Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dfc5cc50b107b87708db0881fd44b1d3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Terroristijärjestö värvää nyt joukoittain tietystä maasta, ja tutkijalla on selitys: ”Heidän on helppo matkustaa” – Uutisalue

Terroristijärjestö värvää nyt joukoittain tietystä maasta, ja tutkijalla on selitys: ”Heidän on helppo matkustaa”

ISTANBUL Kirkon seinässä on luodinreikiä. Ne muistuttavat järkyttävästä tapahtumasta, joka kohtasi Santa Marian katolisen kirkon seurakuntalaisia Istanbulissa pari kuukautta sitten.

Pääsiäismessujen valmistelut ovat kirkossa parhaillaan käynnissä, mutta messuihin ei odoteta yhtä paljon osallistujia kuin edellisvuonna. Käytävä alttarille on koristeltu palmunlehvillä, kirkon ulkopuolella nurkassa kasvaa rairuohoa.

Pastori Anton Bulai oli pitämässä sunnuntaimessua tammikuun 28. päivänä, kun terroristijärjestö Isisin kaksi taistelijaa tunkeutui sisään kirkkoon ja alkoi ampua.

Pastori Anton Bulai katsoo kameraan kirkon alttarin edessä.

Pastori Anton Bulai kertoo hyökkäyksestä kirkkoonsa Istanbulissa.

– Näin alttarilta, kun ihmiset alkoivat huutaa kauhuissaan ja lakosivat maahan peloissaan, Bulai muistelee.

Nopeasti hän huomasi oven lähettyvillä kaksi naamioitunutta miestä aseineen. Hyökkääjät alkoivat ampua, mutta ampuminen loppui yllättäen pian. Kummankin ase oli mennyt jumiin.

Tällä videolla näet luodinreiät:

Kirkossa oli hyökkäyksen aikaan kolmisenkymmentä henkeä. Lopulta vain yksi menetti ammuskelussa henkensä.

– Se oli ihme. Hyökkääjät seisoivat keskellä kirkkoa ja osoittivat aseillaan meitä kohti, mutta eivät pystyneet enää ampumaan, Bulai sanoo.

Turkin viranomaiset saivat hyökkääjät kiinni vielä saman päivänä.

Verkostot ulottuvat Eurooppaan

Hyökkääjät kuuluivat Isis-järjestön alajärjestöön Isis-K:hon. Sen juuret ovat Afganistanin ja Pakistanin rajamailla.

Kyse on samasta järjestöstä, joka ilmoittautui viime viikon perjantaina Moskovassa tapahtuneen konserttihyökkäyksen tekijäksi.

Videolta näet, kuinka pahaa tuhoa järjestön nimiinsä ottama isku teki Moskovassa:

Turkki ei ole välttynyt terrori-iskuilta vuosien saatossa, mutta tammikuinen kirkkohyökkäys oli Isis-K:n ensimmäinen isku maassa. Turkin mediat kertoivat iskun jälkeen viranomaislähteisiin viitaten, että Isis-K:n epäillyt jäsenet olivat suunnitelleet perustavansa koulutusleirin maatilalle Istanbulin liepeille. Sieltä järjestö olisi lähettänyt terroristeja Yhdysvaltoihin tekemään hyökkäyksiä siellä.

Turkin viranomaisten mukaan Moskovan-hyökkääjät olivat radikalisoituneet muualla. Samalla turkkilaisviranomaiset kertoivat pidättäneensä 40 terroristiepäiltyä kahdeksassa eri maakunnasta.

Isis-K:n viimeaikaiset hyökkäykset kertovat järjestön globaaleista verkostoista, jotka ulottuvat nyt jopa Eurooppaan saakka. Näin toteaa Ihsanullah Tipu Mehsud.

Mehsud on toimittaja ja Isis-K:n toimintaa seuraavan tutkimusjärjestön The Khorasan Diaryn perustajajäsen. Tutkimusjärjestö toimii Islamabadissa Pakistanissa.

– Isis-K on todistanut olevansa vaarallisin kaikista Isisin osastoista ja alueellisista verkostoista. Isis-K on ollut osallisena lähes kaikissa Isisin viimeaikaisissa iskuissa Venäjällä, Turkissa ja Iranissa, Mehsud sanoo.

Mehsud huomauttaa eri EU-maiden viranomaisten, kuten saksalaisten, ottaneen kiinni Isis-K:n epäiltyjä jäseniä viime aikoina. Useat maat Turkin lisäksi, muun muassa Ranska ja Italia, ovat nyt nostaneet valmiustilaansa terroristi-iskujen varalta.

– Myös Yhdysvaltojen viranomaiset ovat varoittaneet Isis-K:n aikomuksista ja kyvystä iskeä maan sisällä.

Talibanin valtaantulo sai Isis-K:n liikkeelle

Talibanin valtaantulo ja sen aiheuttama pakolaisuus Afganistanissa saivat Isis-K:n Mehsudin mukaan laajenemaan länteen.

Tällä videolla on elokuun 2021 hetket, joista Isis-K muistetaan Kabulista:

– Isis-K käytti hyväksi tätä tilaisuutta ja on suoltanut valtavan määrän propagandaa houkutellakseen afganistanilaisia pakolaisia liittymään joukkoihinsa.

Talibanille Isis-K on vihollinen, ja se on etenkin viimeksi kuluneen vuoden aikana saanut iskut Afganistanin sisällä vähenemään merkittävästi.

– Talibanin tiedustelupalvelu on tehnyt useita onnistuneita operaatioita, joissa Isis-K:n johtohahmoja on saatu kiinni tai tapettu, Mehsud kertoo.

Tadžikistanilaiset hyödyllisiä

Isis-K:hon kuuluu afganistanilaisten ja pakistanilaisten lisäksi jäseniä Afganistanin pohjoisesta naapurimaasta Tadžikistanista. Huomattavaa on viime aikoina ollut juuri Tadžikistanin kansalaisten suuri määrä iskujen tekijöinä.

Esimerkiksi Moskovan-hyökkääjät ovat Venäjän viranomaisten mukaan tadžikistanilaisia. Myös Istanbulin kirkkohyökkäyksen toinen kiinni saaduista oli Tadžikistanista, toinen Venäjältä.

Isis-K muutti Mehsudin mukaan jo alussa nopeasti värväysstrategiaansa. Se alkoi värvätä Talibanin etnisen ryhmän pataanien lisäksi taistelijoita tadžikeista ja uzbekeista, jotta sen taistelijat eivät tulisi niin helposti huomatuiksi.

– Tadžikistanilaisten on helppo matkustaa niin Keski-Aasian maihin kuin Turkkiin ja jopa Venäjälle ilman viisumia.

”Näin silmissä pelkoa”

Santa Marian kirkonpenkillä istuu turkkilainen Viktor Yuks. Hän oli pastori Bulain tavoin paikalla, kun hyökkäys tammikuussa tapahtui.

Yuks joutui katsomaan yhtä hyökkääjistä silmiin, kun tämä osoitti aseensa häntä kohti.

– Näin hänen silmissään pelkoa, kun ase ei toiminutkaan, Yuks sanoo.

Yuks pitää miehen ulkonäön perusteella selvänä, että mies oli keskiaasialainen.

Yuks on seurannut surullisena uutisia Moskovasta. Hänen mielestään Venäjä teki oikein esitellessään pahoinpideltyjä terroristiepäiltyjä medialle, vaikka se aiheutti maailmalla laajalti pahennusta. Terroristit pääsevät hänen mielestään liian helpolla Euroopassa.

Nahkatakkiin pukeutunut Viktor Yuks istuu kirkonpenkillä.

Viktor Yuks oli tullut mietiskelemään Santa Marian kirkkoon Istanbulissa kuluneella viikolla.

– Kymmenen vuoden päästä he ovat taas vapaalla jalalla tappamassa ihmisiä, hän sanoo viitaten Belgian antamiin tuomioihin Isisin vuonna 2016 tekemistä Brysselin iskuista.

Yuksin mukaan silmitöntä tappamista ei voi perustella millään uskonnolla.

– Näillä ihmisillä ei ole moraalia.

Pastori Bulai ei osaa sanoa, miksi juuri Santa Maria kaikista Istanbulin kirkoista valikoitui Isis-K:n kohteeksi.

– He eivät onnistuneet luomaan vihaa kristittyjen ja muslimien välille, päin vastoin, Bulai toteaa.

Moskeijoiden imaamit ja muftit vierailivat heti iskun jälkeen Bulain luona kirkossa osoittaakseen suruvalittelunsa.

Poliisit vartioivat kirkkoa tarkasti pääsiäisen yli. Silti monia seurakuntalaisia pelottaa edelleen, varsinkin Moskovan tapahtumien jälkeen.

– Ei ole helppoa palata paikkaan, missä jotain näin kammottavaa tapahtui, Bulai sanoo.

Source Link yle.fi