Banner Before Header

Tiananmenin verilöylystä on 33 vuotta, eikä Hongkongissa saa enää kokoontua muistamaan uhreja – muistelijoita uhkaa pitkä vankeustuomio

Hongkongin suosituimman puiston Victoria Parkin urheilukentät ovat olleet tänään lauantaina tyhjillään. Sen sijaan puistossa ja lähialueella ovat partioineet sadat poliisit.

Syynä Victoria Parkin valvontaan ja osittaiseen sulkemiseen on viranomaisten mukaan se, että puistoa voitaisiin käyttöön ”laittomaan toimintaan”. Viranomaiset ovat puhuneet myös koronaviruksen leviämisen estämisestä.

Käytännössä Hongkongissa halutaan estää Tiananmenin verilöylyn muistaminen.

Tasan 33 vuotta sitten Kiinan armeija murskasi uudistuksia vaatineiden opiskelijoiden rauhanomaisen mielenosoituksen Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä. Ainakin satoja ihmisiä kuoli verilöylyssä.

Kiina on kieltänyt tapahtumien muistelun. Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa sen sijaan on ollut mahdollisuus puhua Tiananmenista. Kymmenientuhansien ihmisten on ollut tapana kokoontua vuosipäivänä kynttilämielenosoitukseen Victoria Parkiin.

Mielenosoittajat uhmasivat mielenosoituskieltoa Tiananmenin muistopäivän kynttilämielenosoituksessa Victorian puistossa Hongkongissa 4. kesäkuuta 2020.
Vielä vuonna 2020 ihmisiä osallistui Hongkongissa kynttilämielenosoituksiin. Tapahtuma oli jo tuolloin kielletty.Jérôme Favre / EPA

Nyt ”luvattomaan kokoontumiseen” osallistuvia uhkaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Arvostelijoiden mielestä kyse on toisinajattelun tukahduttamisesta ja jälleen yksi merkki vapauksien katoamisesta, kun Kiina tiukentaa otettaan Hongkongista.

– Kaikki pitävät suunsa kiinni, koska pelkäävät joutuvansa pidätetyksi, sanoi 57-vuotias hongkongilainen Victor uutistoimisto Reutersille.

Hän ei halunnut kertoa sukunimeään julkisuuteen.

”Hallinto käyttää pandemiaa tekosyynä”

Poliisi pysäytti ja tarkasti tänään lauantaina useita ihmisiä Victoria Parkin lähistöllä. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi varoitti ainakin yhtä heistä yrittämästä järjestää kokoontumista. Ainakin yksi mies vietiin pois poliisiautossa, AFP kertoo.

Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam sanoi tällä viikolla, että kaikki vuoden 1989 tapahtumien muistelu tullaan käsittelemään kansallisen turvallisuuden lain mukaisesti.

Kiina ajoi lain läpi Hongkongissa kesällä 2020 laajojen demokratiamielenosoitusten jälkeen. Lain myötä terrorismiksi tai kumoukselliseksi katsotusta toiminnasta voi saada jopa elinkautisen vankeustuomion.

Se tarkoittaa, että Kiinan politiikan arvostelu ja toisinajattelu on pitkälti kielletty.

Mielenosoittaja osoittaa sormella poliisia, molemmilla kasvomaskit.
Turvallisuuslakeja vastustava mielenosoittaja ja poliisi keskustelivat mielenosoituksen aikana Hongkongissa kesällä 2020. Jérôme Favre / EPA

Tiananmenin vuosipäivän muistaminen kiellettiin Hongkongissa ensimmäisen kerran vuonna 2020. Viranomaiset vetosivat koronaviruksista johtuviin rajoituksiin.

Tälläkin hetkellä Hongkongissa on voimassa koronarajoituksia, joiden mukaan yli neljän ihmisen kokoontumiset julkisilla paikoilla on pääsääntöisesti kielletty.

Aktivistien mukaan pandemiaa käytetään tekosyynä kokoontumisvapauksien ja demokratialiikkeen tukahduttamiseen.

Useita Tiananmenin muistotapahtumia Hongkongissa järjestäneen organisaation johtohenkilöitä on pidätetty ja syytetty kumouksellisesta toiminnasta.

Myös Hongkongin katoliset kirkot jättävät tänä vuonna Tiananmenin uhrien muistomessun pitämättä ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen. Syynä on huoli siitä, että messun voitaisiin katsoa rikkovan kansallisen turvallisuuden lakia.

Mies laittaa kynttilää useiden jo palavien kynttilöiden joukkoon.
Kynttilämielenosoitus Hongkongissa 4. kesäkuuta 2020. Jérôme Favre / EPA

Taiwan mätkii Kiinaa vuosipäivänä

Tiananmenin vuosipäivää muistetaan tänään lauantaina eri puolilla maailmaa. Yksi tapahtumista on Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa.

Taiwanilla on tapana arvostella Kiinaa vuosipäivänä. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, mutta Taiwan toimii käytännössä kuin itsenäinen valtio.

Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin mukaan Hongkongissa ollaan järjestelmällisesti pyyhkimässä pois kesäkuun neljännen päivän kollektiivista muistoa.

– Ihmisten muistoja ei voi poistaa raa’alla voimalla. Kun demokratiaa uhataan ja autoritarismi leviää maailmassa, demokraattisia arvoja on puolustettava, presidentti kirjoitti somepostauksessa.

Sotilaat vannovat valan Tiananmenin aukiolla  2. heinäkuuta 1989.
Sotilaat vannoivat heinäkuussa 1989 Tiananmenin aukiolla valan kommunistiselle puolueelle.Richard Ellis / AOP

Taiwanin ulkoministeriö puolestaan kehotti VPN-yhteyttä käyttäviä kiinalaisia hakemaan netistä tietoa Tiananmenista nähdäkseen, mitä Kiina piilottelee.

Kaikki viittaukset Tiananmenin tapahtumiin poistetaan Kiinassa heti netistä ja somepalveluista.

EU-mailla Hongkongissa someprotesti

Monet länsimaiden Hongkongin-edustustot ovat julkaisseet somessa kuvia ja kirjoituksia, joissa kunnioitetaan Tiananmenin uhreja.

Myös Suomen Hongkongin pääkonsulaatti on julkaissut Facebookissa kuvan kynttilöistä ikkunalla ja tekstin ”me muistamme”. Pääkonsulaatti on jakanut myös EU:n ulkoasiainhallinnon postauksen:

– Tiananmenin aukion iskua 4. kesäkuuta 1989 ja 33. vuosipäivää muistaen. EU tulee aina tukemaan ihmisoikeuspuolustajia kaikkialla maailmassa, tekstissä lukee.

Paikallisen median mukaan Kiinan ulkoministeriö on kehottanut edustustoja jättämään kannanotot väliin, AFP kertoo. EU:n ulkoasiainhallinto on vahvistanut AFP:lle saaneensa yhteydenoton.

Yhdysvallat julkaisi lauantaina lausunnon, jossa ulkoministeri Antony Blinken sanoo Yhdysvaltain vaativan jatkossakin Kiinaa vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista. Lausunnossa mainitaan Hongkongin lisäksi Tiibet ja islaminuskoiset vähemmistöt Xinjiangin alueella.

Kiina sanoo tuomitsevansa jyrkästi Blinkenin ja muiden Yhdysvaltain edustajien lausunnot. Kiinan ulkoministeriön mukaan Yhdysvallat pyrkii sekaantumaan Kiinan sisäisiin asioihin ihmisoikeuksien varjolla, mustamaalaamaan Hongkongin tilannetta ja lietsomaan eripuraa.

Myös Pekingin keskustassa turvatoimia oli lauantaina tiukennettu. Tiananmenin aukiolle johtavilla teillä on ollut tavallista enemmän poliiseja ja tarkastuspisteitä.

Lue myös:

Tiukka turvallisuuslaki taltutti Hongkongin demokratialiikkeen – tilalle tulivat pelko ja suru

Hongkongissa käydään sunnuntaina ensimmäiset vaalit uudistusten jälkeen – oppositiopoliitikko: ”Parlamentista tulee Pekingin kumileimasin”

30 vuotta sitten Peking näytti sotatantereelta, mutta nykynuoret eivät tiedä siitä mitään – ”En käsitä, miksi vanhemmat eivät puhu asiasta lapsilleen”

Yle julkaisee ennennäkemättömät kuvat Kiinan uiguurien sorrosta – poliisilla käsky ampua, vanki kahlehdittu metalliseen ”tiikerituoliin”

Source Link yle.fi