Banner Before Header

Tietty ryhmä miehiä menehtyy eturauhassyöpään muita todennäköisemmin

Ylipainoiset ja lihavat miehet menehtyvät eturauhassyöpään muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Vielä ei tosin ole selvää pahentaako lihavuus syöpää vai löydetäänkö lihavien syövät myöhemmässä vaiheessa.

Tutkimus perustuu 200 000 brittimiehen 12-vuotiseen seurantaan sekä meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 16 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja 2,5 miljoonan miehen tiedot. Lihavuutta määriteltiin painoindeksillä, vyötärön ympäryksellä, rasvaprosentilla ja vyötärö-lantiosuhteella.

Riski menehtyä eturauhassyöpään oli sitä suurempi mitä lihavampi mies oli ja mitä enemmän rasvaa hänen kehossaan oli. Yhteys nähtiin kaikilla lihavuuden mittareilla.

Esimerkiksi jokainen 5 pisteen lisäys painoindeksissä liittyi 10 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä eturauhassyöpään seurannan aikana. Jokainen 10 senttimetrin lisäys vyötärön ympäryksessä liittyi puolestaan 7 prosenttia suurempaan riskiin.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden ja kohtalokkaiden eturauhassyöpien yhteydestä, mutta tuloksista ei voi päätellä, mistä yhteys johtuu. Lihavuus ja siihen liittyvät terveysriskit saattavat selittää sen, mutta on myös mahdollista, että lihavien miesten eturauhassyövät löydetään myöhemmässä vaiheessa, jolloin ne ovat myös kohtalokkaampia.

Tutkimus julkaistiin BMC Medicine -lehdessä.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Suomessa siihen menehtyy vuosittain noin 900 miestä.

Source Link is.fi