Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e0e4f1b10d84efa464e2754d545a1fe8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tämä on Susijengin panos lopuissa MM-otteluissa – näin ratkaistaan koripallon olympiakarsintapaikat – Uutisalue

Tämä on Susijengin panos lopuissa MM-otteluissa – näin ratkaistaan koripallon olympiakarsintapaikat

Suomen miesten koripallomaajoukkue havittelee tällä viikolla MM-kisojen alemmasta jatkolohkosta paikkaa ensi vuoden Pariisin olympialaisten karsintaan.

Suomalaiset koripallofanit hurraavat.

Susijengiä on ollut kannustamassa satoja suomalaisia Japanissa. Heillä riittää vielä jännittetäväää loppuviikosta MM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva

Susijengin shokkitappio Japanille sinetöi sen, että Suomi jatkaa pelejään tiistain Saksa-ottelun jälkeen MM-kisoissa alemmassa jatkosarjassa. Susijengi kamppailee MM-kisoissa sijoista 17–32, mutta ennen kaikkea myös olympiakarsintapaikoista.

Ensi vuoden Pariisiin olympialaisten koripalloon pääsee kaksitoista joukkuetta. Niistä yksi on jo varma eli kisaisäntä Ranska. Muut yksitoista paikkaa jaetaan niin, että MM-kisoissa seitsemän maata saa suoran paikan. Loput neljä paikkaa jaetaan olympiakarsinnassa ensi vuonna.

Nyt Suomi hamuaa paikkaa tuohon 24 joukkueen olympiakarsintaan, josta voisi vielä yrittää ponnistaa Pariisin olympialaisiin. Karsinnassa on kuitenkin tarjolla vain 4 paikkaa olympialaisiin.

Suomen tie siis itse olympialaisiin, mutta myös olympiakarsintoihin on vielä monen mutkan takana. Tie olympiakarsintaankin koki kolauksen, kun Suomi hävisi Japanille. Yhdellä alkulohkovoitolla ja kahdella jatkosarjavoitolla Suomi olisi saanut paikan olympiakarsintaan. Kahdellakin jatkosarjan voitolla se on mahdollista.

MM-kisoista olympiakarsintoihin pääsee yhteensä 19 joukkuetta. Eli siis yhteensä 32 MM-joukkueesta 26 saa paikan joko olympialaisiin tai olympiakarsintaan.

Suomen kannalta tilanteen tekee hankalaksi kuitenkin se, että suoria olympiapaikkoja sekä olympiakarsintapaikkoja jaetaan tiettyjen maaosakiintiöiden perusteella. Eurooppalaisille seula on erityisen tiukka. Kahdelle MM-kisojen parhaalle suora olympiapaikka ja sen perään karsintapaikat MM-sijoituksen perusteella.

MM-kisojen alkulohkoissa on vielä pelaamatta viimeinen kierros, joten spekulointi karsintapaikoista on vaikeaa. Ennen alkulohkon päätöskierrosta näyttää siltä, että 16 parhaan joukossa voi olla parhaimmillaan jopa 10 maata Euroopasta.

Suomen lisäksi ainoana Euroopan maana ylemmästä jatkolohkosta on pullahtanut ulos jo paikkansa varmistanut olympiaisäntä Ranska. Useammassa lohkossa tilanne on kuitenkin vielä auki.

Suuri eurooppalaisten joukkueiden määrä 16 parhaan joukossa ei sada Suomen laariin taistelussa olympiakarsintapaikoista.

Kymmenen eurooppalaista joukkuetta MM-kisojen ylemmissä jatkolohkoissa tarkoittaisi käytännössä sitä, että niistä kaksi parasta saisi olympiakarsintapaikan ja kahdeksan muuta yltäisivät olympiakarsintaan. He kaikki olisivat varmasti Suomea edellä rankingissa, joten olympiakarsintaan jäisi enää jäljelle kahdeksan paikkaa.

Amerikasta on myös valumassa ylempään jatkosarjaan enemmän joukkueita kuin mitä heillä on paikkoja suoraan olympialaisiin tai olympiakarsintaan. Amerikalla on olympialaisiin kaksi suoraa kiintiöpaikkaa ja olympiakarsintaan yksi paikka.

Tämän hetkisten tilanteiden perusteella Amerikasta olisi menossa ylempään jatkosarjaan viisi maata: Dominikaaninen tasavalta, Yhdysvallat, Brasilia, Puerto Rico ja Kanada. Kaksi näistä joukkueista olisi päätymässä siis rankingvertailuun ja ohittamassa siinä Suomen. Suomen edellä olisi rankingvertailussa tällä hetkellä vähintään kymmenen joukkuetta.

Se jättäisi alempaan jatkosarjaan siis tarjolle kuusi rankingpaikkaa olympiakarsintaan. Susijengi varmistaisi tällä hetkellä olympiakarsintapaikkansa olemalla jatkolohkossaan kahden parhaan joukossa, mutta ei se saisi samaan aikaan kuitenkaan olla kokonaisuudessaan kahden heikomman lohkokakkosen joukossa.

Lopullinen lukumäärä MM-kisojen alemmasta jatkosarjasta olympiakarsintoihin pääseviä voi vielä heitellä tiistain ja keskiviikon aikana. Oman lusikkansa soppaan heittävät vielä esimerkiksi Aasian ja Afrikan kiintiöpaikkojen täyttö ja niiden vaikutus rankingiin.

Siksi sopivien tulosten myötä jatkolohkon kolmas sija voi riittää, mutta lähtökohta olympiakarsintapaikan saamiselle olisi sijoitus kahden parhaan joukkoon jatkolohkossa ja mahdollisimman hyvällä korierolla.

Jatkolohkot pelataan samoissa kaupungeissa, missä joukkueet ovat jo pelanneet alkulohkonsa. Suomi siis jatkaa pelejään Okinawassa. Pelipäivät ovat torstai ja lauantai. Suomi kohtaa jatkolohkossaan vastustajat lohkosta F eli vastaan on tulossa näillä näkymin Kap Verde, Georgia tai Venezuela. Ennen päätöskierrosta näyttäisi siltä, että Kap Verde ja Venezuela jäisivät Suomen vastustajiksi loppuviikolle.

Lopullinen MM-kisasijoitus ratkaistaan alemmissa jatkolohkoissa niin, että kaikkien neljän eri jatkolohkon ykköset laitetaan omaan vertailuun, kakkoset omaan vertailuun, kolmoset omaan vertailuun ja neloset omaan vertailuun.

Lähteet:

Olympiakarsinnat koripallossa (FIBA)

MM-kisojen kilpailuformaatti ja kansainvälisen koripallon säännöt (FIBA)

Source Link yle.fi