Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_616e95bb1e1cc9c226aa1d36e2e585ef, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Teollisuusliitto: Ylityökielto voimaan, neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti – Uutisalue

Teollisuusliitto: Ylityökielto voimaan, neuvottelut eivät ole edenneet toivotusti

Teollisuusliitto julistaa koko teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloja koskevan ylityökiellon sekä työnantajan aloitteesta tapahtuvan vuoronvaihtokiellon voimaan 4.12.2021 kello 00 alkaen. Työtaistelutoimenpiteenä ylityökielto ja vuoronvaihtokielto ovat voimassa 19.12.2021 asti.

Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Teollisuusliiton hallitus päätti asiasta aamupäivän kokouksessaan.

Teollisuusliitto kertoo haluavansa jatkaa neuvotteluita Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Liiton mukaan neuvottelupöytään ei kuitenkaan kannata palata ilman turvautumista työtaistelutoimenpiteisiin.

Teollisuusliitto muistuttaa, että järjestäytymisaste on korkea ja liiton järjestökoneisto on vahva. Tarvittaessa Teollisuusliitto ryhtyy raskaampiin työtaistelutoimiin.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut uusista työehtosopimuksista katkesivat tiistaina vajaan parin tunnin keskustelujen jälkeen. Päätös neuvottelujen keskeyttämisestä oli yhteinen.

Erimielisyyttä on etenkin palkankorotusten tasosta.

– Me lähdimme hakemaan sellaista palkkaratkaisua, joka vahvistaa meidän jäsenten ostovoimaa ja työnantajan tarjoukset eivät olleet lähellekkään sitä. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiistaina.

Ostovoiman vahvistaminen viittaa siihen, että korostusten pitäisi olla kuluttajahintojen vuosimuutoksen eli inflaation yläpuolella. Aalto ei kuitenkaan tiistaina kertonut, haettiinko inflaatiota suurempaa korotusta.

Pöydällä olleiden korotusten tasosta ei kertonut myöskään Teknologiateollisuus. Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi totesi tiistaina, että osapuolten näkemykset palkkaratkaisusta ovat kaukana toisistaan.

Suomessa inflaatio oli lokakuussa 3,2 prosenttia.

EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan hintojen nousutahti oli marraskuussa 4,9 prosenttia. Kyseessä on korkein luku yli 20 vuoteen. Aiemmin inflaatio on ollut vuosia alamaissa.

Työntekijäpuoli korostaa, että palkanmaskuvaraa on, koska teollisuudessa menee hyvin. Työnantajapuolen mukaan yritysten tilauskirjat kasvavat, mutta tilauksia ei pystytä toimittamaan komponentti- ja materiaalipulan takia. Epävarmuutta on heidän mukaansa poikkeuksellisen paljon.

Sopimukseton tila alkoi kuun lopussa

Teknologiateollisuus on nyt sopimuksettomassa tilassa, sillä työehtosopimukset päättyivat marraskuun lopussa. Epäselvyyttä on ollut siitäkin, noudatetaanko tällöin vanhaa sopimusta.

Epäselvyyttä tuo uusi neuvottelumalli. Teknologiateollisuus irtautui osittain valtakunnallista työehtosopimuksista ja jakautui kahtia. Uuteen Teknologiateollisuuden työnantajat -yhdistykseen liittyneet yritykset neuvottelevat yhteisestä työehtosopimuksesta, ulkopuolelle jääneet neuvottelevat paikallisesti. Suurin osa yrityksistä liittyi uuteen yhdistykseen.

Epäselvää on myö, kuinka laajasti teknologiateollisuuden sopimuksesta otetaan tällä kierroksella mallia muihin sopimuksiin. Viime vuosina teknologia-alat ovat tehneet niin sanotusti päänavaajasopimuksen, jonka korotuksia ei ole ylitetty muilla aloilla.

Kaikki liitot eivät ole innostuneita tästä niin sanotusta Suomen mallista ja haluaa tulkita sen kariutuneen teknologia-alojen neuvottelumallin muuttumiseen.

Teknologiateollisuus korostaa kuitenkin, että vientialojen pitää määrätä palkankorotusten yläraja.

Metsäteollisuus hylkäsi valtakunnallliset työehtosopimukset kokonaan. Sopimukseen alalla ovat päässeet vasta Stora Enso ja Paperiliitto, jotka sopivat yli kaksivuotisen yrityskohtaisen sopimuksen. Siinä palkankorotukset ovat kahtena ensimmäisenä vuonna 1,9 prosenttia ja kolmantena vuonna noin 0,9 prosenttia.

Source Link yle.fi