Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4f3aeb60f2db9996185ef6125fe12ed8, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
THL:n mukaan olemme siirtyneet koronapandemiasta endemiaan – ”On aika todeta, että emme enää elä akuuttia kriisivaihetta” – Uutisalue

THL:n mukaan olemme siirtyneet koronapandemiasta endemiaan – ”On aika todeta, että emme enää elä akuuttia kriisivaihetta”

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan olemme siirtymässä koronaviruspandemiasta endemiaan. Kysyimme THL:n Terveysturvaajat-osaston johtaja Mika Salmiselta, mistä on kyse.

1. Mitä koronapandemian muuttuminen endeemiseksi tarkoittaa?

Tämä on hiusten halkomista, koska pandemiahan ei koskaan lopu, se muuttuu. Endeemistä tautia esiintyy jatkuvasti, ei välttämättä intensiivisesti yhtä paljon.

Tarkoitus on korostaa, ettemme enää ole akuutissa uudessa kriisissä. Tiedämme millaisesta taudista on kyse ja mitä sille voidaan tehdä.

Tilanne nyt on tuhat kertaa parempi kuin pandemian alussa: väestö on hyvin rokotettu, meillä on lääkkeitä ja sairastaminen ja kuolleisuus ovat aivan eri tasolla kuin mitä olisi ollut, jos sairastuvuus olisi ollut tällä tasolla ensimmäisenä vuonna.

2. Miten määritelmä vaikuttaa terveydenhuollossa?

Sen ei pitäisi vaikuttaa niin, että terveydenhuollossa sopeudutaan siihen, että tauti on tullut jäädäkseen. Terveydenhuollossa koronan kuormitusta on huomioitava ainakin, kun aktiivisempi kausi on käynnissä.

Noudatetaan normaaleja terveydenhuollon toimintatapoja testaamisessa, sairaslomissa ynnä muissa eli tätä ei enää käsitellä erityistoiminnoilla. Ne olivat perusteltuja, kun emme vielä tienneet taudista mitään ja ei ollut keinoja vastustaa sitä lääketieteellisesti.

3. Onko koronasta muodostunut kausi-influenssan kaltainen tauti?

Ei se samanlainen ole. Kehitys on yhä käynnissä, emmekä tiedä vielä lopputulosta. Tunnistamme, että se aiheuttaa ainakin vielä enemmän sairaalakuormitusta ja kuolemantapauksia kuin influenssa.

4. Kuinka kauan menee, että tiedämme, millaiseksi tauti lopulta muodostuu?

Joudumme odottamaan pitkän aikavälin tietoa vielä 3–4 vuotta. Ymmärrämme kuitenkin kausi kaudelta paremmin taudin kehittymistä.

Endeemiseksi taudiksi tätä voidaan kutsua, koska se seuraa tiettyä toistuvaa mallia. Variantteja tulee ja menee, ihmiset sairastuvat jopa useaan kertaa, mutta harva sairastuu enää kovin vakavasti.

5. Miksi tauti määritellään juuri nyt endeemiseksi?

Tämä ei ole uutinen, vaan se haluttiin nyt puhua julki. Nyt ei puhuta enää yllättävään tilanteeseen varautumisesta vaan sopeutumisesta. Terveysjärjestelmän on pystyttävä hoitaa tautia niin, että muu sairaanhoito ei jää tekemättä.

Lue lisää:

Jopa 10 000 henkeä on voinut selvitä rokotusten ansiosta tänä vuonna, arvioi Mika Salminen ja sanoo, että pandemiasta on siirrytty endemiaan

Source Link yle.fi