Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f046d3f911430549bc170d62f789f4db, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Teholle joutuneen perheenäidin tartunnanlähteen selvittely kesti ja legionellaepäilystä vaiettiin – terveysvalvonnan johtaja kertoo miksi – Uutisalue

Teholle joutuneen perheenäidin tartunnanlähteen selvittely kesti ja legionellaepäilystä vaiettiin – terveysvalvonnan johtaja kertoo miksi

Keski-Savon terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilaisen mukaan Pieksämäen uimahalli olisi voitu sulkea ja desinfioida jo ensimmäisten näytetulosten jälkeen.

Pieksämäen uimahallissa todettiin loppuvuodesta moninkertaisesti raja-arvot ylittäviä määriä legionellabakteeria. Uimahallin vesijärjestelmä desinfioitiin 17–18. joulukuuta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Keski-Savon uimahallien legionellatapaus on herättänyt useita kysymyksiä viranomaisten toiminnasta tilanteessa. Pieksämäkeläinen Anne Markkanen sai hengenvaarallisen legioonalaistaudin vierailtuaan syys-lokakuun vaihteessa Pieksämäen uimahallissa ja Leppävirran Vesileppiksessä.

Tartunnanlähde varmistui kuitenkin vasta joulukuun puolivälissä, jolloin uimahalleista otetuista näytteistä saatiin tulokset raja-arvot ylittävistä määristä legionellabakteeria. Pieksämäen uimahallin miesten suihkuhuoneessa raja-arvot ylittyivät jopa 15-kertaisesti.

Keski-Savon terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilaisen mukaan vesinäytteet suihkuista haettiin ensin THL:n ohjeen mukaisesti Markkasen ja hänen lähipiirinsä kotoa.

– Kestää kymmenisen päivää, kun hyvin hitaasti kasvavaa bakteeria kasvatetaan THL:ssä.

Vasta sen jälkeen THL antoi Voutilaisen mukaan käskyn hakea vesinäytteet myös niistä uimahalleista, joissa potilas oli vieraillut. Lähtökohtaisesti näytteet haettiin altaista, mutta yksi näyte otettiin myös suihkusta 1. marraskuuta.

Toiset näytteet Pieksämäeltä ja Leppävirralta otettiin 7. ja 8. joulukuuta. Pieksämäen uimahallin käyttövesijärjestelmä desinfioitiin korkealla klooripitoisuudella 17–18. joulukuuta, kun selvisi, että legionellabakteerimäärät ovat selvästi liian korkeat.

Uudet vesinäytteet ensi viikolla

Desinfiointia lukuun ottamatta Pieksämäen uimahallia ei suljettu.

– Meidän täytyy luottaa siihen, että kaikki tehtiin niin hyvin kuin pystyttiin. Laitosmiehet juoksuttivat vettä koko ajan myös silloin kun asiakkaita ei ollut paikalla ja sitten käytimme klooria isolla pitoisuudella.

Voutilaisen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos voi lomakauden vuoksi ottaa vastaan uusia vesinäytteitä vasta ensi viikolla. Vasta sitten selviää, ovatko toimenpiteet purreet bakteeriin.

Lisäksi Pieksämäen uimahallissa otetaan käyttöön UV-näyte, joka Voutilaisen mukaan taltuttaa lähes varmasti legionellan.

– Kaikki laitoksen vesi kulkee UV:n läpi ja vasta sen jälkeen pääsee suihkujärjestelmään. Harva legionella pääsee siitä hengissä läpi. En tiedä, voisiko tätä enää paremmin tehdä.

Pelkona somessa leviävät väärät tiedot

Keski-Savon uimahallin legionellahavainnoista ei tiedotettu julkisuuteen. Voutilainen ei jälkikäteen osaa sanoa, oliko ratkaisu oikea.

– Olen tämän asian kanssa paininut ja pohtinut. Itse en ole somessa enkä tiedä mitä kaikkea siellä kirjoitetaan. Pelkona on, että joku kirjoittaa jotakin muuta kuin totuuden. Sen jälkeen ei mikään totuus uppoa.

Voutilainen miettii pitkään vastausta kysymykseen, olisiko tilanne voitu hoitaa myös jollakin toisella tavalla.

– Ensimmäisten näytetulosten jälkeen olisi voinut pikaisena toimenpiteenä sulkea ja desinfioida paikan.

Source Link yle.fi