Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_82621ace551b4909b80dea682498df16, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Todella monen suomalaisen suussa on sairaus, joka voi jopa viedä hampaita – näin taistelet sitä vastaan – Uutisalue

Todella monen suomalaisen suussa on sairaus, joka voi jopa viedä hampaita – näin taistelet sitä vastaan

Suurimmalla osalla aikuisista on hampaita uhkaava kansansairaus.

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudostulehdus on kansansairaus, jota on suurimmalla osalla aikuisista. Se jää liian vähälle hoidolle, koska ientulehdus pääsee usein etenemään salavihkaa parodontiitiksi. Tulehdus antaa itsestään aluksi vain vähän merkkejä.

– Tulehdus on ensin hampaan ympärillä ientaskuissa eikä näy päällepäin. Jos pitkälle edenneessä parodontiitissa kudos levitettäisiin vaakatasoon, se olisi noin kämmenen kokoinen alue, parodontologian erikoishammaslääkäri Kimmo Kaskela Mehiläisestä toteaa.

– Jos jossain muussa kohtaa kehoa olisi tulehtuneena sen kokoinen alue, sitä hoidettaisiin kiireellä. Suussa siihen ei usein puututa ennen kuin on aiheutunut peruuttamatonta vauriota.

Ikeniin muodostuu ientaskuja, kun tulehdusbakteerit pääsevät hampaan ja ikenen välisestä liitoksesta ikenen alle muhimaan.

– Bakteerit pyrkivät aina syvemmälle, jolloin ien alkaa irrota hampaasta ja muodostuu ientasku. Yli neljämillinen ientasku on tulehtunut. Pahimmillaan ientasku voi olla syvyydeltään yli kymmenen milliä ja ulottua hampaan juuren kärkeen.

– Erityisen huolestuttavaa on, että 30–40-vuotiaista lähes puolella on parodontiitin oireita, hammaslääkäri sanoo. Kuva: Colourbox

Kun hampaita harjatessa ikenistä vuotaa verta, kyse on parodontiittia edeltävästä ientulehduksesta.

– Suomalaisista 74 prosentilla on ientulehdus. Ikenet vuotavat ja saattavat punoittaa, mutta ientulehduksessa ei ole vielä tapahtunut tuhoa hampaan kiinnityskudokseen, parodontologi kertoo.

Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan 64 prosentilla aikuisikäisistä suomalaisista on jonkinasteinen parodontiitti, ja vakavampi parodontiitti syvine ientaskuineen on aikuisista yli 20 prosentilla.

– Erityisen huolestuttavaa on, että 30–40-vuotiaista lähes puolella on parodontiitin oireita eli yli neljämillisiä ientaskuja. Ja sitä vanhemmalla väellä suut ovat täynnä parodontiittia, Kaskela sanoo.

Nämä kasvattavat riskiä

Hampaiden ympärille kertyy bakteereita myös silloin, kun ei syö tai juo. Ensin vähemmän haitallisia bakteereita, mutta jos hampaita ei puhdisteta riittävän hyvin, hammasväleihin pesiytyy pahemmanlaatuisia bakteereita.

– Kun tauteja aiheuttavia bakteereita on kerrostunut riittävästi, kiinnityskudosta alkaa tuhoutua, parodontologi kuvailee.

Jos ientulehdus hoidetaan hyvin, se voi parantua jättämättä mitään vaurioita.

Huonon suuhygienian lisäksi parodontiitin suuri riskitekijä on tupakointi. Myös stressi voi vauhdittaa tautia. Diabetes ja parodontiitti kytkeytyvät toisiinsa.

– Diabeetikolla ientulehdus etenee herkemmin parodontiitiksi.

Ientulehdus voidaan saada pysähtymään.

– Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä helpompaa se on. Jos ientulehdus hoidetaan hyvin, se voi parantua jättämättä mitään vaurioita, mutta se vaatii hammaskiven poiston ja hyvän omahoidon, hän huomauttaa.

Hoitamattomana parodontiitti johtaa hampaiden menetyksiin, koska kiinnityskudoksen vähetessä kiinnitys löystyy ja hampaat saattavat irrota.

Bakteerit pääsevät suoraan verenkiertoon

Parodontiitista voi seurata myös vakavaa haittaa yleisterveydelle, sillä se aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa monien tavanomaisten kansansairauksien taustalla.

– On havaittu yhteys muun muassa sepelvaltimotautiin, sydän- ja aivoinfarkteihin sekä Alzheimerin tautiin. Matala-asteinen tulehdus ei ole niiden yksittäinen ja ainoa aiheuttaja, mutta se on mukana yhtenä syynä.

Ientaskuista on yhteys verisuonistoon, ja bakteerit pääsevät sitä kautta kaikkialle verenkiertoon. Suun bakteereita on löytynyt myös syöpäkudoksista, Kaskela lisää.

Vuosittain muutama kymmenen ihmistä päätyy teho-osastolle hammasperäisten tulehdusten takia.

– Tulehdukset voivat aiheuttaa paiseen, joka saattaa lähteä leviämään muualle elimistöön. Pahimmillaan paise voi alkaa tukkia hengitysteitä. Siinä vaiheessa tilanne on sen verran vaarallinen, että päädytään teho-osastolle.

Mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä helpompaa se on. Kuva: Colourbox

Jo alkaneen suun tulehduksen voi pysäyttää

Kaikilta iensairauksilta voi välttyä hyvällä ennaltaehkäisyllä. Jo alkaneen ientulehduksen ja parodontiitin eteneminen voidaan pysäyttää ajoissa alkavalla hoidolla. Hoitoon kuuluu hammaskiven ja ikenen alaisten bakteerikerrostumien poisto.

– Kun ne poistetaan ientaskuista, turvotus laskee ja ien kutistuu painuessaan luuta vasten. Tällöin ien saattaa vetäytyä, jos siitä kohtaa on tuhoutunut hampaan kiinnityskudosta, erikoishammaslääkäri sanoo.

Terve ien ei vetäydy herkästi, mutta tulehtunut ien löystyy ja alkaa vetäytyä.

– Suomalaisilla on aika ohut kudostyyppi eli hampaiden päällä on ientä ohuesti. Ohut kudostyyppi on herkkä vetäytymään.

Hammaskiven poiston lisäksi oleellista on tunnollinen omahoito.

– Valitettavasti suomalaiset ovat laiskoja harjaamaan hampaita. Kaikki hammaspinnat tulee puhdistaa aamuin illoin sähköhammasharjalla. Käypä hoito -suosituksen mukaan hyvä sähköhammasharja on osoittautunut parodontiitin suhteen paremmaksi kuin manuaalinen hammasharja.

Hammaslanka on harvoin tarpeeksi tehokas

Hammasvälejä ei pidä unohtaa. Puhdistukseen tarkoitettuja välineitä on monenlaisia. Kaskelan mukaan lankaus sopii lähinnä nuorille, joilla on tiukat hammasvälit.

– Aikuisilla lanka on harvoin riittävän tehokas. Suosittelen erikokoisia hammasväliharjoja. Yleensä tarvitaan paria eri kokoa, mutta joku potilaistani käyttää viittäkin eri kokoa, jotta erilaiset välit saa kunnolla puhtaaksi.

Hammasväliharjalla ei riitä pari vetoa edestakaisin vaan edestakaista harjausta tulee olla viidestä kymmeneen kertaa.

Vaikka ikenet eivät muuten vuotaisi verta, hammasvälien harjaaminen saattaa paljastaa tulehduksen.

Väkäsillä varustettuja silikonitikkuja voi käyttää Kaskelan mielestä lähinnä sellaisiin väleihin, joihin mikään hammasväliharjoista ei mahdu.

– Vaikka ikenet eivät muuten vuotaisi verta, hammasvälien harjaaminen saattaa paljastaa tulehduksen. Hammasväleistä voi vuotaa verta todella paljon. Se on hälytysmerkki, joka kertoo ientulehduksen olemassaolosta tai ainakin sen olevan kehitteillä.

Usein ienvaivat huomataan ennen leikkausta.

– Leikattavilla ei saa olla mitään tulehduksia. Jos esimerkiksi lonkkaleikkaus siintää tulevaisuudessa, pitäisi mennä hyvissä ajoin lääkäriin, koska pahaa tulehdusta ei välttämättä saada kuntoon parissa kuukaudessa, Kaskela mainitsee.

Fakta

Kolme suun sairautta

1. Ientulehdus on parodontiitin alkuvaihe. Verta vuotava, punoittava ja turvonnut ien on tulehtunut, mutta hampaiden kiinnityskudos ei ole vielä alkanut hävitä. Ientulehdus voidaan parantaa hoitamalla.

2. Parodontiitti on hampaan kiinnityskudossairaus. Hampaat kiinnittyvät leukaluuhun säikeillä. Tulehduksen takia säiekiinnitys alkaa kadota. Jos hampaiden ympärille ehtii syntyä luukatoa, vauriota ei voida parantaa.

3. Vetäytyneet ikenet ja vihlovat hampaat ovat pitkälle edenneen parodontiitin seuraus, mutta ikenet voivat vetäytyä myös muista syistä kuten nuuskan käytön takia. Jos ien on vetäytynyt, vaurio on peruuttamaton, koska kiinnityskudos ei palaudu. Joissain tilanteissa yksittäisiä vetäytymiä voidaan korjata kirurgisesti.

Lähteet: Parodontologi Kimmo Kaskela, Käypä hoito -suositus.

Source Link is.fi