistun Maailma on renki -albumin myötä.

Pohjanmaalainen yhtye keikkaili ahkerasti, ja suomalaiset halusivat nähdä, miten pohjalaisen identiteetin ympärille rakentunut imago näyttäytyi festarilavoilla.

Vuonna 2008 IS uutisoi yhtyeen tehneen kuudenkymmenen päivän aikana 45 keikkaa.

Vuotta aiemmin Suo koki kiireisen keikkailun ohella henkilökohtaisessa elämässään aviokriisin. Tammikuussa 2007 uutisoitiin, että artistin vuonna 2001 solmitun avioliiton erohakemus oli jätetty Turun käräjäoikeuteen.

Pari palasi erohakemuksensa jälkeen kuitenkin yhteen ja liitto jatkui. Avioerohakemus raukesi joulukuussa 2008.

29-vuotias Lauri Tähkä esiintyi Porissa kesällä 2004. Kuva: Jussi Partanen

Erokriisin aikaan 7 päivää -lehti myös väitti artistin olleen salasuhteessa. Vuonna 2007 julkaistun Tuhannen riemua -albumin kappaleilla laulettiin pauhaavasta sydämestä ja rakkaudesta.

– Sehän on vanha klisee, että lauluntekijä kertoo aina omasta elämästään. Ja niin loppujen lopuksi kertookin. Mutta ei se aina yks yhteen mene, IS kertoi artistin sanoneen.

Lopullinen avioerohakemus jätettiin joulukuussa 2011. Sitä ennen suosion myötä vaurastunut artisti ja ex-vaimo ehtivät allekirjoittaa avioehdon vuonna 2009.

Entisellä avioparilla on kaksi yhteistä lasta. Vuonna 2014 Tähkä kertoi jääneensä tyttäriensä yksinhuoltajaksi.

– Kyllä se muuttaa, kun on kahden tytön huoltaja seitsemän vuoden ajan – ja nämä kasvavat sinä aikana aikuiseksi, hän mietti IS:lle vuonna 2018.

Lauri Tähkä ja Elonkerjuu -yhtye riemuitsi Emma-palkinnosta syksyllä 2007. Kuva: Aleksi Kinnunen

Samalla kun Lauri Tähkä & Elonkerjuu -albumit myivät kultaa ja platinaa, meni lujaa myös keikkalavoilla. Vuonna 2008 Tähkä avasi keikan aikana kossupullon kyynärpäällään, mutta epäonnisesti.

Pullon rikkoutuminen repi artistin käden auki ja Tähkän käsi jouduttiin tikkaamaan sairaalassa. Ensihätään bändikaverit olivat sitoneet kyynärpään pyyhkeeseen, jotta keikka saatiin vedettyä loppuun.

Erityisesti naishenkilöistä koostuva yleisö oli yhtyeen keikoilla intohimoista. Tähkän mukaan ”ukkomiehet” olivat jopa kateellisia fanituksesta.

– Naiset tulevat keikoille, vaikka mies olisi mustasukkainen, Tähkä kommentoi MTV3-kanavan haastattelussa vuonna 2009.

Löytyi keikoilta myös vihaajia, sillä vuonna 2011 Tähkää heitettiin keikan aikana keitetyllä kananmunalla. Singottu muna ei kuitenkaan osunut kohteeseensa.

Tähkä siirtyi Elonkerjuun jälkeen soolouralle. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Yhtyeen suosio näkyi myös palkintogaaloissa, sillä muun muassa vuoden 2008 Emma-gaalassa yhtye rohmusi eniten ehdokkuuksia kuudella ehdokkuudella.

Palkintoja tuli tuolloin lopulta kolme, joista yleisöäänestyksellä valittu vuoden kotimainen artisti oli jo toinen peräkkäinen.

Palkintojen ohella paksuni myös yhtyeen jäsenten rahapussit. Vuonna 2008 yhtye laskutti IS:n tietojen mukaan 15 000–20 000 euroa per keikka.

Tulojen nousu Suolle oli valtava, kun vuoden 2006 verotietojen mukaan hänen tienestinsä olivat koko vuodelta olleet 50 000 euroa. Vuoden 2009 ansiotulot olivat jo 296 290 euroa.

Valtavan suositun artistin kiiltokuvaan on tullut myös säröjä.

Vuonna 2010 Tähkän uutisoitiin olleen saksalaisyhtye Rammsteinin keikalla ”silminnähden humalassa”. Hänen kerrottiin ajautuneen myös riitaan tuntemattoman miehen kanssa ennen keikan alkua.

Muiden keikkakävijöiden mukaan suosittu artisti olisi heilunut, häiriköinyt ja töninyt ympärillä olleita. Järjestysmiehet antoivat Tähkän kuitenkin jäädä seuraamaan keikkaa loppuun asti.

Artisti ei itse halunnut kommentoida kyseisen illan tapahtumia sen kummemmin.

– En murehdi menneitä enkä tulevaa. Me halutaan vain soittaa musiikkia, eikä ottaa elämää liian vakavasti, Tähkä sanoi IS:lle paria viikkoa myöhemmin.

Tähkä nousi viime vuosina yhdeksi Suomen suosituimmista artisteitstä. Kesällä 2019 hän villitsi Suomipop festiavaalien yleisöä Jyväskylässä. Kuva: Emilia Anundi / HS

Neljä omaa jäätelömakuakin saanut yhtye ilmoitti yllättäen vetäytyvänsä tauolle vuonna 2010. Alle puoli vuotta myöhemmin maaliskuussa 2011 yhtye ilmoitti hajoavansa.

Bändin neljän muun jäsenen mukaan Tähkä oli ilmoittanut sähköpostilla halustaan lopettaa yhtyeessä. Bändin mukaan päätös oli yksinään solistin.

– Haluan tehdä jotakin muuta ja tähän touhuun mun takkini on tyhjä, Tähkän kerrottiin kirjoittaneen yhtyeen muille jäsenille.

Kesäkuussa 2011 viulisti Johanna Koivu kertoi, ettei ollut enää väleissä Tähkän kanssa.

– Hän katkaisi välit meihin muihin. Niinhän se meni. Meillä ei ole mitään yhteyttä.

Saman vuoden keväällä Tähkä ilmoitti jatkavansa uraansa soolona.

Täysin yllätyksenä suositun yhtyeen jäsenten välinen kitka ei tullut.

Vuonna 2008 julkaistussa Lauri Tähkä & Elonkerjuu: Ilo joka elättelöö (Otava) -kirjassa bändin muut jäsenet kuvailivat Tähkän pahimmiksi piirteiksi muiden mielipiteiden jyräämisen ja äärimmäisyyden.

– Jos se on jotaki päättänyt, sitä ei käännytetä vaikka iloosesti metsää kohti mentäisiinkin, kitaristi Simo Ralli kertoi kirjassa.

Basisti Antero Naalin mukaan solistina ollut Tähkä taas on ihmisenä ”mustavalkoinen”. Tähkä kertoi samaan hengenvetoon, että on hyvä, kun ihmiset puhuvat suoraan.

– Toisaalta mustavalkoisuus ei tarkoita sitä, millaisena olen ihmisenä, vaan pikemmin sitä, miten hoidan työtäni. Mulla on ollut alusta lähtien kauhea usko juttuuni ja olen pyrkinyt sitä kohti.

Tähkä nähtiin Vain elämää -ohjelmassa syksyllä 2016. Tv-ruudussa nähtiin kyyneliin murtuva artisti. Kuva: Nelonen

Soolouralle jäänyt Tähkä myönsi vuonna 2014 Sami Kurosen haastattelussa, etteivät suhdekuviot olleet jääneet avioeron jälkeen hiljaisiksi.

– Kaikenlaista huhua sitä liikkuu, mutta en kai mä missään selibaatissakaan tule elämään tätä elämää, Tähkä sanoi tuolloin.

Lasten kasvatuksesta päävastuun ottanut Tähkä hiljensi tietoisesti myös työtahtiaan avioeron jälkeisinä vuosina.

– Halusin rauhoittaa elämäni niin, että keskityn lapsiini. Päätin silloin, että me selviämme tästä, koska me olemme tyttöjen kanssa pieni lintuparvi, hän kertoi IS:lle vuonna 2016.

Artisti kertoi hoitaneensa yksin kotia, kuskanneensa lapsia harrastuksiin ja huolehtineensa normaalin perhearjen pyörittämisestä. Ilman tukiverkostoa se oli Tähkän mukaan kuitenkin haastavaa.

– Ainoa ajatus oli silloin, että tämä hoidetaan, piste, eikä siinä ollut kellään nokan koputtamista. Päätin, että tehdään taidetta sitten taas joskus myöhemmin.

Tähkä meni uusiin naimisiin kesällä 2017. Avioliitto kariutui kuitenkin heti seuraavana vuonna, kun Tähkä ja silloinen vaimo jättivät yhteisen avioerohakemuksen 6. elokuuta 2018.

Musiikin lisäksi Tähkä ehti toimia vuonna 2012 ja 2013 The Voice of Finlandin tähtivalmentajana. Vain elämää -ohjelmassa hän oli mukana vuonna 2016.

Tähkä, oikealta nimeltään Jarkko Suo, ei paljastanut kirjeessään mitä hän tekee tulevaisuudessa. Kuva: Kalle Parkkinen

Lauri Tähkä -brändi koki kolauksen kesäkuussa 2023, kun Suo sai syytteen seksuaalirikoksesta. Rikosnimikkeenä oli pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Syyttäjän mukaan Suo olisi hotellihuoneessaan Hämeenlinnassa 28. lokakuuta 2022 naisen tahdon vastaisesti suudellut tätä suulle, riisunut vaatteet, kosketellut rintoja, imenyt nännejä sekä kosketellut naista haaravälistä.

Tähkä saapui syyskuussa Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kuvausryhmän kanssa. Ryhmä kuvasi vaitonaisena seisonutta artistia, joka kuitenkin vaikutti valmistautuneen elokuvaryhmän kuvaamiseen.

– Tuntuu tosi pahalta, olivat Suon sanat medialle ennen oikeudenkäyntiä.

Käräjäoikeus hylkäsi muusikkoon kohdistuneet syytteet lokakuussa. Helmikuussa 2024 uutisoitiin, että artisti joutuu vastaamaan seksuaalirikossyytteeseen myös Turun hovioikeudessa.

Tähkä Hämeenlinnan käräjäoikeudessa syksyllä 2023. Käräjäoikeus hylkäsi muusikkoon kohdistuneet syytteet lokakuussa. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Pari kuukautta uutisen jälkeen Suo julkaisi kirjeensä, jossa hän dramaattisin elein kertoi Lauri Tähkän jäävän historiaan.

Julkisuudessa artistinimellään tunnettu Suo ei kirjeessään kerro, minkälaisia suunnitelmia hänellä on tulevaan.

Kiitos kaikesta. Jatkan tästä eteenpäin omillani – en voi vielä tietää miten, mutta jotain villiä, intohimoista, musiikin tekoa, vapaata luomista, vapaata, arvaamatonta. Tekijänä Jarkko Tapani Suo, päättyi hänen itselleen osoittama kirje.

Source Link is.fi