Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d5659648ffb541b08534919c6fc5f0a6, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tämä optinen harha saa sinut epäilemään aistejasi: Liikkuvatko ympyrät oikeasti? – Uutisalue
Banner Before Header

Tämä optinen harha saa sinut epäilemään aistejasi: Liikkuvatko ympyrät oikeasti?

Sosiaalisessa mediassa leviää optinen illuusio, joka saa tarkkanäköisenkin hieromaan silmiään. ”Pyörivistä” rinkuloista muodostuvan harhan on luonut japanilainen taiteilija, joka tunnetaan Twitterissä nimellä Jagarikin.

Illuusiossa on kyse siitä, että ihmissilmä näkee värikkäiden renkaiden liikkuvan eri suuntiin – ylös, alas ja molemmille sivuille – vaikka todellisuudessa rinkulat pyörivät paikoillaan.

Harha on niin todentuntuinen, että se on saanut taiteilijan someseuraajat repimään hiuksia päästään.

Toisin kuin ensivilkaisulla saattaa olettaa, illuusiolla ei ole mitään tekemistä rinkuloiden sisällä vaihtuvien nuolien kanssa – ne vain vahvistavat harhaa ihmisen mielessä. Jos nuolen peittää esimerkiksi sormenpäällä, renkaat jatkavat silti liikettään.

Tieteisjulkaisu Science Alertin mukaan illuusio perustuu nuolien sijaan väreihin ja kontrastiin. Jos pysähtyneitä kuvioita katsoo aivan tarkkaan, niiden ulkoreunoilla voi nähdä vaihtuvia liukuvärejä, jotka luovat harhan. Tarvitaan vain riittävän kova liike, eli tässä tapauksessa pyöriminen.

Sama homma toimii myös mustavalkoisilla rinkuloilla.

Renkaan liikkeen saa pysäytettyä vasta, kun sen reunoille asettaa apuviivoja. Vasta silloin ihmisaivot ymmärtävät, että rengas todella pyörii paikoillaan. Sama idea pelittää myös kolmiulotteisten laatikoiden kanssa.

Outoa, vai mitä? Keskustele kommenteissa.

Lue lisää: Tämä optinen illuusio räjäyttää tajuntasi – liikkuvalta näyttävä kuva on todellisuudessa jotain ihan muuta

Lue lisää: Luuletko tietäväsi, minkä värisiä nämä pallot ovat? Oikea vastaus saattaa yllättää – optinen harha leviää netissä

Source Link is.fi