Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d1c99c5189a6b25bf6292de062b3df7f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Toimittajakonkari Unto Hämäläinen: Vasta kun Nato-hakemus jätetään, tiedetään onko ovi oikeasti auki – Uutisalue

Toimittajakonkari Unto Hämäläinen: Vasta kun Nato-hakemus jätetään, tiedetään onko ovi oikeasti auki

Suomi on sodan jälkeisen historiansa vaikeimmassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, arvioi kokenut emeritustoimittaja Unto Hämäläinen. Viitasaarelta kotoisin oleva Hämäläinen on muun muassa tehnyt pitkän uran Helsingin Sanomien politiikan toimituksessa.

– Me emme yhtään tiedä, että mitä tästä kaikesta seuraa. Ei ole olemassa sellaista ennustemallia, johon voisi uskoa, Hämäläinen pohtii.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan monen suomalaisen takki on kääntynyt Nato-kysymyksessä. Hämäläinen pitää tätä ymmärrettävänä. Kun sota on nurkalla, se vaikuttaa myös ihmisten ajatteluun.

Lupauksiin Naton avoimista ovista Hämäläinen suhtautuu kuitenkin varauksella. Jäsenmaiden parlamenttien päätöksenteosta tai prosessin kestosta ei tässä vaiheessa ole kenelläkään varmaa tietoa.

– Se pystytään testaamaan vasta siinä vaiheessa jos Suomessa hakemus jätetään ja 30 jäsenmaata ryhtyvät hakemusta käsittelemään. Sitten vasta tiedetään, onko ovi oikeasti auki. Joka tapauksessa hakemiseenkin sisältyy oma riskinsä.

Mahdollisen Nato-haun jälkeistä turvallisuuspoliittista ympäristöä Hämäläinen luonnehtii ”kenkuksi”.

– Kun Nato on laajentunut aikaisemmin, niin nehän on sujunut suhteellisen kitkatta esimerkiksi Baltian maiden, Puolan ja Tsekin osalta, vaikka Venäjä on niidenkin liittymistä Natoon vastustanut. Ne on tapahtunut rauhan aikana.

– Suomen jäsenhakemusta, jos sellainen joskus jätetään, käsitellään sodanomaisissa olosuhteissa. Ja se on eri juttu.

Voit keskustella aiheesta 1.4. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Toimittajakonkari Unto Hämäläinen tuoreen Nato-kyselyn tuloksista: ”Vallankumouksellinen käänne”

Source Link yle.fi