Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cdb8acb21a7faa4c0003aa7d779c5268, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tehoklooraus näyttäisi tuhonneen Pieksämäen uimahallin legionellabakteerit – Leppävirran Vesileppiksessä jatketaan puhdistamista – Uutisalue

Tehoklooraus näyttäisi tuhonneen Pieksämäen uimahallin legionellabakteerit – Leppävirran Vesileppiksessä jatketaan puhdistamista

Leppävirran Vesileppiksessä havaittu legionella ei ole terveydelle vaarallinen bakteeri. Kyseessä ovat THL:n tutkimusten alustavat tulokset, jotka varmistuvat ensi viikolla.

Pieksämäen uimahallin vesijärjestelmän korkeat legionellabakteerimäärät kävivät ilmi sen jälkeen, kun uimahallissa vieraillut nainen sairastui vakavaan legioonalaistautiin. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alustavien tulosten mukaan Pieksämäen uimahallissa todettu legionellabakteeri on taltutettu tehokloorauksen avulla.

Pieksämäen terveysvalvonnasta vastaava Keski-Savon ympäristötoimi sai tällä viikolla THL:n näytteiden alustavat tulokset. Niissä legionellaa ei havaittu kummassakaan uimahallin suihkuista otetussa näytteessä.

Keski-Savon ympäristötoimen terveysvalvonnan johtajan Merja Voutilaisen kokemuksen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että alustavan tuloksen jälkeen bakteeria havaittaisiin lopullisissa tuloksissa. Ne valmistuvat ensi viikolla.

Aiemmin joulukuun puolivälissä otetuissa näytteissä legionellabakteerin raja-arvot ylittyivät uimahallissa huomattavasti. Miesten suihkuhuoneesta otetussa näytteessä raja-arvot ylittyivät jopa 15-kertaisesti.

Pieksämäen kaupunki tiedottaa, että jatkossa uimahallin käyttövedestä tehdään omavalvontana säännöllisiä mittauksia yhdessä Keski-Savon ympäristötoimen kanssa. Lämpimään paluuveteen on asennettu käyttöveden mittausanturi.

Vesijärjestelmän kloorauksen lisäksi uimahallin suihkupäät, termostaatit ja kiertovesipumppu on vaihdettu. Uimahallin järjestelmään asennetaan lähiviikkoina uv-valo, joka puhdistaa vettä.

Vesileppiksen bakteeri todettiin vaarattomaksi

Leppävirran Vesileppiksessä otetuista näytteistä kävi ilmi ettei siellä todettu legionella ole terveydelle vaarallista.

THL:lle toimitetuissa näytteissä bakteerimäärät kuitenkin ylittävät sallitut legionellan raja-arvot, joten kylpylän vesijärjestelmä kloorataan ensi viikolla.

Keski-Savon ympäristötoimen terveysvalvonnan johtajan Merja Voutilaisen mukaan myös Vesileppiksessä on vaihdettu suihkukalusteita kuten suihkupäitä aiemmin tehdyn remontin yhteydessä.

– Vesileppiksessä otetaan uusi näyte, kun puhdistus on tehty, Voutilainen sanoo.

Legionellaa tutkitaan uimahallien käyttövedestä vain, jos sen selvittämiseen on erityinen syy. Pieksämäen uimahallin ja Vesileppiksen kylpylän vesiä alettiin tutkia, kun pieksämäkeläinen nainen sairastui vakavaan legioonalaistautiin vierailtuaan sekä Pieksämäen uimahallissa että Vesileppiksessä.

Source Link yle.fi